8 Aplikasi Adhan Terbaik Untuk Android & PC, Boleh Diluar Talian!

Waktu solat sering terlewat kerana terlupa? Muat turun aplikasi adhan terbaik untuk peranti Android dan PC berikut. Ada juga di luar talian!

Siapa yang sering terlambat untuk solat kerana lupa? Walaupun aktiviti itu cukup sederhana, tetapi untuk melaksanakan solat 5 waktu kadang-kadang ada halangan termasuk melupakan penyakit tadi.

Sebenarnya, di bulan suci Ramadan seperti sekarang adalah salah satu saat yang tepat bagi anda yang ingin meningkatkan pahala ibadah yang anda tahu, geng.

Oleh itu, agar anda tidak lupa menjalankan solat 5 kali lagi, kali ini Jaka akan memberitahu anda beberapa aplikasi panggilan untuk solat terbaik untuk telefon bimbit dan PC Android sebagai peringatan.

Mahu tahu apa-apa? Mari, lihat senarai berikut!

 • Salaam
 • Jadual Solat, Kiblat, dan Adhan
 • Athanotify
 • Jadual Solat dan Imsakiyah
 • Aplikasi Adhan untuk PC
  • Athan (Aplikasi Adhan untuk PC terbaik)
  • Shollu
  • Muslim Daily: Al Quran, Adhan (Aplikasi Adhan Windows 8 Terbaik)
 • Aplikasi Adhan untuk Android

  Aplikasi solat atau jadual solat secara automatik mungkin kelihatan remeh bagi beberapa orang, tetapi aplikasi itu sebenarnya mempunyai peranan yang sangat penting untuk kelancaran ibadah anda yang anda tahu, geng.

  Terutama jika hari-hari anda terlalu sibuk dengan urusan duniawi, ini mungkin merupakan aktiviti yang sering anda ketepikan.

  Nasib baik, kehadiran beberapa aplikasi panggilan untuk solat terbaik untuk Android dan PC boleh menjadi penyelesaian.

  1. Muslim Pro (aplikasi panggilan ke doa Android terbaik)

  Sumber foto: Google Play (Agar tidak melewatkan waktu solat, cukup muat turun aplikasi panggilan Android untuk solat yang disebut Muslim Pro).

  Aplikasi Android adzan yang disyorkan pertama adalah Muslim Pro yang telah dimuat turun oleh lebih daripada 50 juta pengguna di Google Play Store.

  Tentunya ia tidak dapat dipisahkan dari pelbagai fitur andalan yang ditawarkannya mulai dari jadual solat, al-Quran dan bacaannya, manik-manik doa digital, kompas kiblat, dan tentu saja ciri panggilan untuk solat.

  Bukan hanya itu, ciri panggilan untuk solat di aplikasi Muslim Pro juga dapat didengar walaupun anda tidak tersambung ke internet, geng.

  Jadi, bagi anda yang mencari aplikasi panggilan untuk solat Android luar talian terbaik, Muslim Pro mungkin merupakan salah satu pilihan terbaik.

  MaklumatPro Muslim
  Pemaju Muslim Pro Limited
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (1,479,942)
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Pasang 50M +
  Android Minimum Berbeza dengan peranti

  Muat turun aplikasi Muslim Pro melalui pautan di bawah:

  Apps Utilities Muslim Pro Limited DOWNLOAD

  2. Salaam

  Aplikasi adhan terbaik seterusnya adalah Salaam yang dikembangkan oleh PT. Samsung Electronics Indonesia, geng.

  Aplikasi panggilan untuk solat automatik Android terbaik juga menyediakan ciri-ciri yang sangat berguna seperti Al-Quran, jadual waktu solat, arah kiblat, kandungan harian, panduan haji dan umrah.

  Oleh itu, jangan terkejut jika Salaam dikatakan sebagai aplikasi all-in-one yang sesuai digunakan oleh semua umat Islam.

  Oh ya, selain telefon bimbit Samsung, aplikasi Salaam juga boleh dimuat turun dan digunakan oleh pelbagai jenama telefon Android lain, ya!

  Jadi, bagi anda yang mencari aplikasi panggilan untuk solat untuk HP Vivo, Xiaomi, OPPO, dan lain-lain, muat turun sahaja.

  MaklumatSalaam
  Pemaju PT. Samsung Electronics Indonesia
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (127,201)
  Saiz 29MB
  Pasang 5M +
  Android Minimum 4.0.3

  Muat turun aplikasi Salaam melalui pautan di bawah:

  Aplikasi Produktiviti Samsung Electronics Ltd. DOWNLOAD

  3. Jadual Solat, Kiblat, dan Adhan

  Adakah anda ingin memuat turun aplikasi Adzan 5 waktu automatik lain yang tidak kurang hebatnya? Sekiranya ada, anda boleh mencuba aplikasi yang dipanggil Jadual Solat, Kiblat, dan Adhan , geng!

  Sesuai namanya, aplikasi peringatan panggilan untuk solat menawarkan berbagai fitur seperti jadual solat, kiblat, panggilan doa ke doa, hingga jadwal yang ditentukan.

  Di samping itu, ciri lain yang tidak kurang unik dan menariknya ialah anda dapat melihat lokasi arah kiblat dari tempat anda berada dan mengetahui sejauh mana jaraknya.

  MaklumatJadual Solat, Kiblat dan Adhan
  Pemaju Andi Unpam
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (30,913)
  Saiz 7.9MB
  Pasang 1M +
  Android Minimum 4.1

  Muat turun Jadual Solat, Kiblat dan Adhan melalui pautan di bawah:

  MUAT TURUN Apl

  4. Athanotify

  Sekiranya anda mahukan aplikasi panggilan untuk solat luar talian yang terbaik, anda boleh memuat turun aplikasi yang dipanggil Athanotify , geng.

  Aplikasi ini membolehkan anda mendapatkan panggilan doa automatik 5 kali yang dilengkapi dengan ciri-ciri keren yang lain.

  Sebut saja ciri kompas kiblat, kalendar Hijriah, peringatan waktu iqamah, dan jadual waktu solat.

  Selain itu, aplikasi ini juga mempunyai penampilan UI yang cantik di mana terdapat sejumlah pilihan tema yang dapat anda gunakan sesuai selera.

  Saranan seterusnya adalah aplikasi panggilan luar biasa untuk solat yang dipanggil Jadual Solat dan Imsakiyah yang dikembangkan oleh pemaju

  MaklumatAthanotify
  Pemaju el cheikh
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (101,323)
  Saiz 7.9MB
  Pasang 1M +
  Android Minimum 4.1

  Muat turun aplikasi Athanotify melalui pautan di bawah:

  >> Athanotify <<

  5. Jadual Solat dan Imsakiyah

  Cadangan seterusnya adalah aplikasi panggilan luar biasa untuk doa yang dipanggil Jadual Doa dan Imsakiyah yang dikembangkan oleh pembangun Aplikasi Kodelokus Cipta.

  Walaupun judul namanya hanya Jadual Solat dan Imsakiyah, tetapi aplikasi ini sebenarnya dilengkapi dengan pelbagai fitur yang sangat berguna termasuk salah satunya adalah panggilan otomatis untuk solat, geng.

  Ketepatan waktu panggilan untuk solat cukup tepat kerana aplikasi ini akan mengambil titik lokasi mengikut lokasi anda pada waktu itu.

  Bukan hanya itu, aplikasi ini juga menyediakan ciri kompas kiblat bagi anda yang mungkin ingin menunaikan solat di tempat yang asing.

  MaklumatJadual Solat dan Imsakiyah
  Pemaju Aplikasi Hak Cipta Codelokus
  Ulasan (Bilangan pengulas) 4.6 (185,876)
  Saiz 12MB
  Pasang 5M +
  Android Minimum 4.2

  Muat turun aplikasi Jadual Solat dan Imsakiyah melalui pautan di bawah:

  MUAT TURUN Apl

  Aplikasi Adhan untuk PC

  Nah, jika sebelum ini Jaka telah membincangkan beberapa aplikasi panggilan untuk solat terbaik untuk Android, kali ini Jaka juga akan membincangkan mengenai aplikasi panggilan untuk solat untuk PC, geng.

