4 Cara Keluar Gmail di Telefon Android, iPhone, & Laptop Paling Banyak

Ingin tahu cara log keluar atau memadam akaun Gmail dari peranti? Di sini, Jaka tinjau cara log keluar Gmail di telefon bimbit, iPhone dan komputer riba Android dengan paling mudah, hanya 5 minit!

Bagi pengguna telefon pintar dengan sistem operasi Android, pasti anda sudah biasa dengan akaun Gmail , alias Google Mail , bukan?

Memang, untuk dapat menikmati perkhidmatan seperti Google Play Store ke YouTube, anda mesti log masuk ke akaun Gmail anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, cara membuat akaun Gmail cukup mudah, sungguh!

Dan bagaimana jika anda ingin mengganti akaun Gmail baru dan log keluar akaun lama, geng?

Nah, dalam artikel ini Jaka akan mengulas koleksi cara logout Gmail di telefon bimbit Android, iPhone dan komputer riba termudah yang boleh anda praktikkan sendiri.

 • Cara Logout Gmail pada iPhone
 • Cara Logout Gmail di Telefon Bimbit Melalui Penyemak Imbas
 • Cara Logout Gmail di PC dan Komputer riba
 • Video: Kata Laluan Gmail Disertakan? Pengumpulan Data Penting Ini Yang Menjadi Penggodam Yang Sering Dicuri
 • Koleksi cara termudah untuk logout Gmail, pada telefon Android, iPhone, dan komputer riba!

  Ramai orang mencari jalan keluar dari Gmail dengan akaun mereka misalnya untuk beberapa tujuan. Seperti ingin menukar akaun Gmail baru, menukar telefon bimbit dan kemudian beralih ke telefon bimbit lain, dan sebagainya.

  Istilah logout juga sering ditafsirkan sebagai menghapus akaun Gmail , geng. Tetapi itu bukan cara untuk menghapus Gmail secara kekal, tetapi menghapusnya dari peranti anda, ok?

  Biarkan anda lebih jelas, kali ini Jaka akan membincangkan langkah-langkah keluar dari Gmail di Android, iPhone dan komputer riba, lengkap dengan gambar supaya anda dapat memahaminya dengan mudah.

  1. Cara logout Gmail di telefon Android

  Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, satu penyelesaian untuk keluar dari Gmail pada telefon Android adalah dengan menghapus akaun Google dari peranti tersebut.

  Dengan cara ini juga, semua data akaun Google yang disimpan pada peranti, seperti kenalan, mesej, dan lain-lain akan dihapus. Tetapi data yang disimpan di Google, tidak akan dihapuskan, sungguh!

  Langkah 1 - Buka Aplikasi Gmail dan Pilih Akaun

  • Untuk cara logout Gmail di Android, anda mesti pergi ke aplikasi Gmail terlebih dahulu kemudian ketuk ikon profil anda di kanan atas skrin.

  Langkah 2 - Mula Urus Akaun Gmail di Android Mudah Alih

  • Kemudian akan muncul pop timbul yang mengandungi akaun Gmail yang didaftarkan pada peranti anda. Di sini anda hanya ketik Urus akaun pada peranti ini> pilihan Google .

  Langkah 3 - Log keluar akaun Gmail di Android

  • Di sini anda akan melihat perincian data akaun Google yang disimpan di telefon bimbit Android anda. Sekiranya anda pasti, ketik butang Lagi di bahagian bawah kemudian ketik Alih keluar akaun .
  • Dengan cara ini, akaun Gmail anda akan keluar dari peranti Android secara automatik. Sangat mudah, bukan?

  DISCLAIMER:


  Cara logout Gmail di Android ini Jaka praktikkan pada ponsel Xiaomi berbasis MIUI 11. Untuk tipe cara logout Gmail di HP OPPO, vivo, dan lainnya kurang lebih akan sama seperti tersebut.

  2. Cara Logout Gmail pada iPhone

  Sementara itu, jika anda menggunakan peranti berasaskan iOS, seperti iPhone dan iOS, anda juga boleh mengikuti cara logout Gmail di iPhone seperti berikut, yang diharapkan dapat membantu anda, geng.

  Langkah 1 - Buka Aplikasi Gmail di iPhone

  • Pertama, anda membuka aplikasi Gmail di iPhone dan kemudian ketik ikon profil di bahagian kanan atas skrin.
  • Dalam pop timbul Google yang muncul, yang harus anda lakukan ialah memilih pilihan Urus akaun pada peranti ini .

  Langkah 2 - Log keluar Akaun Google di iPhone

  • Di halaman Urus Akaun , anda hanya perlu memilih akaun Google mana yang akan dihapus dari iPhone anda dengan mengetuk butang Buang dari peranti ini .
  • Amaran sebelumnya akan muncul berkaitan dengan data yang juga akan dihapus. Sekiranya anda pasti ketik Buang .

  3. Cara Logout Gmail di HP Melalui Penyemak Imbas

  Lalu mengapa ada cara untuk logout Gmail di telefon bimbit melalui penyemak imbas ? Kerana ada juga kemungkinan anda dapat log masuk dan mengakses e-mel Google dengan meminjam telefon bimbit rakan anda melalui penyemak imbas, seperti Google Chrome.

  Untuk menjaga privasi dan keselamatan akaun anda, anda juga dapat menghapus akaun Gmail di telefon bimbit rakan anda dengan cara berikut.

  Langkah 1 - Buka Gmail di Penyemak Imbas HP

  • Bukan Gmail dalam aplikasi penyemak imbas di telefon bimbit, kemudian ketuk ikon hamburger yang terletak di sudut kiri atas. Selepas itu, ketik akaun Gmail anda seperti pada gambar di bawah.

  Langkah 2 - Pilih Akaun Gmail

  • Kemudian anda hanya memilih pilihan Urus akaun pada peranti ini , kemudian pilih akaun Gmail yang ingin anda hapus dari peranti.

  Langkah 3 - Log keluar akaun Gmail di telefon bimbit

  • Sama seperti perbincangan perkara pertama, anda akan melihat data akaun Google yang tersimpan di peranti. Untuk memadam anda ketik Lagi> Buang Akaun .

  DISCLAIMER:


  Cara logout Gmail di HP dengan metode ini berlaku untuk pengguna Android (Google Chrome) dan iPhone (Safari), di mana langkah-langkahnya hampir sama persis.

  4. Cara Logout Gmail di PC dan Laptop

  Akhirnya, di sini! Anda mungkin masih keliru tentang cara logout Gmail di komputer riba atau PC anda , bukan? Sekiranya ini lebih mudah dan pendek. Rujuklah dengan segera ya!

  Langkah 1 - Ketik Profil Profil

  • Langkah pertama adalah membuka Gmail pada penyemak imbas PC atau komputer riba kemudian ketik ikon profil yang terletak di kanan atas.

  Langkah 2 - Pilih Log Keluar

  • Munculan akan muncul untuk menguruskan akaun Gmail anda. Di sini anda hanya memilih menu Keluar / Keluar dan dengan cara itu anda telah log keluar akaun Gmail anda dari PC dan komputer riba, geng.
  • Sekiranya anda log masuk dengan banyak akaun di komputer riba atau PC Gmail, pilihan Logout akan muncul dari semua akaun / Keluar dari semua akaun, yang bermaksud semua akaun yang didaftarkan akan dikeluarkan.
  • Untuk membukanya semula, yang harus anda lakukan ialah memilih akaun Gmail anda dan masukkan kata laluan yang digunakan.

  Video: Kata Laluan Gmail Disertakan? Pengumpulan Data Penting Ini Yang Menjadi Penggodam Yang Sering Dicuri

  Nah, itulah cara logout Gmail pada telefon Android, iPhone, dan komputer riba yang boleh anda praktikkan dengan mudah walaupun dalam masa kurang dari 5 minit, anda tahu.

  Oh ya, dengan meningkatnya jenayah siber sejak kebelakangan ini, Jaka juga mengesyorkan agar anda menukar kata laluan Gmail anda secara berkala, geng.

  Bagaimana, cara mudah dan senang, bukan? Semoga artikel ini berguna dan jangan lupa untuk memberi komen dan berkongsi artikel ini dengan rakan anda!

  Baca juga artikel mengenai Gmail atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan