Cara Menukar Audio ke Teks di PC atau Laptop, Praktikal & Anti-Lelah!

Cape menaip menggunakan jari? Tenang, Jaka akan memberitahu anda cara menukar audio ke teks di PC atau komputer riba anda. Ibu negara hanya mengatakan bahawa ia segera ditulis!

Kerana aktiviti yang semakin sibuk, kadang-kadang kita mungkin keletihan ketika menghadiri kelas perjumpaan atau kuliah. Pada akhirnya penyelesaiannya adalah merakam perbualan yang berlaku, kemudian dengarkan lagi setelah kita selesai berehat.

Tetapi kadang-kadang disebabkan oleh keadaan, kita terpaksa meringkaskannya dengan menulis semula pada sehelai kertas. Ini sememangnya cukup melelahkan, bukan?

Jadi untuk itu, mengapa tidak cuba mengikuti kaedah Jaka? Kali ini Jaka akan membuat artikel tentang cara menukar audio ke teks di PC atau komputer riba anda!

 • Tukar Audio ke Teks dengan Pengecaman Ucapan Windows
 • Cara Menukar Audio ke Teks

  Manusia tidak akan dapat melepaskan diri dari aktiviti menaip, terutama pelbagai muslihat yang anda pelajari satu persatu, seperti cara menghilangkan garis merah di MS Word .

  Nah, bagi anda yang bosan menaip menggunakan jari, Jaka akan mengajar anda cara menaip menggunakan audio atau suara di PC atau komputer riba. Caranya ialah menukar audio menjadi teks. Di sini sepenuhnya!

  Tukar Audio ke Teks dengan Aplikasi

  Sebelum memulakan, Jaka akan memberitahu konsepnya terlebih dahulu. Di sini Jaka menggunakan dua aplikasi, iaitu API Ucapan Web Google dan Kabel Audio Maya .

  API Ucapan Web Google adalah aplikasi yang dapat mengubah suara dari mikrofon (yang didengar) menjadi teks. Manakala Kabel Audio Maya adalah aplikasi yang mampu menghantar suara dari satu aplikasi ke aplikasi yang lain.

  Konsepnya mudah. Di sini Jaka akan memainkan aplikasi pemain suara, kemudian menghantar suara melalui Kabel Audio Maya ke aplikasi Web Google Speech API. Nanti anda boleh menontonnya dalam bahasa Indonesia.

  Tanpa perlu berlama-lama lagi, panduan berikut untuk menaip pada PC atau komputer riba menggunakan suara!

  Langkah - 1 : Pertama sekali, mulakan dengan memuat turun aplikasi yang disebut Kabel Audio Maya , jika dipasang dengan segera. Anda boleh memuat turunnya di pautan di bawah.

  Klik untuk memuat turun Kabel Audio Maya

  Langkah - 2 : Sekiranya ada, sila lihat bar alat di sudut kanan bawah, klik kanan pada "Speaker" . Selepas itu, sila klik "Playback Device" .

  Sekiranya demikian, klik kanan pada "Baris 1" , kemudian klik "Tetapkan sebagai Peranti Lalai" .

  Langkah - 3 : Pergi ke mana-mana aplikasi pemain suara, sama ada Windows Media Player atau YouTube atau apa sahaja.

  Selepas itu, tugas seterusnya adalah menjalankan pemain muzik . Memang pada masa akan datang, suara pada pembesar suara anda tidak akan keluar. Ini tidak menjadi masalah, kerana itulah cara aplikasi Kabel Audio Maya berfungsi.

  Langkah - 4 : Selepas itu, sila buka halaman Web Google Speech API , kemudian klik pada gambar "Mikrofon" . Selesai, hasilnya lebih kurang seperti gambar di bawah .

  Itulah cara menukar audio ke teks menggunakan aplikasi bantuan dari Windows. Anda boleh memainkannya dalam bahasa Indonesia atau bahasa lain mengikut keperluan. Bagaimana? Betul senang kan?

  Tukar Audio ke Teks dengan Pengecaman Ucapan Windows

  Mungkin anda merasakan kaedah di atas terlalu rumit kerana menggunakan aplikasi yang mesti dipasang terlebih dahulu, jadi jangan risau. Anda juga boleh menggunakan Windows Speech Recognition yang sudah tersedia di PC atau komputer riba Windows anda.

  Cuma, kaedah ini hanya dapat berfungsi secara optimum pada Windows 10 ya, geng! Bagi anda yang masih menggunakan Windows OS di bawah 10 tahun, anda harus segera menaik taraf ke Windows 10 .

  Tanpa perlu berlama-lama lagi, panduan berikut untuk menaip di PC atau komputer riba menggunakan suara melalui Windows Speech Recognition!

  Langkah - 1 : Pertama, pastikan anda memasang mikrofon atau alat dengar pada PC atau komputer riba anda . Tanpa alat rakaman ini, anda pasti tidak dapat merakam suara anda untuk ditukar menjadi teks, bukan?

  Langkah - 2 : Selepas itu, buka pilihan Pengecaman Ucapan . Daripada menjadi rumit, anda boleh menaipnya di ruangan Carian.

  Sumber gambar: sea.pcmag.com

  Langkah - 3 : Apabila dibuka, anda akan diberikan beberapa pilihan. Pilih Mula Pengecaman Ucapan . Nanti anda akan mengkalibrasi mikrofon yang anda gunakan sehingga anda benar-benar mengetahui suara anda secara terperinci.

  Langkah - 4 : Setelah itu, hidupkan pilihan Aktifkan semakan dokumen , ini akan membantu PC atau komputer riba anda mengenali suara anda dan menukarnya menjadi teks.

  Sumber gambar: sea.pcmag.com

  Langkah - 5 : Setelah itu, hidupkan pilihan Use Voice Activation Mode , ini akan membantu PC atau komputer riba anda untuk mengenali suara anda dengan lebih baik.

  Sumber gambar: sea.pcmag.com

  Langkah - 6 : Akhirnya, periksa Run Speech Recognition pada pilihan permulaan . Pengecaman pertuturan kemudian akan muncul dengan segera apabila PC atau komputer riba anda dihidupkan.

  Sumber gambar: sea.pcmag.com

  Selesai! Anda boleh mencubanya di platform mana pun yang anda boleh cuba, seperti Microsoft Word. Anda juga dapat mengetik menggunakan suara di Android yang dapat anda baca dalam artikel yang ditulis Jaka .

  Itulah panduan bagaimana menukar audio ke teks pada PC atau komputer riba. Sangat mudah, bukan?

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan