Cara tangkapan skrin pada Android tanpa perlu menekan butang!

Tidak menjengkelkan jika setiap kali anda mahu tangkapan skrin perlu menekan butang kombinasi? Dengan cepat dapat mematikan butang kuasa dan kelantangan Android kami. Nah, inilah cara tangkapan skrin di Android tanpa perlu menekan butang.

Tangkapan skrin adalah aktiviti mengambil tampilan layar, atau jika di komputer istilah layar cetak . Aktiviti tangkapan skrin biasanya dilakukan apabila terdapat sesuatu yang menarik di skrin telefon pintar.

Pada peranti Android, fungsi tangkapan layar telah dikembangkan oleh banyak vendor. Ada yang menggunakan kombinasi butang, sehingga seseorang menggunakan sensor. Kali ini Jaka akan memberikan cara mudah untuk screenshot di Android tanpa perlu menekan butang.

BACA JUGA
  • Cara Tangkapan Skrin di Samsung Galaxy S6
  • Cara tangkapan skrin komputer anda dalam sekelip mata
  • Cara Tangkapan Skrin pada BlackBerry 10

Cara tangkapan skrin pada Android tanpa menekan butang

Bagi Jaka yang selalu memberikan petua Android terbaik untuk anda, fungsi tangkapan skrin sangat penting dan sering digunakan. Kerana sering digunakan, akan menjadi masalah jika anda selalu menggunakan kombinasi butang Power dan Volume, takut cepat rosak. Untuk mengakali, ini adalah bagaimana Jaka melakukan tangkapan skrin pada Android tanpa perlu menekan butang.

LIHAT ARTIKEL

Ambil Tangkapan Skrin dengan Aplikasi Tangkapan Skrin Mudah

Easy Screenshot adalah aplikasi yang dibuat oleh Ice Cold Apps yang membolehkan anda mengambil tangkapan skrin pada Android anda. Tidak seperti kebanyakan aplikasi lain, Easy Screenshot menyediakan pelbagai kaedah mengambil tangkapan skrin yang sesuai untuk Android anda. Dengan Tangkapan Skrin Mudah, anda dapat mengambil tangkapan layar dengan mudah dan cepat tanpa perlu menekan butang kombinasi tertentu (selagi kaedah menyokong).

Mengapa Tangkapan Skrin Mudah? Kerana aplikasi ini dapat digunakan pada perangkat Android yang telah di-root atau belum di-root. Selain itu, ukurannya juga ringan. Nah, inilah cara menggunakan Screenshot Easy :

  • Muat turun apk Tangkapan Skrin Mudah dari pautan yang disediakan Jaka. Selepas itu pasang di Android anda supaya anda dapat tangkapan skrin di Android tanpa menekan butang fizikal lagi.
Aplikasi Foto & Pengimejan Ais Sejuk DOWNLOAD
  • Selepas Tangkapan Skrin Mudah dipasang, anda membuka aplikasi. Sekiranya telefon pintar anda telah di-root, berikan saja akses root ketika meminta akses root. Tenang, aplikasi ini dapat digunakan walaupun Android Anda tidak di-root. Selanjutnya Screenshot Easy akan mengesan kaedah tangkapan skrin apa yang diberikan vendor secara lalai pada telefon pintar Android anda.
  • Pada layar awal, anda akan berhadapan dengan pelbagai kaedah yang tersedia di Easy Screenshot. Di sini anda boleh memilih kaedah lain yang anda suka, anda boleh menggunakan Ikon Overlay, Goncang, atau butang kamera (jika ada), atau menggunakan butang kombinasi kaedah lalai. Kerana tujuan Jaka adalah membuat tangkapan layar di Android tanpa perlu menekan butang, Jaka mengesyorkan untuk mengaktifkan kaedah Ikon Overlay . Selepas itu tekan pilihan Mula Tangkap untuk mula mengaktifkan ciri Tangkapan Layar Mudah.
  • Selepas itu, anda akan melihat butang melayang di setiap paparan Android anda. Nah, ini adalah butang yang akan anda gunakan untuk mengambil tangkapan skrin, jadi anda tidak perlu lagi menekan butang kombinasi.
  • Uniknya, setiap tangkapan skrin yang diambil oleh Easy Screenshot dapat diedit dengan segera sebelum berkongsi.

Bukankah mudah bagaimana tangkapan skrin pada Android tanpa perlu menekan butang yang diberikan Jaka kepada anda? Dengan cara ini, butang Daya dan Kelantangan anda tidak akan cepat rosak, dan mengambil tangkapan skrin lebih mudah. Mari kita gemari butang Android anda dengan meminimumkan penggunaannya dalam membuat tangkapan skrin.

Adakah anda mempunyai aplikasi tangkapan skrin lain yang anda fikir lebih baik? Mari kongsikan di ruangan komen!

Artikel Berkaitan