10 Permainan GBA Terbaik Sepanjang Masa | Buat Nostalgia!

Siapa yang pernah bermain Game Boy Advance aka GBA? Berikut adalah 10 permainan GBA terbaik dari versi Jaka sepanjang masa yang akan menjadikan anda nostalgia!

Game Boy Advance atau sering disingkat GBA adalah konsol mudah alih yang dihasilkan oleh Nintendo pada tahun 2001 sebagai pengganti Game Boy Color.

Secara keseluruhan, konsol ini telah terjual lebih daripada 80 juta unit di seluruh dunia. Pada tahun 2004, GBA digantikan oleh generasi seterusnya, Nintendo DS .

Walau bagaimanapun, masih banyak permainan GBA yang menyeronokkan untuk dimainkan. Berikut adalah 10 versi Permainan GBA Terbaik dari Jaka!

BACA JUGA
  • 17 Permainan Dalam Talian Percuma Terbaik 2018 | Android, PC, PS 4
  • 10 Permainan Robot Luar Talian Android Terbaik | Percuma!
  • 20 Permainan Dalam Talian Terbaik 2018 yang Menarik untuk Mabar

10 Permainan GBA Terbaik 2018 Street Mouse Version

Di antara sepuluh permainan terbaik, mungkin anda sudah banyak bermain. Sebilangan besar permainan ini adalah permainan GBA RPG yang sangat menarik untuk ditonton.

Oh ya, angka tidak menunjukkan pangkat ya geng!

Permainan GBA RPG

1. Matahari Emas

Golden Sun sering dianggap permainan GBA terbaik yang pernah ada. Dihasilkan oleh Perancangan Perisian Camelot , permainan ini berusaha untuk membawa permainan seperti Final Fantasy ke konsol mudah alih.

Dengan watak utama bernama Isaac dan tiga petualang lain, permainan ini berpusat pada misi menyelamat dunia Weyard . Banyak elemen Final Fantasy yang dimiliki oleh permainan ini.

Sebut saja kisah untuk menyelamatkan dunia, pertempuran berdasarkan giliran secara rawak, hingga kemampuan memanggil. Di samping itu, permainan ini juga mempunyai pelbagai teka-teki yang mencabar dan cerita yang lebih mendalam.

MaklumatMatahari Emas.
Pembangunan Perancangan Perisian Camelot
Tarikh Tayangan 1 Ogos 2001
Genre Permainan Memainkan Peranan Konsol
MUAT TURUN LINK

2. Kemajuan Taktik Fantasi Akhir

Siapa peminat permainan yang tidak tahu Final Fantasy ? Untuk konsol GBA, salah satu yang terbaik ialah Final Fantasy Tactics Advance .

Permainan ini mengisahkan empat kanak-kanak yang tinggal di sebuah bandar kecil bernama St. Ivalice . Setelah menemui sebuah buku kuno, mereka tiba-tiba berpindah ke nama semula jadi yang sama dengan kota mereka.

Sebagai permainan GBA RPG, permainan ini membolehkan pemain membentuk klan. Fokus permainan ini adalah aksi pertempuran epik dan kebebasan pemain dalam menentukan kelas, kebolehan, dan statistik watak mereka.

MaklumatTaktik Akhir Fantasi Akhir
Pembangunan Pembangunan Produk Square
Tarikh Tayangan 14 Februari 2003
Genre Permainan Peranan Strategi
MUAT TURUN LINK

3. Pokemon Ruby & Sapphire

Bagi peminat Pokemon , kemungkinan besar mereka telah bermain permainan di konsol GBA. Salah satu yang terbaik ialah siri Pokemon Ruby & Sapphire .

Pada awal permainan, kita dapat memilih antara dua watak, iaitu Brendan dan May . Pemain akan melakukan petualangan di wilayah Hoenn dan akan melawan Team Aqua atau Team Magma , bergantung pada siri mana yang anda mainkan.

Selain itu, kami juga dapat memilih salah satu dari tiga pokemon pemula di awal permainan, yaitu Treecko jenis tumbuhan, Apic -type Torchic , dan Mudkip jenis air **

MaklumatPokemon Ruby & Sapphire
Pembangunan Permainan Freak
Tarikh Tayangan 21 November 2002
Genre Permainan Bermain Peranan
MUAT TURUN LINK (Versi Ruby)

LINK (Versi Sapphire)

4. Castlevania: Aria of Sorrow

The Castlevania Game : Aria of Sorrow adalah siri Castlevania yang ketiga dan terakhir untuk konsol GBA. Permainan ini sering dianggap sebagai salah satu siri Castlevania yang pernah ada.

Tidak seperti siri sebelumnya, permainan ini meletakkan pemain sebagai Soma Cruz , remaja dengan kekuatan ajaib yang dapat membawa reinkarnasi vampire.

Permainan GBA RPG ini mempunyai banyak pilihan senjata hebat dan memerangi permainan bos yang sangat menakutkan.

MaklumatCastlevania: Aria of Sorrow
Pembangunan KCET
Tarikh Tayangan 6 Mei 2003
Genre Pengembaraan aksi
MUAT TURUN LINK
LIHAT ARTIKEL

5. The Legend of Zelda: The Minish Cap

Zelda adalah permainan pengembaraan yang direka oleh Shigeru Miyamoto dan dilancarkan di konsol Nintendo. Salah satu yang terbaik dalam konsol GBA adalah The Legend of Zelda: The Minish Cap .

Permainan GBA yang menyeronokkan ini dimainkan untuk membuat pemain memindahkan watak utama bernama Link . Dia menyimpan topi sihir yang boleh membuatnya mual seperti Minish .

Pengembaraan di Hyrule berbeza dengan permainan Zelda sebelumnya berkat topi. Dia mesti menyelamatkan Puteri Zelda yang telah diubah menjadi batu oleh watak antagonis bernama Vaati .

MaklumatThe Legend of Zelda: The Minish Cap
Pembangunan Capcom

Bendera utama

Tarikh Tayangan 4 November 2004
Genre Pengembaraan aksi
MUAT TURUN LINK

6. The Legend of Zelda: Pautan ke Masa Lalu dan Empat Pedang

Siri Zelda lain yang dianggap terbaik adalah The Legend of Zelda: A Link to the Past dan Four Swords . Seri A Link to the Past awalnya diluncurkan untuk konsol Super NES , sementara Four Swords adalah permainan GBA berbilang pemain.

Dalam A Link to the Past menceritakan tentang pelemahan meterai musuh bernama Ganon dan pengambilan takhta Hyrule oleh seorang penyihir bernama Agahnim yang menculik tujuh keturunan Sage termasuk anak perempuan Zelda .

Sedangkan Four Swords, yang terjadi sebelum Ocarina of Time , menceritakan tentang Link yang mengeluarkan Four Swords, membuat penampilan tiga kembar. Mereka berempat mesti dapat mengalahkan musuh fana dalam permainan Zelda, Vaati .

MaklumatThe Legend of Zelda: Pautan ke Masa Lalu dan Empat Pedang
Pembangunan Nintendo

Capcom

Tarikh Tayangan 2 Disember 2002
Genre Pengembaraan aksi
MUAT TURUN LINK

7. Perang Maju

Permainan GBA seterusnya yang akan disarankan oleh Jaka untuk anda adalah Advance War . Permainan genre taktik berdasarkan giliran ini pada awalnya hanya dirilis di Jepun, sebelum akhirnya dilancarkan di Amerika.

Tujuan permainan ini adalah untuk mengalahkan pasukan musuh dengan dua cara: memusnahkan setiap unit musuh di peta atau menguasai pangkalan lawan. Walau bagaimanapun, beberapa peta mempunyai misi yang berbeza.

Terdapat beberapa mod permainan yang dapat Anda pilih, seperti Field Training , Campaign Mode , hingga War Room . Dalam permainan ini juga ada sistem pemeringkatan (100 hingga 1).

MaklumatPerang Maju
Pembangunan Sistem Pintar
Tarikh Tayangan 10 September 2001
Genre Taktik berdasarkan giliran
MUAT TURUN LINK

8. Metroid Fusion

Salah satu permainan legenda yang terdapat di GBA adalah Metroid Fusion . Permainan genre aksi-pengembaraan ini membolehkan pemain mengawal watak bernama Samus Aran , pemburu hadiah.

Metroid Fusion menampilkan dunia terbuka yang luas, membolehkan pemain meneroka dan menemui rahsia secara bebas yang dapat membantu mereka menyelesaikan permainan ini.

Dibangunkan oleh pasukan Nintendo R & D1 , permainan ini menyempurnakan mod pertempuran dari siri sebelumnya dan memperkenalkan banyak daya baru yang menjadikan permainan ini lebih menarik untuk dimainkan.

MaklumatMetroid Fusion
Pembangunan Nintendo R&D1
Tarikh Tayangan 18 November 2002
Genre Pengembaraan aksi
MUAT TURUN LINK

9. Metroid: Zero Mission

Satu lagi siri Metroid yang harus anda cuba ialah Metroid: Zero Mission . Permainan ini adalah pembuatan semula dari permainan Metroid pertama yang dirilis pada tahun 1986 dan merupakan genre aksi-petualangan bergulir.

Sama seperti Fusion, pemain akan memindahkan watak bernama Samus Aran yang mengunjungi planet Zebes setelah mengetahui bahawa Space Pirates sedang bereksperimen dengan Metroid.

Permainan itu sendiri menumpukan pada penerokaan. Pemain mesti dapat mencari power-up untuk mencapai kawasan yang tidak dapat dimasuki. Siri pembuatan semula ini juga mempunyai item baru, kawasan tambahan, dan tahap kesukaran yang berbeza.

MaklumatMetroid: Zero Mission
Pembangunan Nintendo R&D1
Tarikh Tayangan 9 Februari 2004
Genre Pengembaraan aksi
MUAT TURUN LINK

10. Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3

Permainan terakhir yang akan disarankan oleh Jaka untuk anda ialah Super Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3 . Dalam permainan ini, pemain dapat mengendalikan Mario atau Luigi untuk bertualang di lapan kerajaan Dunia Jamur .

Pemain mesti mengalahkan tujuh Koopa Kids dan Bowser . Anda boleh menggunakan teknik asas Super Mario, seperti berlari, melompat, dan berenang.

Permainan ini kuasa-up untuk mengekalkan sistem untuk meningkatkan keupayaan watak, seperti Super Cendawan , Kebakaran Bunga , Starman , Daun Super , Tanooki saman , Frog saman , sehingga Hammer Bros .

MaklumatSuper Mario Advance 4: Super Mario Bros. 3
Pembangunan Nintendo R&D2
Tarikh Tayangan 11 Julai 2003
Genre Platform Permainan
MUAT TURUN LINK

Nah, di sana dia adalah 10 versi GBA Game terbaik dari Jaka. Jaka sendiri paling gemar bermain Pokemon, terutamanya ketika mengumpulkan Pokemon pokemon.

Anda yang mana satu? Kongsi di ruangan komen!

Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

Artikel Berkaitan