  Terutama di saat-saat WFH seperti sekarang, PC / komputer riba pasti salah satu alat yang paling kerap anda gunakan, bukan?

  Daripada ingin tahu, mari kita lihat senarai lengkap aplikasi adzan automatik untuk PC di bawah!

  1. Athan (Aplikasi Adhan untuk PC terbaik)

  Sumber foto: Muslim Daily (Mencari aplikasi adzan PC luar talian? Athan adalah salah satu pilihan terbaik).

  Bukan hanya hadir untuk versi peranti telefon pintar, aplikasi Athan yang dikembangkan oleh Islamic Finder juga ada untuk versi PC, anda tahu, geng.

  Aplikasi panggilan untuk solat untuk PC juga menyediakan ciri-ciri yang cukup menarik seperti kalendar Hijriah dan Gregorian, panggilan automatik untuk solat 5 kali, ke doa selepas panggilan untuk berdoa.

  Bagi anda yang tidak begitu memahami istilah Ramadan dalam Bahasa Inggeris, aplikasi ini juga menyediakan pilihan bahasa Indonesia sehingga lebih mudah difahami.

  Menariknya, aplikasi panggilan untuk solat secara automatik di luar talian PC juga membolehkan anda memilih salah satu daripada pelbagai pilihan suara adhan yang disediakan.

  Spesifikasi MinimumAthan
  OS Windows XP, Vista, 7, 8, 10
  Pemproses -
  Ingatan -
  Grafik -
  DirectX -
  Penyimpanan -

  Muat turun aplikasi Athan melalui pautan di bawah:

  >> Athan <<

  2. Shollu

  Adakah anda ingin memuat turun aplikasi Adhan automatik 5 kali untuk PC lain? Mungkin aplikasi bernama Shollu ini boleh menjadi salah satu pilihan alternatif terbaik, geng.

  Shollu menyediakan ciri-ciri yang tidak jauh berbeza dengan aplikasi panggilan ke doa sebelumnya, seperti peringatan waktu solat, penukaran kalender Kristian, menukar panggilan ke doa, dan lain-lain.

  Namun, salah satu kelebihannya adalah, aplikasi ini mempunyai fitur Mesej Tambahan di mana anda dapat memasukkan catatan yang akan muncul setiap kali bunyi alarm ke doa berbunyi.

  Spesifikasi MinimumShollu
  OS Windows 7, 8, 10
  Pemproses -
  Ingatan -
  Grafik -
  DirectX -
  Penyimpanan -

  Muat turun aplikasi Shollu melalui pautan di bawah:

  >> Shollu <<

  3. Muslim Daily: Al Quran, Adhan (Aplikasi adhan Windows 8 terbaik)

  Sumber foto: Muslim Daily (Muslim Daily mungkin menjadi pilihan bagi anda yang mencari aplikasi Windows 8 adzan terbaik).

  Baiklah, jika ini khusus untuk anda yang sedang mencari aplikasi panggilan untuk solat Windows 8, geng.

  Anda lihat, aplikasi Muslim Daily: Al Quran, Adhan yang dikembangkan oleh pembangun studio WALi memang hanya dapat digunakan oleh komputer riba dengan OS Windows 8.

  Aplikasi Adhan untuk PC itu sendiri dilengkapi dengan pelbagai ciri seperti jadual solat, arah kiblat, Al Quran, doa harian, kalendar Hijriah, manik doa digital, dan tentu saja panggilan doa automatik ke doa.

  Spesifikasi MinimumHarian Muslim: Al Quran, Adhan
  OS Windows 8
  Pemproses -
  Ingatan -
  Grafik -
  DirectX -
  Penyimpanan -

  Muat turun aplikasi Muslim Daily: Al Quran, Adhan melalui pautan di bawah:

  >> Harian Muslim: Al Quran, Adhan <<

  Itulah beberapa cadangan aplikasi adzan terbaik untuk Android dan PC yang boleh anda gunakan pada bulan Ramadan ini atau seterusnya.

  Jadi, sudah tahu aplikasi mana yang akan anda pilih? Atau adakah anda mempunyai cadangan aplikasi adzan terbaik lain? Kongsi di ruangan komen di bawah, ya!

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan