Cara Mudah Untuk Menetapkan Semula Telefon bimbit Xiaomi Untuk Semua Jenis | 100% Berfungsi!

Selepas membeli telefon bimbit Xiaomi terpakai? Daripada data lama yang dihapus satu demi satu, lebih baik lihat artikel berikut untuk mengetahui cara menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi (Kemas kini 2020)

Anda pengguna telefon bimbit Xiaomi masih bingung bagaimana menetapkan semula telefon bimbit anda? Atau adakah anda ingin menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi anda dari kilang tetapi tidak tahu caranya?

Sebelum anda menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi, ada baiknya membuat sandaran semua data di telefon bimbit anda.

Anda mesti melakukan ini agar data dalam telefon bimbit anda tidak hilang dan dapat dipulihkan setelah diset semula.

Jadi bagaimana untuk menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi yang paling mudah dilakukan? Lihat perbincangan dari Jaka dalam artikel ini!

 • Cara Menetapkan Semula Telefon bimbit Xiaomi dengan Mudah
  • Cara Reset Xiaomi Mobile Melalui Tetapan
  • Melalui Mod Pemulihan
  • Faedah Menetapkan Semula Mudah Alih
  • Bahaya Tetapan Semula Mudah Alih
 • Perbezaan Tetapkan Semula dan Mulakan Semula

  Sebelum Jaka menerangkan langkah-langkah untuk menetapkan semula telefon Xiaomi anda, adakah anda tahu bahawa perkataan 'reset' dan 'restart' berbeza, anda tahu! Reset bermaksud cara memasang semula Xiaomi Xiaomi, bukan memulakan semula Xiaomi Xiaomi.

  Mulakan semula adalah tindakan untuk menghidupkan semula telefon bimbit yang mula-mula dihidupkan, kemudian apabila dimulakan semula secara automatik telefon bimbit akan mati dan menyala semula.

  Dengan kata lain, dalam proses ini data yang disimpan di dalam telefon bimbit tetap selamat dan tidak akan terhapus. Mulakan semula juga sinonim dengan Reboot.

  Sementara Reset adalah tindakan untuk menghapus atau memulihkan semua data dan tetapan yang ada di dalam telefon bimbit agar seperti awal atau default kilang.

  Cara Menetapkan Semula Telefon bimbit Xiaomi dengan Mudah

  Melakukan tetapan semula kilang / tetapan kilang sering menjadi pilihan pengguna telefon bimbit apabila telefon bimbit mula terasa lambat kerana terlalu banyak aplikasi dan data yang disimpan secara dalaman.

  Selain alasan ini, ada juga reset sebagai syarat ketika menaik taraf ROM MIUI ke versi terbaru.

  Tetapi adakah anda masih mempunyai beberapa yang tidak tahu bagaimana menetapkan semula telefon Xiaomi?

  Sekiranya anda tidak tahu di sini Jaka akan menerangkan langkah-langkah untuk menetapkan semula semua jenis telefon Xiaomi.

  Cara Reset Xiaomi Mobile Melalui Tetapan

  Untuk cara menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi pertama, anda boleh melakukannya melalui menu Tetapan.

  Langkah 1 - Masukkan Tetapan menu atau Tetapan

  Langkah 2 - Pilih Tetapan tambahan menu atau Tetapan tambahan

  Langkah 3 - Pilih menu Backup & Reset atau Backup & Reset

  Langkah 4 - Pilih menu Reset Data Kilang atau Tetapkan Semula ke Tetapan Kilang

  Langkah 5 - pilih menu Reset Phone atau Reset Phone

  Selain dari menu Tetapan, ada juga cara lain untuk menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi anda. Kaedahnya adalah melalui Recovery Mode.

  Melalui Mod Pemulihan

  Melalui langkah ini, anda mesti mematikan telefon bimbit anda terlebih dahulu. Selepas telefon bimbit anda dimatikan, anda menekan butang Power + Volume Up secara serentak sehingga logo Xiaomi muncul.

  Beberapa saat selepas itu, tiga menu pilihan akan muncul. Akhirnya, pilih menu Wipe Data dan tunggu prosesnya selesai.

  Melakukan reset pada telefon bimbit memang mempunyai faedah dan bahaya tersendiri, geng. Adakah anda ingin mengetahui apa kelebihan dan kekurangannya? Ayo, dengar penjelasan Jaka mengenai perkara ini.

  Faedah Menetapkan Semula Mudah Alih

  Di sebalik risiko melakukan reset pada telefon bimbit, ternyata ada juga faedah yang diperoleh dari proses tersebut.

  1. Membuang Semua Virus dan Perisian Kerosakan

  Salah satu kelebihan yang tepat ketika anda menetapkan semula telefon bimbit anda adalah bahawa semua virus dan malware yang tersimpan di dalam telefon bimbit anda juga akan dihapus ketika proses reset telefon bimbit berlangsung.

  2. Prestasi Mudah Alih Kembali Dengan lancar

  Tanpa anda sedari, setiap pengaturan yang kami gunakan untuk telefon bimbit, akan mempengaruhi prestasi telefon bimbit anda.

  Oleh itu, apabila anda menetapkan semula telefon bimbit anda, semua tetapan ini akan kembali ke kilang asal.

  3. Ruang Penyimpanan Dalaman yang Lega Kembali

  Perkara yang paling ketara selepas anda menetapkan semula telefon bimbit ialah ruang simpanan dalaman dilepaskan semula.

  Walaupun secara teknikal anda dapat meningkatkan kapasiti penyimpanan dengan menggunakan Kad SD, tetapi jika simpanan dalaman anda mempunyai ruang yang cukup maka telefon bimbit akan berjalan dengan lancar.

  Bahaya Tetapan Semula Mudah Alih

  Selain faedahnya, ada juga bahaya akibat mengatur semula telefon bimbit. Berikut adalah beberapa bahaya yang ditimbulkan dengan menetapkan semula telefon bimbit.

  1. Bootloop

  Risiko yang paling biasa dihadapi semasa menetapkan semula telefon bimbit adalah bootloop. Bootloop sendiri berlaku apabila proses reset tidak berjalan dengan baik.

  2. Keluarkan Semua Aplikasi

  Semasa melakukan reset, ini bermakna semua aplikasi yang dipasang di telefon bimbit anda akan dikeluarkan. Kerana biasanya semua aplikasi yang anda pasang akan disimpan dalam memori dalaman.

  Oleh itu, jangan terkejut jika semua aplikasi anda tiba-tiba hilang setelah menetapkan semula telefon bimbit anda.

  Nah, itu adalah artikel Jaka mengenai tutorial tentang cara menetapkan semula telefon bimbit Xiaomi secara praktikal. Anda hanya memilih cara yang menurut anda paling mudah dan selamat.

  Tetapi, sebelum melakukannya pastikan bahawa anda mengetahui bahaya dan faedah yang timbul daripada proses itu, geng.

  Artikel Berkaitan