10 Penyunting Teks Terbaik Biarkan Anda Lebih Baik dalam Pengekodan

Adakah anda belajar pengekodan atau pengaturcaraan lain? Sekiranya demikian, anda mesti mempunyai salah satu daripada 10 penyunting teks terbaik untuk pengaturcara di bawah.

Sekiranya anda seorang pengaturcara atau sedang belajar pengaturcaraan, penyunting teks terbaik adalah pengaturcara yang mesti ada. Penyunting teks itu sendiri adalah perisian yang biasanya digunakan oleh pengaturcara dalam menulis kod program. Penyunting teks juga sering digunakan oleh pereka web untuk membuat laman web yang direka olehnya.

Oleh itu, penyunting teks biasanya hanya mempunyai fungsi untuk menulis kod program dan tanpa penyusun bersepadu. Dalam penyunting teks biasanya terdapat beberapa ciri umum seperti sorotan sintaks, mencari dan mengganti sintaks, mengulas sekatan kod program, lipatan kod, nombor baris, penandaan garis, potongan, dan lain-lain.

BACA JUGA
  • Bukan AS atau India, ini adalah negara dengan pengaturcara terbaik di dunia
  • Ini adalah aplikasi Android yang mesti dipasang jika anda ingin menjadi pengaturcara
  • Tidak Perlu Laptop, Anda Boleh Menjadi Programmer Yang Boleh Dipercayai Hanya dengan Telefon Pintar

10 Penyunting Teks Terbaik untuk Pengaturcara

Terdapat banyak penyunting teks di luar sana, yang tentunya mempunyai rupa dan ciri yang berbeza. Oleh itu, JalanTikus mengumpulkan 10 Editor Teks terbaik untuk pengaturcara sebagai tempat menulis kod program.

1. Teks Luhur

Teks Sublime adalah salah satu penyunting teks terbaik untuk pengaturcara terutamanya Pembangun Web yang sangat canggih untuk pengekodan, markup dan lain-lain. Teks Sublime boleh dikatakan senjata wajib bagi pembangun web. Anda akan menyukai antara muka pengguna yang sangat sederhana, dengan ciri dan prestasi yang luar biasa.

Teks Sublime tersedia dalam versi berbayar dan percuma. Teks Sublime juga mempunyai banyak ciri, termasuk goto apa pun, perintah pallete, beberapa pilihan, mod bebas gangguan, penyuntingan split, pertukaran projek segera, sesuaikan apa saja, dan plugin API. Masih tidak mencukupi? Teks Sublime mempunyai banyak pemalam, anda boleh memuat turun pemalam di Internet dan memasangnya.

2. Atom

Atom adalah penyunting teks yang mempunyai lesen sumber terbuka dan tersedia untuk platform OS X, Linux, dan Windows. Atom ini dibuat oleh GitHub dan diklaim sebagai editor teks yang dapat disesuaikan dengan mengubah fail konfigurasi.

Atom ini mirip dengan Sublime Text, kerana ia dibuat menggunakan Teks Sublime sebagai rujukan. Atom ini bersifat modular, jadi anda boleh memasang pemalam tambahan.

3. Notepad ++

Notepad ++ adalah penyunting teks terbaik yang dijalankan pada sistem operasi Windows yang diedarkan sebagai perisian percuma. Notepad ++ menyokong banyak bahasa, termasuk Assembly, C, C ++, C #, CSS, HTML, Java, Javascript, Pascal, Perl, PHP, Python, Ruby, Shell, SQL, VB, XML, dan lain-lain.

Notepad ++ mempunyai banyak kelebihan, seperti memiliki GUI yang baik dan menarik. Di samping itu, Notepad ++ juga dapat ditambahkan ke pelbagai plugin yang dapat memudahkan kerja pengaturcara.

4. Jadual Ringan

Light Table adalah penyunting teks dari crowdfunding di Kickstarter yang telah mengumpulkan hingga AS $ 300 ribu. Light Table juga dianggap sebagai penyunting teks yang sangat moden dan inovatif .

Editor ini dapat disesuaikan dengan mudah, bahkan anda dapat menyematkan grafik dan melihat secara nyata hasil kod tertentu. Seperti kebanyakan penyunting teks, Light Table menyokong banyak bahasa pengaturcaraan. Namun, ia mempunyai integrasi khusus untuk beberapa bahasa pengaturcaraan, seperti Clojure, JavaScript, HTML, dan CSS.

5. Ikan Biru

Penyunting teks terbaik untuk pengaturcara seterusnya ialah Bluefish. Bluefish mempunyai beberapa kelebihan, seperti mempunyai ciri carian lanjutan, fungsi undo / redo tanpa had, dapat membuka ribuan fail sekaligus, dan banyak lagi ciri lain.

Dari segi penampilan, Bluefish tidak semenarik Thimble atau Firebug. Tetapi jika anda hanya ingin menulis kod, Bluefish dapat menjadi pilihan kerana ditujukan untuk pengguna yang fokus pada pengaturcaraan web. Ciri-ciri untuk HTML5 hingga CSS tertanam dengan baik dan tentunya platform silang yang terdapat pada Windows, Linux, dan Mac OS.

6. Kurungan

Secara umum, penyunting teks dibuat untuk tujuan umum, seperti Notepad ++ dan Sublime yang dapat digunakan untuk pelbagai bahasa pengaturcaraan dan pelbagai tujuan. Nah, ada juga editor teks yang dibina hanya untuk tujuan tertentu, salah satunya adalah Kurungan .

Tanda kurung adalah penyunting teks yang dibangunkan khusus untuk reka bentuk web dan tujuan pembangunan front-end . Project Brackets disokong oleh Adobe open source dan dikembangkan secara aktif oleh komuniti pembangun web.

7. Vim

Vim atau Vi Improved adalah penyunting teks terbaik yang sangat hebat. Aplikasi ini membolehkan anda melakukan semuanya hanya menggunakan papan kekunci dan dilengkapi dengan jalan pintas. Dengan Vim, anda dapat mengubah teks dalam dokumen, memindahkan, menghapus garis, menukar secara automatik, dan banyak lagi tanpa perlu menggunakan tetikus.

Vim adalah penyunting kod sumber kegemaran pengaturcara untuk pengaturcaraan. Sebilangan besar mereka yang suka menggunakan Linux biasanya akan menyukai Vim. Namun, anda juga boleh menyukai penyunting ini kerana Vim dapat digunakan untuk tugas penyuntingan umum, misalnya sebagai tempat menulis artikel yang cukup panjang.

8. Emak

Emacs adalah penyunting teks yang mempunyai pelbagai fungsi dan terkenal oleh pengaturcara komputer dan pengguna komputer lain. Versi asal telah ditulis oleh Richard Stallman pada tahun 1975 yang pada mulanya bersama-sama dengan Guy L. Steele, Jr. . Nama itu diambil dari singkatan MACroS Editor. Sejak itu banyak versi Emac telah muncul, tetapi pada masa ini yang paling banyak digunakan adalah GNU Emacs (juga ditulis oleh Stallman) dan XEmacs .

GNU Emacs mempunyai slogan "editor dengan paparan masa nyata yang mudah dikembangkan (dapat diperluas), dapat disesuaikan (disesuaikan), dan mendokumentasikan diri (pendokumentasian sendiri)". Selanjutnya, GNU Emacs ditulis dalam C dan menyajikan Emacs Lisp sebagai bahasa peluasan. Emacs mempunyai fitur bantuan yang menampilkan dokumentasi komprehensif mengenai perintah, pemboleh ubah, dan fungsi yang ada di dalamnya. Selain itu, ia juga memiliki tutorial bawaan yang akan muncul secara otomatis ketika pengguna mengetik perintah pengeditan tanpa membuka file apa pun.

9. Ultraedit

UltraEdit juga merupakan penyunting teks terbaik yang sangat hebat dan sangat popular. Kelebihan UltraEdit ialah ia dapat berjalan di hampir semua sistem operasi seperti Linux, Max Os, dan Windows.

Seperti penyunting teks lain, ciri UltraEdit sangat lengkap. Beberapa kelebihan UltraEdit, termasuk pengendalian fail 64 bit, sokongan unicode, penyuntingan teks berasaskan cakera, pengendalian fail besar, pencarian dan penggantian multiline, pemeriksa ejaan, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan semua ciri UltraEdit yang boleh dipercayai, anda mesti membeli lesen.

10. ICEcoder

ICEcoder adalah penyunting teks berasaskan penyemak imbas yang membolehkan anda melakukan aktiviti pengekodan secara langsung di penyemak imbas sama ada dalam talian atau luar talian. Ini bermakna semua yang anda perlukan untuk pengaturcaraan ada di penyemak imbas. ICEcoder menyokong pelbagai bahasa termasuk HTML, CSS, Javascript, PHP, Ruby, dan banyak lagi.

Itulah 10 penyunting teks terbaik untuk pengaturcara. Setiap perisian mempunyai ciri-ciri unggulnya sendiri, yang dapat membantu anda dalam aktiviti pengaturcaraan.

Artikel Berkaitan