Kaedah Mudah Menukar Kata Laluan WiFi Media Pertama, 2020 Terkini!

Jumlah pengguna yang tersambung ke WiFi menjadikan internet menjadi perlahan. Di sini, Jaka memberitahu anda cara menukar kata laluan WiFi First Media dengan mudah

Adakah anda salah satu pengguna perkhidmatan internet First Media?

First Media adalah penyedia perkhidmatan internet dan TV kabel yang cukup popular di Indonesia. Ini anak Lippo Group membentangkan yang stabil dan sambungan internet yang pantas.

Walaupun begitu, ada kalanya internet anda terasa sangat perlahan walaupun tidak ada masalah teknikal atau cuaca. Salah satu sebabnya ialah kerana WiFi anda dicuri oleh orang lain, geng.

Salah satu penyelesaian terbaik yang boleh anda lakukan adalah menukar kata laluan WiFi anda, geng. Tidak tahu bagaimana? Tenang, Jaka akan menerangkan cara menukar kata laluan WiFi First Media dengan mudah.

 • Cara Menukar Kata Laluan Media Pertama WiFi dengan Mudah
 • Sebab Mengapa Menukar Kata Laluan WiFi Penting

  Sebelum Jaka mula membincangkan topik utama dalam artikel ini, mungkin ramai di antara anda yang tidak tahu betapa pentingnya menukar kata laluan WiFi anda.

  Sebenarnya, banyak orang mencadangkan untuk selalu menukar kata laluan WiFi sebulan sekali . Wow, jika anda pelupa, mengapa anda gangster?

  Walaupun kelihatan remeh, menukar kata laluan secara berkala dapat melindungi anda dari beberapa masalah, termasuk:

  1. Cegah Internet Tidak Lambat

  Seperti yang telah dibincangkan Jaka sebelumnya, jika anda merasakan internet anda lambat dan tidak seperti biasa ketika tidak ada masalah teknikal atau cuaca, mungkin WiFi anda telah diretas, geng.

  Semakin canggih teknologi, semakin canggih penggodam. Memecah masuk WiFi tidak sukar bagi penggodam berpengalaman. Bagaimanapun, terdapat banyak aplikasi untuk mencuri WiFi dalam edaran.

  2. Mengelakkan Pencurian Data

  Anda tahu, bukan sahaja sambungan WiFi dapat dicuri oleh penggodam, tetapi juga data peribadi anda, seperti nama, nombor kad pengenalan, akaun bank, nombor kad kredit, dan sebagainya.

  Walaupun ini jarang berlaku, tidak ada salahnya menyiapkan payung sebelum hujan, bukan? Daripada menyesal kemudian, lebih baik mengikuti kata laluan WiFi First Media sebagai gantinya.

  Cara Menukar Kata Laluan Media Pertama WiFi dengan Mudah

  Mengubah kata laluan Media Pertama boleh dilakukan sama ada dengan PC atau telefon bimbit. Namun, Jaka mengesyorkan anda menggunakan PC atau komputer riba.

  Yang anda perlukan hanyalah sambungan internet dan aplikasi penyemak imbas untuk mengakses tetapan Router. Dalam tetapan ini, anda akan diberi beberapa pilihan yang berkaitan dengan sambungan, tetapan, dan keselamatan WiFi.

  Pasti anda tidak sabar, bukan? Sekiranya demikian, inilah cara menukar kata laluan Media Pertama WiFi anda dengan mudah:

  Langkah 1 - Sambungkan dengan WiFi First Media

  • Pastikan anda tersambung ke rangkaian WiFi Media Pertama anda, untuk PC anda juga dapat menyambung melalui LAN. Kemudian, buka aplikasi penyemak imbas.

  Langkah 2 - Ketik 192.168.0.1 untuk memasuki Halaman Penghala

  • Masukkan alamat 192.168.0.1 di medan carian di Google Chrome, kemudian tekan Enter untuk memasuki halaman tetapan Penghala.

  Langkah 3 - Log masuk di halaman tetapan Penghala

  • Anda akan dibawa ke halaman tetapan Router. Seterusnya, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk memasukkan papan pemuka. Nama pengguna dan kata laluan lalai adalah " admin ".

  Langkah 4 - Tukar Kata Laluan Media Pertama WiFi

  • Klik menu Tanpa Wayar di sebelah kiri layar, setelah itu, pilih pilihan Keselamatan Tanpa Wayar pada menu tarik turun untuk menukar kata laluan.
  • Sekiranya anda menggunakan WiFi di rumah, pastikan anda mengaktifkan WPA / WPA2 - Peribadi dengan mengkliknya. Selepas itu, isikan medan Kata Laluan Tanpa Wayar dengan kod unik yang anda mahukan.
  • Pastikan kata laluan baru yang anda pilih senang diingat dan menggunakan gabungan huruf dan angka. Ini bertujuan agar tidak mudah digodam oleh orang lain. Kemudian, klik Simpan .

  Langkah 5 - Selesaikan

  Kata laluan WiFi First Media anda kini telah berubah mengikut kehendak anda. Pengguna lama yang sebelumnya secara automatik disambungkan ke WiFi anda, kini tidak dapat dihubungkan lagi.

  Itulah artikel Jaka tentang cara menukar kata laluan Media Pertama dengan mudah. Dengan mengikuti kaedah ini, tidak ada orang lain yang akan menyambung ke WiFi tanpa kebenaran anda.

  Sekiranya anda mempunyai cadangan atau cara lain yang lebih mudah, anda boleh menulis pendapat anda di ruangan komen. Jumpa anda dalam artikel menarik seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai WiFi atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan