Cara menambah lokasi baru di Instagram, hanya dengan satu klik!

Adakah anda pernah ke sana semasa anda ingin menambahkan lokasi di IG, tetapi anda tidak memilikinya? Cukup tambahkan sendiri menggunakan Cara Menambah Lokasi Baru di Instagram.

Rasanya tidak sah jika kita menyiarkan foto di Instagram ketika dalam perjalanan, tetapi tidak menemani lokasi tempat kita bercuti. Rakan anda tidak akan berkaitan dengan apa yang anda hantar.

Tujuannya adalah jelas agar rakan anda mengetahui di mana anda berada semasa anda mengambil gambar keren yang anda muat naik, dan kemudian mereka juga dapat datang ke tempat anda mengambil gambar untuk siaran tersebut.

Namun, ada kalanya lokasi yang ingin anda tambahkan ke pos tidak ada di Instagram, dan sayangnya, sekarang Instagram telah membuang fitur untuk menambahkan lokasi secara manual.

 • Kemas kini Cara Menambah Lokasi di IG - 2020
 • Cara Mudah Menambah Lokasi Baru di Instagram

  Sekiranya anda berkeras untuk menambahkan lokasi tersebut di Instagram, ada cara untuk menambahkan lokasi baru di Instagram menggunakan ciri yang mungkin tidak anda fikirkan sebelumnya.

  Caranya juga sangat mudah, hanya perlu aplikasi Facebook sebagai penambah media dan tempat baru yang anda mahukan dapat ditambahkan secara langsung. Tidak akan lama.

  Mengapa menggunakan aplikasi Facebook ? Kecuali anda tinggal di gunung, pasti anda tahu bahawa Instagram diperoleh oleh Facebook beberapa tahun yang lalu dan mereka seperti saudara dan saudari hari ini.

  Kini perkhidmatan Facebook dan Instagram digabungkan. Oleh itu, walaupun anda tidak dapat menambahkan lokasi di Instagram lagi, masih ada jurang yang boleh anda gunakan di Facebook.

  Langkah-langkah Cara Membuat Lokasi di IG

  Terdapat beberapa langkah yang perlu anda ikuti untuk menambahkan tempat baru di Instagram, dan untuk melakukan ini, anda memerlukan aplikasi Facebook.

  Walaupun agak mudah, anda harus melakukannya secara berurutan untuk membuat lokasi di Instagram untuk menjadikannya berfungsi.

  Tidak lama kemudian, berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk menambahkan lokasi baru di Instagram melalui akaun Facebook anda.

  Nah, inilah cara untuk menambahkan lokasi baru di Instagram melalui aplikasi Facebook:

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Facebook di telefon bimbit anda dan buat status baru .

  • Langkah 2 - Pilih Daftar Masuk atau Berhenti di bahagian bawah halaman untuk menambah status.

  • Langkah 3 - Taipkan nama tempat yang ingin anda tambahkan ke catatan Instagram, kemudian pilih Tambah Tempat Baru .
  • Langkah 4 - Pilih kategori tempat yang ingin anda buat. Anda boleh memilih antara Rumah, Restoran, Acara , atau hanya untuk bersenang-senang.
  • Langkah 5 - Kini tiba masanya untuk menambahkan butiran lokasi dengan memasukkan alamat, poskod, dan kota tempat yang ingin anda tambahkan ke Instagram.
  • Langkah 6 - Jika ya, kemudian buat lokasi dan cuba tambahkan lokasi ke catatan Instagram anda .

  Dengan cara ini bagaimana menambahkan lokasi di IG selesai, dan anda boleh mengakses lokasi ini pada masa lain, apabila anda ingin menggunakannya lagi.

  Kemas kini Cara Menambah Lokasi di IG - 2020

  Facebook sebagai syarikat yang bertanggungjawab di Instagram selalu melakukan kemas kini untuk meningkatkan perkhidmatan yang mereka berikan, termasuk dalam perkara kecil seperti menambahkan lokasi.

  Ini dilakukan untuk memastikan bahawa semua pengguna platform media sosial ini dilindungi dan merasa selesa ketika mengakses perkhidmatan yang diberikan.

  Oleh itu, pada tahun 2020 tidak ada cara untuk menambah lokasi di IG. Keselamatan dan ketepatan sebab membuat Facebook mengambil langkah-langkah seperti ini.

  Walaupun penambahan lokasi ini hanya digunakan sebagai media untuk bermain-main, untuk mengelakkan kekaburan, ciri menarik ini tidak lagi dapat digunakan oleh siapa pun.

  Bagi anda yang ingin menambahkan lokasi pada catatan yang dibuat, pasti anda harus memilih lokasi sebenar yang paling hampir dengan lokasi semasa anda.

  Nah, itulah carian Jaka dalam perbincangan mengenai bagaimana membuat lokasi di IG pada tahun 2020. Walaupun kaedah ini tidak lagi dapat digunakan pada masa ini, kemas kini baru mungkin dapat membawanya lagi.

  Oleh itu, jangan lupa untuk selalu menonton artikel Jaka untuk selalu mendapatkan maklumat terkini mengenai teknologi baru dan perkembangannya.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel menarik seterusnya.

  Artikel Berkaitan