Inilah Kekuatan dan Kelemahan Root Android yang WAJIB Anda Ketahui!

Inilah Kekuatan dan Kelemahan Root Android yang Mesti Anda Ketahui! Oleh itu, anda dapat menentukan dengan tepat sama ada telefon Android anda perlu di-root atau tidak.

Bagi anda yang menggunakan telefon Android , anda mesti biasa dengan istilah root atau Android rooting? Terutama jika anda suka menyalin telefon Android. Tetapi mengapa banyak orang merasa perlu melakukan root pada telefon Android mereka, tetapi ada juga yang takut dan ragu-ragu untuk melakukannya? Nah, kali ini Jaka ingin memberi anda gambaran yang lebih luas mengenai root aka Android rooting. Inilah Kekuatan dan Kelemahan Root Android yang Mesti Anda Ketahui!

BACA JUGA
 • 5 Cara Membuat RAM Android 1GB Anda Masih Ringan dan Berkelajuan!
 • 6 PENTING & WAJIB Lakukan Perkara Selepas Membeli Telefon Android Baru!
 • 15 Aplikasi Android Unik yang Perlu Anda Cuba pada tahun 2018

Sistem operasi Android mempunyai ciri keselamatan yang cukup baik. Banyak data penting dalam sistem tidak dapat diakses oleh pengguna, dengan tujuan untuk mengurangkan risiko kerusakan akibat penghapusan data penting. Namun, jika anda ingin mengakses data untuk mengubah sistem agar berjalan dengan lebih optimum, anda memerlukan akses root. Banyak faedah yang diperoleh semasa anda menyambungkan telefon Android anda. Namun, itu tidak bermaksud tanpa risiko juga. Oleh itu, Jaka telah menyiapkan senarai kelebihan dan kekurangan root Android yang perlu anda ketahui sebelum memutuskan untuk melakukan root pada Android.

Kekuatan dan Kelemahan Root Android yang Anda Perlu Tahu

Kelebihan Root Android

1. Keluarkan aplikasi yang tidak berguna (Bloatware) yang tidak berguna

Telefon Android umumnya mempunyai pelbagai aplikasi lalai alias bloatware yang jarang anda gunakan, atau bahkan tidak berguna sama sekali. Yang menjengkelkan, beberapa aplikasi lalai ini tidak dapat dinyahpasang dengan cara biasa, bahkan tidak dapat dilumpuhkan. Untuk menghapusnya, anda memerlukan akses root Android.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih jelas mengenai cara menyingkirkan pelbagai aplikasi Android lalai, baca artikel berikut: Cara Menghapus Pemasangan Banyak Aplikasi Lalai Android 'Bloatware' sekaligus .

2. Jadikan Bateri Mudah Alih Android Lebih Efisien dan Tahan Lama

Dengan akses root, anda dapat melakukan beberapa perkara yang dapat menjadikan prestasi bateri mudah alih Android anda lebih cekap dan tahan lama. Salah satu cara ialah menentukurkan bateri menggunakan aplikasi Penentukuran Bateri . Cara kerjanya adalah dengan menghapus fail "batterystats.bin" yang terdapat dalam sistem.

Anda dapat melihat lebih lanjut mengenai cara mengkalibrasi bateri Android dalam artikel berikut: Cara Membuat Bateri Android Seperti Baru Lagi .

3. Prestasi Android yang lebih ringan dan pantas

Prestasi telefon Android anda dapat dibuat lebih ringan dan pantas dalam pelbagai cara. Salah satu cara termudah adalah dengan menggunakan aplikasi Greenify yang dapat menjadikan RAM anda lebih luas dan kinerjanya lebih ringan.

Penggunaan aplikasi Greenify juga telah dibahas dalam artikel berikut: Cara Menambah RAM Android (ROOT / Tanpa ROOT) Menggunakan Greenify .

4. Memori Dalaman Jadi Lebih Lega

Pada masa ini, telefon Android terbaru biasanya dilengkapi dengan memori dalaman berkapasiti besar. Tujuannya adalah untuk dapat menyimpan banyak data sistem, aplikasi, dan data peribadi. Tetapi bagaimana jika telefon Android anda sudah usang, atau murah? Dengan akses root, anda dapat menyingkirkan pelbagai aplikasi lalai yang membuat memori dalaman anda sesak, dan dapat memindahkan data aplikasi ke kad memori dengan aplikasi Link2SD . Oleh itu, memori dalaman anda akan lebih luas dan prestasi Android anda akan lebih ringan dan pantas.

Untuk menggunakan aplikasi Link2SD , baca artikel berikut: Cara Memindahkan Aplikasi Android ke Memori Luar dengan Link2SD .

5. ROM Custom menjadikan Android Lebih Hebat dan Unik

Sekiranya anda bosan dengan rupa telefon Android anda yang seperti itu, atau ingin kelihatan berbeza dari Custom ROM, maka anda harus membasmi Android anda. Dengan menggunakan Custom ROM, paparan Android anda akan lebih sejuk, dan banyak fitur unik yang tidak tersedia pada Android biasa.

Sekiranya anda ingin mencuba memasang ROM Kustom pada telefon Android anda, lihat artikel berikut:

 • Koleksi ROM Custom Asus Zenfone 5
 • 4 ROM Custom Terbaik untuk Asus Zenfone 2
 • 5 ROM Custom Terbaik untuk Samsung Galaxy Grand Duos i9082
 • 10 ROM Custom Terbaik untuk Xiaomi Redmi 2
 • 3 ROM Custom Samsung Galaxy S6 Terbaik
 • 5 ROM Custom Terbaik untuk Alcatel OneTouch Flash Plus

Walau bagaimanapun, di sebalik semua kelebihan root Android di atas, terdapat beberapa kelemahan yang perlu anda perhatikan juga. Jadi, anda harus berfikir dengan teliti sebelum melakukan rooting pada telefon Android anda, ya! Ini adalah beberapa kerugian yang disebabkan oleh root Android

Kekurangan Root Android

1. Waranti Hilang

Sebilangan besar pengeluar Android tidak membenarkan pengguna melakukan root pada Android. Salah satu akibat dari root Android yang dilakukan adalah kehilangan jaminan rasmi, walaupun masa jaminan belum berakhir. Oleh itu, jika terdapat ralat sistem atau kerosakan komponen, pengeluar tidak bertanggungjawab.

Tetapi anda boleh mengatasi ini dengan melepaskan semula telefon Android anda sebelum dibawa ke pusat servis untuk diperbaiki. Cara membongkar telefon bimbit Android penuh yang pernah dijelaskan oleh Jaka dalam artikel berikut: Cara Mudah untuk Membongkar Android dengan Satu Klik .

2. Kerosakan Sistem, Ralat, Bootloop, Softbrick, dan HardBrick

Bagi anda yang sering menggodam telefon bimbit Android, pasti anda sudah biasa dengan syarat di atas? Intinya adalah, jika ada kesalahan atau kegagalan ketika melakukan rooting pada Android, telefon Android anda mungkin mengalami bootloop, tidak dapat memasuki sistem, atau bahkan mati sepenuhnya. Kegagalan root juga berisiko merosakkan komponen alias perkakasan HP Android anda! Ya, ini adalah salah satu risiko terbesar yang mengancam telefon Android yang di-rooting.

Untuk mengelakkan risiko kegagalan yang berlaku, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara. Contohnya, pastikan bateri telefon bimbit Android anda terisi penuh, muat turun bahan akar dari sumber yang dipercayai, pastikan ia sesuai dengan jenis telefon bimbit Android anda, dan jalankan setiap langkah proses dengan betul. Contohnya seperti yang dijelaskan dalam artikel berikut:

 • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android tanpa PC
 • Cara Root Semua Jenis Android dengan Towelroot
 • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android dengan KingoApp
 • Cara Mudah untuk Root Android Lollipop 5.1 Tanpa PC

3. Penurunan Keselamatan Mudah Alih Android dan Ancaman Malware

Dengan meng-root Android, akses ke sistem fail menjadi lebih terbuka. Sehingga Android yang di-root akan lebih rentan terhadap serangan malware. Namun, ini dapat dicegah dengan penggunaan yang benar, dan tidak memuat turun aplikasi Android secara sembarangan. Sekiranya anda memerlukan aplikasi Android yang hebat dan berguna, muat turun sahaja di halaman Aplikasi dan Permainan JalanTikus. Semuanya dijamin sah, bebas dan selamat dari perisian hasad.

Itulah kelebihan dan kekurangan Android Root yang mesti anda ketahui. Maksudnya, anda harus memahami cara melakukan root dengan betul dan betul. Sekiranya anda masih ragu-ragu, minta bantuan rakan anda yang berpengalaman. Sekiranya terdapat maklumat lain mengenai root Android yang anda ketahui, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan