7 Filem Kontroversi Mengenai Tabiat Cinta Inklusif, Dewasa Sahaja!

Bosan dengan kisah filem itu sahaja! Di sini, Jaka mempunyai senarai filem sumbang mahram terbaik untuk ditonton!

Kisah-kisah inspirasi sebuah filem pasti boleh datang dari mana sahaja, termasuk salah satunya adalah dari pelbagai masalah yang melanda kita.

Mulai dari masalah sosial, budaya, politik, hingga yang paling sering dipilih oleh pembuat filem, kisah percintaan.

Menariknya, beberapa filem sebenarnya mengambil tema romantik yang unik yang menjadikan penonton penasaran, geng. Sebut saja sebagai filem mengenai hubungan darah alias sumbang mahram yang masih tabu di pelbagai negara.

Sekarang, bercakap mengenai perkara itu, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan beberapa filem sumbang mahram yang menarik untuk ditonton.

 • Balada Jack dan Rose (2005)
 • Bunga di Loteng (2014)
 • Oldboy (2003)
 • Puncak Crimson (2015)
 • Rahmat Savage (2007)
 • Dosa (2019)
 • Filem Mengenai sumbang mahram

  Adakah anda bosan menonton filem romantis hanya dengan cerita itu? Sekiranya itu cara yang betul, geng!

  Masalahnya, di bawah ini, Jaka telah menyiapkan sejumlah filem mengenai sumbang mahram terbaik yang tidak mahu anda lewatkan. Tetapi, bagi anda yang masih belum cukup umur, anda hanya perlu mencari filem lain!

  1. Berudu (2002)

  Pertama, terdapat komedi romantis mengenai sumbang mahram berjudul Tadpole yang dikeluarkan pada tahun 2002.

  Filem ini mengisahkan Oscar Grubman (Aaron Stanford) , seorang budak lelaki berusia 15 tahun yang mengalami gangguan di mana dia menyukai wanita yang jauh lebih tua daripadanya.

  Walaupun beberapa gadis cantik seusianya cuba mendekati Oscar, tetapi pilihannya jatuh pada ibu tirinya bernama Eve (Sigourney Weaver) .

  Sehingga suatu hari, ketika Oscar berusaha bersikap terbuka tentang gangguan yang dideritanya kepada Hawa, ibu tiri itu menyambutnya dengan mesra.

  2. Balada Jack dan Rose (2005)

  Tambahan pula, terdapat filem drama berjudul The Ballad of Jack and Rose yang menawarkan kisah mengenai sumbang mahram yang tidak kurang menarik dan mendebarkan.

  Filem itu sendiri mengisahkan kehidupan seorang duda bernama Jack Slavin (Daniel Day-Lewis) yang digambarkan tinggal di sebuah pulau terpencil.

  Setelah dibiarkan mati oleh isterinya, Jack kini tinggal bersama anak perempuannya yang masih remaja bernama Rose Slavin (Camilla Belle) .

  Lama-kelamaan, kebersamaan itu juga menjadikan kehidupan ayah dan anak tidak lagi sama kerana kedua-duanya sebenarnya saling berhubungan seperti suami isteri.

  3. Bunga di Loteng (2014)

  Dibuat atas arahan pengarah Deborah Chow, Flowers in the Attic adalah sebuah filem yang diadaptasi dari novel popular 1979 dengan nama yang sama oleh VC Andrew.

  Filem ini mengisahkan empat beradik; Chris (14 tahun), Cathy (12 tahun), dan saudara kembarnya yang berusia 5 tahun bernama Carrie dan Cory .

  Mereka berempat terpaksa tinggal di loteng sempit di rumah neneknya yang kejam. Keadaan ini berlaku setelah ayah meninggal dalam kemalangan dan ibu baru sahaja pergi untuk berkahwin dengan lelaki lain.

  Bertahun-tahun tinggal bersama tanpa bimbingan ibu bapa dan keadaan Chris dan Cathy yang memasuki akil baligh, sumbang mahram tidak dapat dielakkan lagi antara adik beradik ini.

  4. Oldboy (2003)

  Seterusnya datang dari filem aksi Korea berjudul Oldboy yang berjaya mendapat penilaian tinggi 82% di laman web Rotten Tomatoes, geng.

  Kisahnya bermula dengan konflik Oh Dae-su (Oh Tae-kyung) muda yang diculik dan dikurung di dalam bilik yang sangat tertutup setelah dia baru saja dibebaskan dari penjara.

  15 tahun telah berlalu, Dae-su (Choi Min-sik) akhirnya dapat menghirup udara bebas dan bertemu dengan seorang gadis muda bernama Mi-do (Kang Hye-jung). Kedua-duanya juga menjalin hubungan istimewa yang lebih mendalam dan lebih serius.

  Sehingga suatu hari, Dae-su mengetahui fakta bahawa Mi-do adalah anak perempuannya yang tidak sempat dia temui setelah dibebaskan dari penjara.

  Nampaknya, semua peristiwa yang berlaku kepada Dae-su setakat ini telah diatur oleh rakan sekolahnya Lee Woo-jin (Yoo Ji-tae) yang ingin membalas dendam terhadap Dae-su.

  5. Crimson Peak (2015)

  Filem seterusnya mengenai sumbang mahram yang tidak kurang menariknya ialah Crimson Peak yang dilancarkan pada tahun 2015 yang lalu.

  Filem genre seram yang diarahkan oleh Guillermo del Toro ini mengisahkan Edith Cushing (Mia Wasikowasaka), anak perempuan ahli perniagaan terkenal yang terus dihantui oleh semangat ibunya untuk berhati-hati dengan Crimson Peak.

  Sehingga suatu hari, Edith mengahwini Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) dan berkenalan dengan kakak iparnya, Lucille (Jessica Chastain). Mereka juga tinggal di rumah keluarga Sharpe di Crimson Peak.

  Tiba di sana, Edith juga menemui banyak kisah seram yang menghantui dirinya. Di samping itu, hubungan sumbang mahram dan Lucille mencapai titik di mana Edith takut akan hidupnya kerana cemburu Lucille.

  6. Rahmat Savage (2007)

  Dilancarkan pada tahun 2017, Savage Grace juga menawarkan kisah sumbang mahram yang tidak kurang menarik dan mendebarkan daripada filem-filem sebelumnya, kumpulan itu.

  Filem ini mengisahkan seorang ibu bernama Barbara Daly (Julianne Moore) yang terus-menerus berusaha untuk "menyembuhkan" penyimpangan orientasi seksual yang dialami oleh anaknya, Antony (Eddie Redmayne).

  Namun, kerana kerja keras yang dilakukan oleh Barbara, hubungan ibu dan anak menyebabkan hubungan yang tidak seharusnya mereka lakukan.

  Menariknya, filem Savage Grace itu sendiri dikatakan kisah benar yang diadaptasi dari sebuah buku karya Natalie Robins dan Steven ML Aronson dengan tajuk yang serupa.

  7. Dosa (2019)

  Akhirnya datang dari sebuah filem Indonesia berjudul Sin , yang dibintangi oleh pelakon muda berbakat Mawar Eva dan Bryan Domani.

  Filem ini, yang mendapat pemeringkatan 8.0 di laman IMDb, mengisahkan tentang hubungan antara Metta (Mawar Eva) dan Raga (Bryan Domani) yang jatuh cinta walaupun pertengkaran sering terjadi di antara mereka berdua.

  Kedua-duanya menjalani pacaran yang indah, sehingga suatu hari kisah cinta mereka terpaksa diserang kerana ditentang oleh keluarga Raga.

  Rahsia yang telah lama dikuburkan menjadi sebab mengapa hubungan antara Metta dan Badan mesti berakhir.

  Nah, itu adalah beberapa filem sumbang mahram terbaik dengan kisah menarik dan mendebarkan yang anda tidak mahu ketinggalan, geng.

  Tetapi, ingat! Kisah-kisah negatif dari filem di atas bukan untuk contoh anda, tetapi anda boleh membuat pelajaran dalam kehidupan sebenar, ya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan