Data Selular Aktif Tetapi Tidak Boleh Mendapat Internet? Inilah 7 Cara Mengatasinya!

Data selular aktif tetapi tidak dapat melayari? Tenang lelaki! Inilah cara mengatasi sambungan internet yang bermasalah pada telefon pintar Android anda.

Data selular aktif tetapi tidak dapat melayari? Adakah anda telah mencuba pelbagai kaedah tetapi masih tidak dapat?

Bukan hanya anda, masalah rangkaian pada peranti telefon pintar ini juga sering dialami oleh orang-orang termasuk Jaka sendiri.

Atas sebab apa pun, data selular tiba-tiba menjadi tidak berfungsi walaupun ikon muncul di tetingkap bar alat dan paket data telah diaktifkan.

Baiklah, bagi anda yang mengalami masalah ini, dalam artikel ini Jaka akan memberi anda sejumlah penyelesaian bagaimana menangani data selular aktif sebelum anda tidak dapat melayari internet yang boleh anda cuba di rumah. Ingin tahu?

 • But semula Telefon Pintar
 • Tetapkan semula APN
 • Tukar Rangkaian Secara Manual
 • Keluarkan Kad SIM buat sementara waktu
 • Periksa Kuota Internet yang Tinggal
 • Pengendali Pusat Panggilan Telefon
 • Cara Mengatasi Data Selular Aktif tetapi Tidak Dapat Mengakses Internet

  Sambungan internet sememangnya menjadi barang berharga bagi kehidupan manusia, tetapi masalahnya ialah kadangkala kita mengalami telefon bimbit tidak dapat mengakses internet walaupun sudah tersambung ke rangkaian internet, geng.

  Lalu, bagaimana mengatasi masalah ini? Ayuh, pertimbangkan beberapa penyelesaian di bawah!

  1. Aktifkan Mod Pesawat (Cara Memperbaiki Sambungan Internet Android Paling Berkesan)

  Sumber foto: The Jakarta Post (Data selular aktif tetapi tidak dapat diakses? Cuba aktifkan mod kapal terbang sebentar).

  Cara pertama untuk menangani data selular yang aktif tetapi tidak dapat melayari adalah dengan mengaktifkan mod Pesawat untuk seketika , geng.

  Anda boleh mengaktifkan mod pesawat di telefon bimbit anda selama beberapa saat, kemudian mematikannya lagi sehingga rangkaian penyedia internet akan menyegarkan dan mencari sambungan yang lebih baik.

  Walaupun kedengarannya remeh, tetapi sebenarnya kaedah ini cukup berkesan untuk mengatasi pelbagai masalah yang berkaitan dengan rangkaian penyedia internet, anda tahu!

  Oh ya, kaedah ini juga berlaku untuk anda yang mengalami data selular aktif tetapi tidak dapat mengakses Indosat, Tri (3), Axis, atau pengendali lain, OK!

  2. Nyalakan semula Telefon Pintar

  Selain mengaktifkan mod Pesawat buat sementara waktu, anda juga boleh mencuba menghidupkan semula telefon pintar atau tablet Android anda sambil tetap mengaktifkan mod itu.

  Selepas telefon pintar hidup kembali, maka anda mematikan mod Pesawat, geng. Walaupun ringkas, tetapi bagaimana meningkatkan jaringan internet di Android yang satu ini telah digunakan secara meluas dan terbukti berjaya anda tahu!

  Di samping itu, kaedah ini juga sering digunakan untuk mengatasi sambungan internet yang perlahan atau bahkan data selular yang sama sekali tidak dapat aktif.

  3. Tetapkan semula tetapan APN

  Sumber foto: JalanTikus (telefon bimbit tidak dapat mengakses internet walaupun sudah tersambung? Cuba tetapkan APN sekali lagi di telefon bimbit anda).

  Cara seterusnya untuk memperbaiki rangkaian internet pada Android atau iOS adalah menetapkan semula alias menetapkan operator APN yang anda gunakan.

  Biasanya, apabila tetapan APN diubah, sambungan Internet juga akan berubah sama ada lebih stabil, lebih cepat, atau bahkan terputus.

  Untuk itu, anda harus menetapkan semula APN dengan betul agar rangkaian internet di telefon bimbit anda dapat kembali aktif seperti biasa, geng.

  Oh ya, anda boleh membaca artikel Jaka di bawah untuk menangani data selular aktif tetapi tidak dapat melayari di 3 (Tri) dan Axis menggunakan trik tetapan APN:

  LIHAT ARTIKEL LIHAT ARTIKEL

  4. Tukar Rangkaian Secara Manual

  Sudah mencuba pelbagai kaedah di atas tetapi masih keliru mengapa data selular tidak berfungsi? Sekiranya demikian, anda boleh cuba menukar rangkaian secara manual pada telefon pintar anda.

  Contohnya, anda menggunakan rangkaian 4G LTE sahaja, jadi anda boleh beralih ke rangkaian 3G atau 2G buat masa ini. Tunggu beberapa saat, kemudian anda menukar lagi ke rangkaian 4G LTE.

  Dalam beberapa kes, kaedah ini terbukti berkesan untuk mengatasi masalah data selular aktif tetapi tidak dapat melayari pelbagai pengendali dan jenama HP.

  Sebenarnya, tidak jarang kaedah ini juga dapat menjadi jalan penyelesaian bagaimana mengaktifkan data selular yang tidak muncul, geng.

  5. Keluarkan kad SIM buat sementara waktu

  Penyelesaian seterusnya untuk menangani data selular yang aktif tetapi tidak dapat melayari internet atau cara mengaktifkan data selular yang tidak muncul, adalah membuang sementara kad SIM yang anda gunakan, geng.

  Anda boleh mencubanya terlebih dahulu untuk beberapa saat, selepas itu anda meletakkannya semula pada telefon pintar Android atau iOS anda.

  Biasanya, setelah melakukan silap mata ini, data selular dapat digunakan kembali secara normal tanpa gangguan seperti sebelumnya.

  6. Periksa baki kuota internet

  Selalunya salah satu sebab mengapa data selular tidak berfungsi adalah kerana kuota internet telah habis tetapi pemiliknya tidak menyedarinya, kumpulan itu.

  Tambahan, kredit anda telah habis sehingga anda tidak dapat mengakses internet sama sekali walaupun terdapat ikon data selular yang muncul di bar alat.

  Oleh itu, anda boleh mencuba memeriksa kuota internet anda terlebih dahulu. Sekiranya ternyata ia sudah habis, pasti anda perlu membeli pakej internet baru ya, geng!

  7. Pengendali Pusat Panggilan Telefon

  Sumber foto: Freepik (Cara terakhir untuk menangani data selular yang aktif tetapi tidak dapat melayari adalah dengan menghubungi operator pusat panggilan).

  Penyelesaian terakhir yang boleh anda lakukan ketika data selular aktif tetapi tidak dapat melayari adalah dengan menghubungi operator pusat panggilan yang anda gunakan.

  Biasanya mereka akan memberi anda beberapa penyelesaian yang berkaitan dengan masalah rangkaian yang sedang dialami, geng.

  Tetapi, pastikan juga bahawa anda mempunyai baki kredit yang mencukupi sebelum menghubungi operator pusat panggilan kerana pada amnya panggilan seperti ini akan dikenakan bayaran.

  Nah, ada beberapa cara untuk mengatasi masalah data selular aktif, tetapi anda tidak dapat melakukan internet yang boleh anda lakukan sekarang, geng.

  Kaedah di atas cukup mudah bukan? Adakah anda mempunyai cara untuk memperbaiki rangkaian internet di Android atau iOS lain yang boleh digunakan? Sekiranya ya, berikan cadangan anda melalui ruangan komen di bawah.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Jofinno Herian

  Artikel Berkaitan