10 Cara Menambah Penonton YouTube dengan Cepat dan Mudah

Jumlah penonton dengan limpahan menjadi kebanggaan YouTuber. Untuk menjadikannya lebih mudah, berikut adalah 5 cara untuk menambahkan penonton YouTube dengan cepat dan mudah.

Selain mempunyai subscriber dengan jumlah ribuan bahkan berjuta-juta, mempunyai video yang dibanjiri penonton aka penonton di YouTube adalah perkara yang membanggakan bagi YouTubers. Terutama jika anda telah memasuki lelaki Trending.

Dengan peningkatan jumlah penonton, anda juga dapat menjadi terkenal dan mendapat penghasilan wang dari YouTube dengan cepat. Oleh itu Jaka memberitahu kami 10 cara untuk menambahkan penonton YouTube dengan cepat dan mudah.

BACA JUGA
  • Cara Strim YouTube Tanpa Penyangga pada Komputer
  • Memberi inspirasi! 5 Saluran YouTube Juga Popular oleh Youtubers Terkenal
  • 10 Ciri YouTube Terkini yang Mungkin Anda Tidak Tahu

10 Cara Menambah Penonton YouTube dengan Cepat dan Mudah

1. Periksa Kandungan Tren dan Lebih Viral

Sumber gambar: Foto: 985thejewel.com

YouTube seperti yang anda tahu adalah rangkaian perkongsian video terbesar dan paling banyak digunakan hari ini. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa ramai orang segera mencari perkara yang viral di YouTube bukan?

Bagi anda yang ingin memulakan saluran YouTube, jangan terlepas perkara yang sedang tren dan viral di kalangan netizen. Membuat kandungan seperti ini terbukti berkesan dalam menghasilkan video dengan penonton yang meletup.

2. Buat Video YouTube Terbukti

Sumber gambar: Foto: slashgear.com

Kemudian, jika anda tidak mahu saluran YouTube yang mengandungi kandungan gado-gado tentang trend dan virus, anda juga dapat membuat video YouTube yang terbukti laku. Salah satu kaedah termudah untuk meningkatkan jumlah penonton YouTube adalah permainan video .

Sebagai contoh, anda dapat melihat PewDiePie yang telah mencapai kejayaan melalui permainan video di YouTube. Selain permainan video, masih terdapat beberapa jenis kandungan yang terbukti laris, seperti video gurauan, tutorial video dan video makanan lelaki.

3. Fokus pada satu topik perbincangan

Sumber gambar: Foto: twitter.com

Setelah anda menemui video YouTube yang terbukti, langkah seterusnya adalah memusatkan perhatian pada satu topik perbincangan . Ini bermaksud anda harus membuat video dengan topik yang sama secara konsisten, misalnya muzik, alat atau permainan.

Sekiranya anda mahukan saluran YouTube dengan pelbagai perbincangan, jangan lupa untuk mengatur senarai main video berdasarkan setiap topik. Sudah tentu, penonton dapat dengan mudah mencari video kegemaran mereka di saluran YouTube anda.

4. Gunakan Video Thumbnal yang Menarik

Sumber gambar: Foto: videopower.org

Gambar kecil adalah lakaran kecil untuk dibuka sebelum anda menonton video di YouTube. Anda juga pasti tahu bahawa lakaran kecil hampir merangkumi semua paparan halaman YouTube di tablet desktop dan mudah alih.

Oleh itu, untuk meningkatkan jumlah penonton YouTube, anda disarankan untuk menggunakan lakaran kecil video yang menarik. Cuba lakaran kecil yang menerangkan kandungan video anda. Tambahkan juga perkataan yang boleh mengundang penonton.

5. Gunakan Tajuk atau Kata Kunci Menarik

Sumber gambar: Foto: blog.promolta.com

Sebagai tambahan kepada lakaran kecil video yang menambahkan penonton, sangat penting untuk memproses tajuk video sehingga mudah dicari di medan carian. Jadi sebelum video diterbitkan adalah sangat penting untuk membuat tajuk yang menarik dan mengandungi kata kunci alias kata kunci.

Sebagai contoh, anda ingin membuat video mengenai Build Roger Mobile Legends, maka anda boleh menggunakan tajuk seperti ** Build Hero Roger Can Penta Kill - Gameplay Mobile Legends **. Cuba jadikan tajuk mudah dicari dan jangan keterlaluan.

6. Perhatikan Pertama Kualiti Audio Daripada Video

Sumber gambar: Foto: rocketstock.com

Nah, ini sebenarnya menjadi masalah bagi YouTuber pemula dalam memproses kandungan video yang bergaya dan viral. Sebahagian besar keutamaan pertama untuk kualiti video dan bukannya kualiti suara dari kandungan yang dibuat. Walaupun lelaki itu salah!

Bayangkan, walaupun kandungan anda menarik, tetapi jika suaranya tidak didengar, banyak penonton malas menonton video anda. Bagaimanapun, banyak penonton menonton kualiti video terendah .

7. Jangan Lupa Tetapkan Tata Letak Halaman Utama YouTube

Sumber gambar: Foto: youtube.com

Untuk menambahkan penonton YouTube, tentu faktor kemudahan pelawat perlu dipertimbangkan bukan? Oleh itu, ketika pertama kali membuka saluran, jangan lupa untuk menetapkan penampilan laman utama YouTube anda untuk menjadikannya lebih menarik.

Secara lalai, YouTube akan menyediakan susun atur paparan yang memberikan kemas kini video terkini. Namun dengan penampilan seperti YouTube ini, anda akan terkesan tidak profesional dan kelihatan cuai. Perhatikan juga foto profil dan lelaki sepanduk.

8. Bekerjasama dengan YouTuber Lain

Sumber gambar: Foto: devumi.com

Trend terkini ialah banyak YouTuber berkolaborasi di saluran masing-masing. Dengan menambahkan saluran pada keterangan atau anotasi, anda dapat menambahkan jumlah penonton dengan mudah dalam jangka masa yang singkat.

Bukan hanya menambahkan penonton, tentu saja jika kandungan YouTube anda menarik atau perbincangan dengan rakan kolaborasi juga dapat meningkatkan jumlah pelanggan . Oleh itu, jangan ragu untuk berkolaborasi.

9. Buat Hadiah? Kenapa tidak!

Sumber gambar: Foto: youtube.com

Cara menambahkan penonton yang satu ini mungkin memerlukan sedikit bahan untuk anda keluarkan. Dengan membuat dan memberikan hadiah, anda bukan sahaja dapat menambahkan penonton, tetapi juga pelanggan dan pengikut di media sosial anda.

Untuk memulakan, anda tidak perlu memberikan barang dengan harga yang terlalu tinggi. Perhatikan juga perbincangan saluran YouTube anda. Sebagai contoh membincangkan alat, anda boleh memberikan alat dengar , sarung telefon pintar dan sebagainya.

10. Menggalakkan Media Sosial

Sumber gambar: Foto: ccm.net

Anda semua mesti mempunyai media sosial bukan? Jangan lupa untuk melakukan promosi media sosial yang anda ada, seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain. Jangan lupa untuk memasukkan pautan ke video atau saluran YouTube anda untuk menambah penonton.

Selain itu anda juga boleh berkongsi di kumpulan WhatsApp atau LINE guys. Minta rakan anda untuk menonton kandungan yang telah anda buat. Kaedah sedemikian juga terbukti berkesan dalam menambahkan penonton dalam jangka masa yang singkat.

Inilah 10 cara untuk menambahkan penonton YouTube dengan cepat dan mudah. Adakah anda juga mempunyai kaedah lain yang terbukti berkesan? Oleh itu, jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai YouTube atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan