Cara Membuat Carta di Excel 2010 dan 2016, Mudah dan Cepat

Keliru bagaimana membuat grafik di Microsoft Excel? Di sini untuk petua membuat grafik di Excel 2010 dan 2016 2020 terpantas dan termudah.

Selain memproses data, Microsoft Excel juga memiliki fitur yang dapat digunakan untuk menyajikan grafik yang dapat mempermudah penyajian data dalam spreadsheet anda.

Ciri ini benar-benar wajib untuk anda kuasai kerana selalunya akan digunakan untuk tugas kuliah atau tugas pejabat lain.

Cara membuat grafik di Excel juga sangat mudah, geng dan Jaka akan membincangkan semua perkara dalam artikel ini.

 • Cara Membuat Grafik di Excel 2016
  • Langkah Membuat Carta di Excel 2016
 • Cara Membuat Grafik di Excel 2010

  Walaupun dikelaskan sebagai program sekolah lama, Microsoft Excel 2010 masih banyak digunakan oleh banyak orang kerana lebih ringan dan masih dapat menyokong pelbagai pekerjaan .

  Oleh itu, Jaka juga akan memberikan cara menyeluruh untuk membuat carta di Excel 2010 secara automatik, cepat dan mudah .

  Oleh itu, tidak akan lama, mari kita lihat langkah-langkah untuk membuat grafik di Excel 2010.

  Langkah-langkah Membuat Grafik di Excel 2010

  1. Siapkan Jadual dan Data yang Akan Digunakan

  Untuk membuat grafik di Excel 2010, anda mesti mengubah data yang akan digunakan dalam bentuk jadual.

  Pastikan untuk menuliskan kategori (bulan, jenis, dll.) Pada baris permulaan dan nilai (jumlah jumlah) bermula dari lajur kedua mengikut kategori.

  Kategori kemudian akan dipaparkan sebagai paksi X dan nilai akan dipaparkan setiap kategori pada paksi Y.

  2. Pilih Jenis Carta Yang Diinginkan

  Pilih menu sisipkan kemudian pilih grafik mengikut apa yang anda mahukan baik itu graf bar, garis, atau bulatan.

  3. Pilih citarasa reka bentuk grafik yang sesuai

  Setelah memilih jenis grafik yang anda mahukan, pilih menu reka bentuk untuk memilih reka bentuk grafik seperti yang dikehendaki.

  4. Tambah dan Edit Tajuk Carta

  Untuk menambahkan tajuk, pilih menu susun atur kemudian pilih tajuk carta dan pilih di mana anda akan meletakkan tajuk sama ada pada paksi Y atau sedikit di atas grafik.

  Setelah itu, tajuk akan muncul sesuai dengan lokasi yang anda pilih dan boleh diedit secara langsung untuk anda edit.

  Cara Membuat Grafik di Excel 2016

  Cara membuat grafik di Excel 2016 masih kurang lebih sama dengan langkah-langkah yang diambil dalam Microsoft Excel 2010.

  Hanya dalam Microsoft Excel 2016 terdapat lebih banyak reka bentuk dan variasi yang boleh anda pilih mengikut kehendak anda.

  Apakah langkah-langkah untuk membuat grafik di Excel 2016 dengan banyak data? Periksa di bawah geng.

  Langkah Membuat Carta di Excel 2016

  1. Sediakan Jadual untuk Data yang Akan Digunakan

  Sama seperti cara membuat grafik Excel 2010, di Microsoft Excel 2016 anda juga perlu membuat jadual terlebih dahulu mengikut keadaan.

  Pastikan bahawa baris pertama mengandungi kategori dan kemudian barisan baru dipenuhi dengan nilai mengikut apa yang anda perlukan.

  2. Pilih Jenis Carta

  Masukkan menu Sisipkan kemudian pilih grafik yang anda mahukan sama ada grafik bulatan, garis atau bar.

  Anda boleh menyesuaikan jenis grafik ini dengan keperluan anda, sebagai contoh, sebagai perbandingan, lebih sesuai menggunakan graf bar dan untuk menunjukkan bahagian grafik bulatan dapat lebih mewakili.

  3. Edit Tajuk, Tata Letak, dan Reka Bentuk yang Anda Mahukan

  Dalam Microsoft Excel 2016 tajuk tajuk muncul secara automatik apabila anda memilih jenis carta yang diinginkan dan dapat diedit secara langsung mengikut keperluan.

  Di samping itu, Microsoft Excel 2016 juga mempunyai lebih banyak pilihan susun atur dan menarik yang boleh anda pilih mengikut hati anda.

  Terlebih lagi, terdapat juga banyak pilihan format dan tema yang dapat menjadikan grafik anda lebih menarik dan berwarna.

  Itulah cara membuat grafik di Excel 2010 dan 2016 yang boleh anda praktikkan dengan hati. Petua ini akan menjamin anda akan sangat berguna untuk keperluan harian.

  Penggunaan Microsoft Office versi semasa masih pelbagai. Versi 2010 dan 2016 program ini masih banyak digunakan sehingga kini dan itulah sebabnya Jaka membuat dua versi bagaimana membuat carta Excel.

  Sebagai tambahan kepada pemprosesan data, dengan kemahiran grafik ini, anda dapat secara langsung menunjukkan corak data yang anda proses ketika diminta oleh pensyarah atau bos anda, geng.

  Baca juga artikel mengenai Aplikasi atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan