7 Filem mengenai Dewa Mitologi Terbaik, Menyeronokkan dan Mendebarkan

Berikut adalah cadangan untuk filem mengenai dewa mitologi yang mesti anda tonton! Selain menarik, filem ini juga memberi gambaran baru mengenai mitologi pelbagai negara.

Banyak budaya, tradisi, atau kepercayaan di dunia mengandungi kisah mitos dan dewa. Bagi mereka, tuhan dianggap sebagai orang yang melindungi dan menjaga keseimbangan alam dan manusia di bumi.

Inilah sebabnya mengapa banyak kisah ini telah diadaptasi ke dalam filem mengenai dewa . Latar belakang cerita juga berbeza-beza, dari mitologi Yunani hingga Nordic, semuanya ada di sana.

Kerana diadaptasi ke layar lebar, misalnya film tentang dewa Mesir, tentu saja ada serangkaian modifikasi dan inovasi yang dibuat oleh pengarah untuk menjadikannya lebih komersial dan dapat diterima oleh penonton dari semua lapisan masyarakat.

Walaupun begitu, nilai dan elemen utama filem mengenai dewa-dewa ini masih dapat disampaikan dengan baik, geng!

 • Wonder Woman (2017)
 • Thor: Ragnarok (2017)
 • Labirin Pan (2006)
 • Perjalanan ke Barat: Menakluki Iblis (2013)
 • 300 (2007)
 • Hercules (1997)
 • Filem yang disyorkan mengenai dewa mitologi terbaik

  Nilai moral dan budaya yang terdapat dalam filem dewa mitologi sangat bermakna dan baik untuk anda tonton.

  Hanya ingin tahu? Bagi anda yang berminat dengan cerita mengenai tuhan, berikut adalah Jaka meringkaskan 7 cadangan filem mengenai tuhan yang mesti anda tonton !

  1. Jason dan Argonauts (1963)

  Filem dewa mitologi Yunani ini telah dirilis sejak tahun 1963 , mengisahkan pengembaraan Jason, anak lelaki Alcimed dengan sekumpulan pahlawan yang dipanggil Argonuts.

  Mereka ditugaskan untuk mencari Bulu Emas atau bulu emas atas perintah Raja Pelias. Dalam perjalanan mereka, mereka harus menghadapi pelbagai musuh berbahaya.

  Bermula dari suku pembunuh, peri godaan, penyihir, dan bahkan Naga. Terima kasih kepada jalan cerita yang kemas serta pengembaraan aksi yang menarik menjadikannya salah satu filem aksi terbaik yang harus anda tonton.

  TajukJason dan Argonauts
  Menayangkan 31 Ogos 2016
  Jangka masa 1 jam 44 minit
  Pengeluaran Morningside Productions, Gambar Columbia
  Pengarah Don Chaffey
  Pelakon Todd Armstrong, Nancy Kovack, Gary Raymond, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Keluarga
  Penarafan 91% (RottenTomatoes.com)


  7.3 / 10 (IMDb.com)

  2. Wonder Woman (2017)

  Bagi anda peminat filem superhero DC terbaik, anda pasti biasa dengan filem God terbaru ini. Dikeluarkan pada tahun 2017, Wonder Woman menceritakan kisah pengembaraan Puteri Diana, anak perempuan Dewa Zeus yang kemudian menjadi pahlawan super yang hebat.

  Bersama dengan pejuang Amazon, dia akan melawan Ares , Dewa Perang yang menggeledah tatanan dunia dan membunuh banyak orang yang tidak bersalah.

  Dengan lakonan Gal Gadot yang hebat dan hebat serta jalan cerita yang sempurna, filem Dewa Zeus dan keluarganya sangat digalakkan untuk anda tonton.

  TajukPerempuan yang hebat
  Menayangkan 2 Jun 2017
  Jangka masa 2 jam 21 minit
  Pengeluaran Filem DC, RatPac Entertainment, Atlas Entertainment
  Pengarah Patty Jenkins
  Pelakon Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi
  Penarafan 93% (RottenTomatoes.com)


  7.4 / 10 (IMDb.com)

  3. Thor: Ragnarok (2017)

  Sekiranya DC mempunyai Wonder Women, Marvel Studios mempunyai Thor. Filem yang dilancarkan pada tahun 2017 berakar pada sosok Thor yang merupakan anak Dewa Odin, salah satu dewa yang paling berpengaruh dalam mitologi Nordik.

  Filem mengenai Dewa Nordik ini juga mengisahkan kisah Thor yang tinggal di Asgard dan mempunyai tajuknya sendiri, Dewa Kilat. Dalam setiap pertarungan, dia selalu menggunakan mjolnir , palu gendang yang mampu mengeluarkan tenaga elektrik.

  Oleh kerana kesalahannya, dia dibuang ke bumi dan kekuatannya diambil oleh ayahnya. Pelbagai konflik yang timbul, terutama dengan ayahnya dan Loki, saudara tiri Thor membuat filem mengenai mitologi Nordik yang patut ditonton .

  TajukThor: Ragnarok
  Menayangkan 3 November 2017
  Jangka masa 2 jam 10 minit
  Pengeluaran Marvel Studios
  Pengarah Taika Waititi
  Pelakon Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 93% (RottenTomatoes.com)


  7.9 / 10 (IMDb.com)

  4. Labirin Pan (2006)

  Dilancarkan pada tahun 2006, salah satu filem terbaik oleh pengarah Guilermo Del Toro menceritakan kisah seorang gadis kecil bernama Ofelia yang baru sahaja berpindah rumah ke lokasi yang tidak dikenali dan tegang.

  Semasa dia berusaha menjelajah kawasan sekitar rumahnya, dia menjumpai sebuah labirin lama. Tanpa diduga, dia bertemu dengan makhluk bernama Faun .

  Walaupun Faun adalah makhluk yang kelihatan mengerikan , tetapi dia bukan tokoh jahat, Faunlah yang membantu Ofelia dalam menangani konflik yang mengerikan di masa depan.

  Filem mengenai dewa itu mengangkat kisah mitologi dan cerita rakyat di Sepanyol dengan plot yang kemas dan tegang. Tidak hairanlah filem ini memenangi Oscar 2007 untuk Sinematografi Terbaik .

  TajukPan Labyrinth (El laberinto del fauno)
  Menayangkan 29 Disember 2006
  Jangka masa 1 jam 58 minit
  Pengeluaran Esperanto Filmoj, Warner Bros. Gambar, Telecinco Cinema
  Pengarah Guillermo del Toro
  Pelakon Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi L pez, et al
  Genre Drama, Fantasi, Perang
  Penarafan 95% (RottenTomatoes.com)


  8.2 / 10 (IMDb.com)

  5. Perjalanan ke Barat: Menakluki Iblis (2013)

  Siapa yang pernah menonton siri TV Sun Go Kong atau Kera Sakti semasa kecil? Sekiranya anda biasa dengan cerita lucu yang lucu, anda perlu menonton filem yang satu ini.

  Dilancarkan pada tahun 2013, filem ini mengenai para dewa mengisahkan Tang Sanzang (Wen Zhang) yang masih bukan sami suci. Di sini dia menjadi pemburu siluman amatur yang bergantung pada buku lagu kanak-kanak sebagai "senjata".

  Dalam perjalanan menyeberangi laut dan pergunungan, dia akan menemui serangkaian konflik dan petualangan menarik, terutama ketika berhadapan dengan dewa.

  Di sinilah anda akan mengetahui asal-usul mengapa terdapat tokoh-tokoh monyet monyet, Monk Tong, kepada babi siluman Chu Pat Kai.

  TajukPerjalanan ke Barat: Menakluki Iblis (Xi anda: Xiang mo pian)
  Menayangkan 7 Februari 2013
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Pengeluaran Pengembangan Filem Bingo, Village Roadshow Pictures Asia, Chinavision Media Group
  Pengarah Stephen Chow, Chi-Kin Kwok
  Pelakon Zhang Wen, Qi Shu, Bo Huang, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi, Komedi
  Penarafan 94% (RottenTomatoes.com)


  6.8 / 10 (IMDb.com)

  6. 300 (2007)

  Tentunya anda sudah biasa dengan filem ini, terutama jika anda mengingat pemandangan ikonik ketika Raja Sparta, Leonidas menendang dan membunuh utusan Xerxes, dewa dan raja ke dalam sumur, sambil berteriak, "Ini Sparta!".

  Filem ini mengenai dewa-dewa Yunani penuh dengan kisah mitologi tebal. Bermula dari sebuah novel, kisah ini diadaptasi menjadi sebuah filem oleh Hollywood.

  Filem mengenai dewa mitologi dan peperangan sangat menarik untuk ditonton kerana ia memaparkan plot cerita yang matang dan kualiti grafik yang baik, khususnya adegan pertempuran yang terasa nyata dan kolosal.

  Atas sebab ini, filem 300 memenangi Anugerah Filem MTV 2007 dalam kategori Best Fight . Sangat sejuk, geng!

  Tajuk300
  Menayangkan 9 Mac 2007
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Pengeluaran Gambar Legenda
  Pengarah Zack Snyder
  Pelakon Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Drama
  Penarafan 60% (RottenTomatoes.com)


  7.6 / 10 (IMDb.com)

  7. Hercules (1997)

  Filem mengenai tuhan Yunani ini dikeluarkan pada tahun 1997 dan menjadi hit pada zamannya. Ini kerana pada masa itu, masih jarang terdapat filem animasi dengan tema tuhan, terutamanya filem mengenai makhluk mitologi.

  Filem mengenai dewa Zeus dan keluarganya memfokuskan kepada anak lelaki bernama Hercules. Dia diculik dan dibuang oleh Pain and Panic atas perintah Hades, yang bermaksud untuk mengambil alih Olympus.

  Setelah Hercules membesar sebagai remaja, dia berusaha mencari identiti sebenarnya dengan mengunjungi kuil Zeus. Di sinilah dia memperoleh maklumat bahawa untuk mengembalikan kedudukannya sebagai dewa, dia harus berjuang untuk mempertahankan kebenaran dan menjadi pahlawan sejati.

  Berkat jalan cerita yang menarik dan tidak membosankan, lengkap dengan aksi pelakon lucu, filem mengenai mitologi Yunani telah menjadi salah satu filem keluarga terbaik sepanjang masa yang sesuai untuk anda tonton bersama di rumah.

  TajukHercules
  Menayangkan 15 Jun 1997
  Jangka masa 1 jam 33 minit
  Pengeluaran Syarikat Walt Disney, Gambar Walt Disney
  Pengarah Ron Clements, John Musker
  Pelakon Tate Donovan, Susan Egan, James Woods, et al
  Genre Animasi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 84% (RottenTomatoes.com)


  7.3 / 10 (IMDb.com)

  Itulah 7 filem mengenai dewa-dewa yang mesti anda tonton. Apa pendapat anda, geng? Atau adakah anda mempunyai cadangan filem mengenai dewa-dewa terbaik yang lain?

  Jangan lupa untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan