Cara Memasukkan Lagu di Blog Seperti Yang Kita Suka

Untuk menjadikannya lebih keren, anda boleh menambah atau memasang lagu di blog anda. Ingin tahu cara memasang lagu di blog?

Pada mulanya ada Internet, untuk membuat laman web adalah perkara yang sukar. Selain kesukaran dari segi pembuatan, domain dan kos hosting pada waktu itu sangat mahal. Nasib baik sekarang terdapat banyak perkhidmatan blog yang memudahkan kita membuat laman web.

Sebagai tambahan kepada jurnal peribadi, kini banyak juga menggunakan blog sebagai media perniagaan. Cukup gunakan domain laman web peribadi untuk menjadi lebih menarik. Untuk menjadikannya lebih keren, anda boleh menambah atau memasang lagu di blog anda. Ingin tahu cara memasang lagu di blog?

BACA JUGA
  • Jangan Terlepas Pertandingan Ulasan Blog JT dengan Jutaan Hadiah Rupiah!
  • Cara Mudah Mengubah Templat (Tema) di Blogger
  • Mari Jago Coding, Inilah Cara Membuat Dialog Skrip di Blogger

Cara Memasang Lagu di Blog

Dengan menukar templat Blogger, penampilan blog anda akan menjadi lebih menarik dan menarik. Tetapi jika hanya visual yang dibuat menarik, ia masih terasa kurang menyenangkan, bukan? Oleh itu, mari jadikan blog anda lebih menarik dengan memasang lagu di blog anda atau sentuhan audio dalam bentuk muzik. Jadi, pelawat yang membaca blog anda tidak akan merasa bosan semasa berada di blog anda.

Cara Memasang Lagu di Blog mengikut Pilihan Anda

Jadi, adakah anda berminat sekarang tentang cara memasang lagu di blog anda? Sekiranya demikian, anda boleh mengikuti cara menambahkan lagu di blog berikut:

  • Buka laman web scmplayer.net.

SCM Music Player adalah layanan pemutar musik berbasis web yang gratis dan Open Source untuk membawa pemutar musik ke website. SMC Music Player mendukung Blogger, Tumblr, Weebly, dan lainnya.

  • Dalam paparan Pilih Kulit , pilih templat pemutar muzik yang ingin anda pasangkan di blog.
  • Langkah seterusnya sila ke tab Edit Senarai Main . Di sini tugas anda adalah memasukkan tajuk lagu dan pautan streaming. Anda boleh memasukkan pautan dari Soundcloud atau YouTube.

Agar maksimal, sebaiknya ambil link dari YouTube. Tapi ambil dari channel official agar lagunya aman.

  • Setelah selesai membuat senarai main, klik Seterusnya untuk beralih ke tab Konfigurasi Tetapan . Di sini anda dapat menyesuaikan bagaimana lagu dalam senarai main anda akan dimainkan. Sila sesuaikan seperti yang anda mahukan, kemudian klik Selesai setelah selesai.

Keterangan di Configure Settings:


* Auto play untuk memutar lagu yang kamu sematkan secara otomatis


* Shuffle Playback untuk memutar lagu di playlist secara acak


* Default Volume untuk mengatur volume suara saat musik diputar


* Repeat Mode untuk mengulang lagu


* Placement of Player Bar untuk mengatur letak music player di blog kamu


* Show Playlist by Default untuk menampilkan pemutar secara default , biasanya di sebelah kanan blog

  • Langkah seterusnya anda akan diberikan Setup Wizard yang mengandungi kod HTML untuk menanamkan senarai main yang anda buat sebelumnya. Sila salin kodnya.
  • Kemudian buka blog anda. Dan masukkan menu Tetapan - Templat .
  • Dalam paparan Edit HTML , cari kodnya. Gunakan Ctrl + F untuk memudahkan proses pencarian. Kemudian, tampal kod HTML yang anda dapat dari Pemain Muzik SCM tepat di bawah kod tersebut. Simpan, dan selesaikan.

Keputusan:

Jadi, seberapa mudahnya? Cuba amalkan langkah - cara memasang lagu di blog mengikut apa yang kita suka. Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan