Cara Mudah untuk Root Android Lollipop 5.1 Tanpa PC

Banyak cara yang boleh anda lakukan untuk membuka akses root Android. Tetapi masih jarang untuk melakukan root pada Android Lollipop 51.1. Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan cara root Android Lollipop 5.1 tanpa menggunakan PC.

Membuka akses root pada Android adalah perkara penting yang harus dilakukan, terutamanya jika anda suka mengubah suai telefon pintar Android anda. Dengan pembukaan akses root pada Android anda, anda akan lebih bebas memasuki sistem yang sebelumnya dikunci oleh vendor. Banyak cara yang boleh anda lakukan untuk membuka akses root Android. Dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan cara root Android Lollipop 5.1 tanpa menggunakan PC .

BACA JUGA
  • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android tanpa PC
  • Cara Root Semua Jenis Android dengan Towelroot
  • Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Semua Aplikasi di Android tanpa Root

Walaupun Android Marshmallow 6.0 sudah mulai diluncurkan, tetapi Android Lollipop 5.1 masih merupakan sistem operasi Android terbaru yang dilancarkan oleh Google di peringkat global. Sayangnya sistem operasi yang diserap oleh banyak vendor telefon pintar masih agak terkenal kerana kesukaran menembusi menggunakan aplikasi root seperti Towelroot dan Framaroot.

Cara Root Android Lollipop 5.1 Tanpa PC

Jaka menggunakan telefon pintar dari Coolpad , iaitu Coolpad Sky Mini . Telefon pintar ini dilengkapi dengan sistem operasi lalai Android 5.1.1 . Terdapat banyak cara untuk Jaka membasmi telefon pintar Jaka, dan hasilnya adalah sifar jika menggunakan Framaroot atau Towelroot. Tetapi ia berjaya menggunakan root Android Lollipop untuk semua peranti Android Lollipop yang akan disediakan oleh Jaka.

Root Android Lollipop 5.1 Menggunakan Kingroot

Kingroot adalah salah satu perisian yang paling banyak digunakan dan dipercayai untuk akses root yang mudah di Android. Selain ukuran failnya yang kecil, Kingroot juga terkenal dengan antara muka yang mudah dan senang digunakan. Malangnya beberapa ketika dahulu Kingroot hanya menyokong sehingga Android 4.4 sahaja. Tetapi sekarang Kingroot sudah menyokong sehingga peranti Android 5.1 .

  1. Daripada menyuruh anda memuat turun aplikasi Kingroot, Jaka akan memberitahu anda untuk memuat turun aplikasi Purify . Aplikasi ini dibuat oleh King Studio , yang juga merupakan pengembang Kingroot, adalah aplikasi multifungsi yang akan menjadi jambatan bagi anda untuk mendapatkan akses ke aplikasi Kingroot. Aplikasi ini juga berguna untuk memeriksa apakah Android anda mempunyai akses root atau tidak.

  2. Selesai memuat turun Purify, buka aplikasi. Kemudian pilih Purify Now . Sekiranya ternyata Android anda mempunyai akses root, anda tidak perlu melakukan proses rooting. Tetapi jika anda tidak mempunyai akses root, anda akan diberi arahan untuk mengakses halaman www.kingroot.net untuk memuat turun apk Kingroot terbaru.

  3. Sila muat turun apk Kingroot. Selepas memuat turunnya, pasang apk Kingroot.

  4. Sekiranya Kingroot dipasang, untuk memulakan proses root menggunakan Kingroot, cukup buka aplikasi KingRoot yang dipasang. Selanjutnya akan ada pengesahan peranti anda sama ada ia menyokong proses rooting menggunakan Kingroot atau tidak. Cuba klik Cuba Root .

  5. Seterusnya anda menunggu proses rooting selesai. Sekiranya gagal, maka peranti Android Lollipop yang anda gunakan tidak dapat di-root menggunakan Kingroot. Dan sekiranya berjaya, tahniah anda berjaya membasmi Android Lollipop 5.1 anda!

Sekiranya memang kaedah root Android Lollipop 5.1 menggunakan aplikasi Kingroot gagal, anda tidak perlu bersedih. Oleh kerana lebih banyak pengguna gagal melakukan root pada perangkat Android Lollipop 5.1 mereka menggunakan Kingroot, ini akan menjadi rujukan untuk King Studio untuk mengemas kini Kingroot agar telefon pintar dapat di-root menggunakan Kingroot. Oleh itu, jangan takut untuk mencuba root Android Lollipop 5.1 anda menggunakan Kingroot ya!

Kesimpulannya

Petua ini boleh dibilang adalah jawapan kepada persoalan bagaimana membasmi Android Lollipop yang anda cari, dan juga bagaimana untuk membasmi Coolpad Sky Mini . Sekiranya Coolpad Sky Mini, yang agak jarang, hanya dapat di-root menggunakan apk Kingroot, bagaimana dengan peranti Android Lollipop 5.1 dari vendor yang mempunyai banyak pengguna? Sudah tentu ini harus menjadi pertimbangan bagi anda untuk mencuba rooting peranti Android Lollipop 5.1 dari Samsung , Xiaomi , atau Asus .

Siapa tahu, Kingroot terbaru boleh dijadikan root untuk Android Asus Zenfone 2 tanpa PC? Atau mungkin ini juga cara untuk membasmi Xiaomi Redmi Note 2 atau Samsung Galaxy J2. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan