Cara memulihkan foto yang dipadam | Android, iPhone dan PC

Adakah anda mahu memulihkan foto yang dihapus pada telefon bimbit atau PC anda? Inilah cara memulihkan foto yang hilang dengan mudah di Android, iPhone dan PC. (2020)

Menyimpan gambar atau gambar di telefon bimbit adalah cara untuk pengguna merakam kenangan indah. Malangnya, tidak semua telefon bimbit mempunyai kapasiti memori jumbo.

Ini menjadikan kita sering memadam foto lama, contohnya bekas gambar . Walaupun begitu, memadam foto kadangkala membuat kita menyesal bahawa kenangan itu tidak akan berulang.

Berita baik untuk anda, geng! Kali ini Jaka akan memberitahu anda beberapa cara untuk memulihkan foto yang dipadam . Ingin tahu? Nantikan, ya!

 • Cara memulihkan foto yang dipadam pada iPhone
 • Cara Memulihkan Foto yang Dihapus pada PC / Komputer riba
 • Cara Memulihkan Foto yang Dihapus dengan Mudah dan 100% Berfungsi

  Sebenarnya, foto yang anda hapus dari galeri tidak akan hilang langsung dari telefon bimbit atau komputer riba / desktop anda. Terdapat folder simpanan sementara yang akan menyimpan foto yang telah anda hapus.

  Walau bagaimanapun, jika anda telah mengosongkan memori lebih dari sekali atau membersihkan Tong Kitar Semula , foto akan hilang secara kekal.

  Cara memulihkan foto yang dipadam akan berfungsi selagi anda tidak menghapusnya secara kekal. Sekiranya anda tidak sabar, cari sahaja caranya!

  Cara memulihkan foto yang dihapus pada telefon Android

  Pertama sekali, Jaka akan berkongsi cara memulihkan foto yang dipadam di Android. Kaedah ini agak mudah dan senang untuk anda lakukan

  Tenang, anda tidak perlu melakukan root pada Android anda untuk memulihkan foto yang dihapus.

  Yang anda perlukan hanyalah aplikasi yang tersedia secara percuma di Play Store dan di kedai aplikasi lain. Sebenarnya, anda juga boleh menggunakan aplikasi Foto Google lalai , anda tahu!

  1. Cara Memulihkan Foto yang Hilang Menggunakan Perisian atau Aplikasi Pemulihan Foto

  Bagi anda yang suka menggunakan aplikasi galeri lain, alias tidak menggunakan Foto Google, sebenarnya terdapat banyak aplikasi alternatif untuk memulihkan foto.

  Salah satunya adalah aplikasi Dumpster. Aplikasi ini mengembalikan gambar yang dipadam dengan kualiti yang cukup baik.

  Lalu bagaimana memulihkan foto yang dihapus menggunakan Dumpster? Ikuti langkah mudahnya di bawah ini:

  • Langkah 1 - Pasang aplikasi Dumpster pada telefon pintar atau peranti Android anda.
  MUAT TURUN Aplikasi Produktiviti Baloota
  • Langkah 2 - Jika demikian, segera buka aplikasi dan pilih ikon tiga tanda sempang yang terletak di kiri atas. Teruskan dengan memilih pilihan Pemulihan Imbas Dalam .
  • Langkah 3 - Aplikasi kemudian akan memunculkan semua foto yang telah dan telah dihapus dari peranti Android anda. Pilih satu atau lebih foto yang anda mahu kembalikan.
  • Langkah 3 - Setelah membuka foto, pilih Pulihkan ke Galeri . Foto itu akan muncul semula secara automatik di galeri telefon pintar.

  Selain Dumpster dan aplikasi Android lain yang juga tersedia di Play Store, anda dapat menggunakan bantuan aplikasi atau perisian lain pada perangkat PC. Salah satunya ialah Wondershare Dr.Fone .

  2. Cara Memulihkan Foto yang Dihapus di HP Menggunakan Foto Google

  Foto Google adalah salah satu aplikasi lalai dari Google yang berfungsi untuk pengurusan fail dalam bentuk foto dan video yang banyak digunakan oleh pengguna telefon pintar Android.

  Aplikasi ini mempunyai pelbagai kelebihan, salah satunya menyimpan ribuan foto dan juga dapat digunakan sebagai cara alternatif untuk memulihkan foto yang hilang di galeri.

  Dengan kata lain, anda boleh mengembalikan foto yang dihapus dengan mudah dalam aplikasi ini. Bagaimana? Cukup ikuti langkah-langkah di bawah:

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Foto Google pada telefon pintar Android anda. Kemudian pilih ikon tiga baris di kiri atas.
  • Langkah 2 - Teruskan dengan memilih pilihan Sampah .
  • Langkah 3 - Aplikasi kemudian akan memaparkan semua foto yang ada di peranti Android anda, termasuk yang telah dihapus. Pilih satu atau lebih foto yang anda mahu kembalikan.
  • Langkah 4 - Pilih ikon tiga titik di kanan atas, kemudian pilih Pulihkan . Foto akan muncul semula secara automatik di galeri.

  Untuk cara lengkap untuk memulihkan foto yang dihapus menggunakan Foto Google, anda dapat belajar dan mengikuti langkah-langkah dalam artikel berikut.

  Cara memulihkan foto yang dipadam pada iPhone

  iPhone sendiri terkenal dengan gambar berkualiti gambar beresolusi tinggi, tetapi mempunyai ukuran yang cukup untuk memakan memori.

  Tidak jarang, banyak orang yang sengaja atau tidak sengaja menghapus gambar penting di iPhone sehingga menjadi lebih meluas.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara memulihkan foto yang dipadam pada iPhone, ikuti kaedah di bawah, geng!

  1. Ciri yang baru dipadam

  Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, foto yang anda hapus tidak akan hilang langsung dari memori telefon bimbit anda tetapi disimpan buat sementara waktu.

  iPhone mempunyai folder bernama Baru Dihapus yang menyimpan data yang dihapus. Anda boleh menggunakan folder ini untuk memulihkan foto.

  Inilah cara memulihkan foto yang hilang di galeri iPhone:

  • Langkah 1 - Buka aplikasi Foto , kemudian tatal ke bawah sehingga anda menemui folder bernama Baru Dihapus .

  • Langkah 2 - Album akan memaparkan foto yang dihapus dalam 30 hari terakhir. Selepas 30 hari, foto tersebut akan dipadamkan secara kekal.

  • Langkah 3 - Sentuh foto yang anda mahu pulihkan, kemudian pilih pilihan Pulihkan .

  2. Menggunakan Perisian

  Sekiranya foto yang ingin dikembalikan ternyata telah dipadamkan secara kekal dari iPhone, anda boleh menggunakan beberapa perisian pada PC anda.

  Salah satu cara untuk memulihkan foto yang dihapus pada iPhone adalah dengan menggunakan aplikasi iBackup Extractor .

  Menggunakan aplikasi untuk memulihkan foto yang dihapus cukup mudah. Anda boleh memuat turun perisian secara langsung melalui pautan berikut:

  DOWNLOAD Aplikasi Utiliti Perisian Wide Angle

  Perlu diingat, untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti terlebih dahulu mempunyai fail sandaran yang mengandungi foto yang telah anda hapus sebelumnya.

  Walau bagaimanapun, kaedah ini akan menimpa semua fail di iPhone anda. Semua fail baru selepas sandaran akan hilang dari iPhone anda.

  Berikut adalah langkah terperinci yang mesti anda ikuti:

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang perisian iBackup Extractor pada PC atau komputer riba anda.

  • Langkah 2 - Sambungkan iPhone anda, kemudian buka perisian.

  • Langkah 3 - Pilih fail sandaran iPhone anda dari senarai.

  • Langkah 4 - Klik tab Foto pada setiap sandaran untuk mencari foto iPhone yang dihapuskan.

  • Langkah 4 - Setelah mencari foto yang ingin anda pulihkan, pilih fail, kemudian klik Salin Foto .

  3. Melalui iTunes

  Sama seperti cara di atas, anda akan bergantung pada sandaran dari iPhone anda yang telah disimpan di iTunes . Kaedah ini juga akan menimpa data yang baru anda simpan.

  iTunes juga boleh digunakan sebagai cara untuk mengembalikan foto yang hilang di galeri, dan hasilnya cukup dipercayai.

  Inilah cara memulihkan foto yang dihapus pada iPhone melalui iTunes:

  • Langkah 1 - Sambungkan iPhone ke komputer menggunakan kabel USB.

  • Langkah 2 - Buka aplikasi iTunes , kemudian klik pada ikon peranti anda ketika muncul di iTunes.

  • Langkah 3 - Pilih pilihan Pulihkan Sandaran , selepas itu, pilih fail sandaran yang anda ingin pulihkan ke iPhone.

  • Langkah 4 - Klik Pulihkan kemudian tunggu sehingga keseluruhan proses selesai.

  • Langkah 5 - iPhone anda akan dimulakan semula dan memulihkan foto yang dipadam di iPhone.

  4. Melalui iCloud

  Selain iTunes, anda juga dapat memulihkan foto yang dihapus pada iPhone dengan menggunakan ciri sandaran melalui iCloud .

  Ciri-ciri yang terdapat di iCloud membolehkan anda mengambil gambar yang telah dihapus.

  Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk memulihkan foto yang telah dihapus melalui iCloud.

  • Langkah 1 - Tetapkan semula iPhone anda melalui menu Tetapan, kemudian mulakan semula iPhone anda.

  • Langkah 2 - Ikuti langkah persediaan awal pada skrin iPhone sehingga pilihan Aplikasi & Data muncul , kemudian pilih Pulihkan dari iCloud Backup .

  • Langkah 3 - Masukkan ID Apple anda , setelah itu pilih sandaran yang anda ingin pulihkan untuk memulihkan foto yang dihapus di iPhone.

  Cara Memulihkan Foto yang Dihapus pada PC / Komputer riba

  Selain HP, masalah kehilangan foto juga sering dialami oleh pengguna yang menyimpan foto mereka di PC atau komputer riba mereka . Tidak perlu risau kerana Jaka juga akan memberi anda cara mudah untuk memulihkannya di PC / komputer riba.

  Foto yang dipadam masih boleh dipulihkan selagi masih memenuhi kriteria tertentu.

  Terdapat empat kaedah yang boleh anda lakukan dan agak mudah untuk mengembalikan foto kegemaran anda. Seperti apa? Berikut adalah empat cara:

  1. Periksa Tong Kitar Semula

  Cara pertama pasti anda tahu. Tetapi yang pasti, perkara pertama yang harus anda periksa ketika anda ingin memulihkan foto yang dipadamkan adalah Recycle Bin .

  Ya, 'tong sampah' di komputer atau komputer riba adalah tempat pembuangan sementara untuk fail yang telah dihapuskan oleh pengguna.

  Secara automatik, foto yang anda hapus atau hapus secara tidak sengaja masih disimpan di sini.

  Dengan mengakses tempat ini, anda boleh mengembalikan foto yang dihapus untuk muncul kembali di ruang simpanan dan anda boleh menggunakannya untuk pelbagai tujuan.

  Caranya adalah dengan memilih foto yang ingin anda pulihkan, klik kanan pada tetikus kemudian pilih Pulihkan . Foto kemudian akan kembali secara automatik ke peranti PC / komputer riba.

  2. Menggunakan Ciri Pemulihan Versi Sebelumnya

  Adakah anda telah memeriksa dan tidak menemui foto yang anda maksudkan di Recycle Bin? Jangan risau! Masih ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk mencari foto yang anda cari.

  Anda hanya perlu pergi ke folder terakhir di mana foto tersebut sebelum anda menghapusnya. Klik kanan pada tetikus kemudian pilih Pulihkan Versi Sebelumnya .

  Folder akan muncul di tempat foto terakhir berada dan anda boleh memulihkannya untuk memulihkannya.

  3. Menggunakan Perisian Khas

  Sekiranya ciri bawaan di atas tidak cukup untuk 'menendang', anda boleh mencuba pelbagai perisian khas yang dapat membantu anda memulihkan foto.

  Mengikuti Jaka memberikan cadangan untuk beberapa perisian yang boleh anda cuba:

  • Pemulihan Partition MiniTool
  Aplikasi Utiliti Minitool DOWNLOAD
  • Recuva
  Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking
  • Pemulihan Data Bijaksana
  Aplikasi Produktiviti WiseCleaner.com MUAT TURUN
  • Pemulihan Fail Pemeriksa PC
  Aplikasi Pembersihan & Tweaking Convar DOWNLOAD

  4. Lindungi Data (Foto)

  Pencegahan lebih baik daripada mengubati. Frasa ini sesuai untuk dijelaskan dengan cara ini. Ya, jika anda tidak mahu kehilangan foto penting, sandarkan data anda terlebih dahulu.

  Salin foto ke peranti selain PC atau komputer riba yang anda gunakan sebagai simpanan.

  Dengan cara itu, jika foto di PC / komputer riba anda hilang, anda boleh menyalin foto yang telah anda simpan di peranti lain.

  Itulah artikel mengenai cara memulihkan foto yang dipadam dengan mudah di telefon bimbit Android, iPhone dan PC anda. Semoga ia dapat menjadi jalan penyelesaian, ya!

  Kini anda dapat memulihkan foto penting kapan saja tanpa perlu melakukan root pada telefon pintar kegemaran anda atau melakukan pengekodan peringkat tuhan.

  Semoga maklumat ini berguna untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan