Cara melihat hasil borang Google dan cara mencetaknya

Tidak tahu bagaimana melihat hasil Borang Google demi kerja atau kerja kolej anda? Sangat mudah! Cuba lihat ulasan Jaka berikut!

Google Form adalah salah satu ciri yang paling sering digunakan untuk mengumpulkan data dalam talian sekarang. Pasti anda sudah menggunakannya, bukan?

Sebelum ini, Jaka telah membincangkan petua mengenai Cara Membuat Borang Google dengan Mudah dan Praktikal , jadi kali ini kita akan membincangkan cara melihat hasil Google Form yang dapat diakses melalui Google Classroom atau Google Drive.

Semoga tutorial yang disediakan Jaka tidak membuat anda keliru dan memudahkan kerja anda, okey!

 • Cara Mencetak Borang Google Borang Dalam Talian
 • Cara Melihat & Membaca Data Hasil dari Borang Google

  Anda dapat mengakses hasil nilai, respons, atau jawapan yang dicatat dalam Google Form dari komputer dan telefon pintar . Namun, bagi pengguna telefon pintar, tidak ada aplikasi khusus untuk Google Form. Oleh itu Jaka mengesyorkan hanya menggunakan aplikasi Google Chrome .

  Apl Penyemak Imbas Google MUAT TURUN

  Langkahnya sama, tetapi jika boleh, Jaka menyarankan agar anda membukanya dari komputer. Ya, skrin yang lebih luas pasti lebih selesa dan memudahkan kita melihat data. Kali ini kita akan membincangkan cara melihat hasil borang Google dan juga cara mencetak atau memuat turunnya.

  Cara Melihat Hasil Borang Google

  Data dari semua orang yang mengisi Borang Google kami dipanggil Respons. Respons ini dapat dilihat di halaman utama akaun Google Form.

  Langkah 1 - Log masuk ke Akaun Borang Google

  Langkah pertama yang mesti anda lakukan ialah log masuk ke akaun anda di laman Google Form . Selepas itu, pilih borang mana yang ingin anda lihat hasil dari nilai atau tindak balas.

  Langkah 2 - Ketik pilihan Respons

  Sekarang anda berada di halaman borang dalam talian Borang Google. Kemudian ketik pilihan Respons di bahagian atas. Di situlah semua respons disimpan.

  Langkah 3 - Lihat Ringkasan Data Masuk

  Sekarang anda telah memasuki halaman respons. Terdapat 2 pilihan, Ringkasan dan Individu. Dalam ringkasan anda dapat melihat ringkasan hasil atau semua data yang dimasukkan. Semasa berada di Individu, anda dapat melihat satu borang pada masa yang diisi oleh responden.

  Langkah 4 - Ketik Ikon Spreadsheet

  Untuk memudahkan kami membaca data, Google Form juga menyediakan fitur Spreadsheet . Oleh itu, anda dapat melihat hasil Borang Google dalam format jadual Helaian. Anda melakukannya dengan mengetuk ikon Spreadsheet di bahagian kanan atas borang.

  Langkah 5 - Lihat Borang Google dalam Hasil Spreadsheet

  Setelah itu dialog pop timbul akan muncul, pilih pilihan Buat spreadsheet baru . Kemudian ketik Buat untuk pergi terus ke fail Spreadsheet kami.

  Ini adalah cara untuk melihat hasil dari nilai atau respons Google Form kami dalam bentuk Helaian. Dengan format jadual kita dapat membaca data yang telah dimasukkan dengan mudah.

  Selesai! Oleh itu, anda akan mengetahui cara melihat Borang Google yang telah dihantar.

  Setelah mengetahui cara melihat hasil Borang Google, anda juga akan mengetahui cara mencetak Borang Google dalam talian. Ingin tahu, bukan? Terus ikuti ulasan Jaka di bawah!

  Cara Mencetak Borang Google Borang Dalam Talian

  Walaupun data sudah disimpan dalam talian di laman penyedia sandaran data, kadang-kadang kita harus mencetak borang.

  Sama ada untuk laporan, lampiran, atau keperluan sebagai dokumentasi, tidak ada cara lain selain kita harus memuat turunnya dan mencetak failnya. Anda sudah tahu bagaimana untuk mencetak Borang Google? Sekiranya tidak, inilah panduannya!

  Langkah 1 - Masukkan Halaman Respons

  Anda mula-mula pergi ke halaman respons. Kaedahnya sama seperti pada titik pertama. Selepas itu ketik ikon 3 titik di sudut kanan atas.

  Langkah 2 - Cetak Semua Respons

  Seterusnya beberapa pilihan akan muncul. Untuk mencetak semua borang, pilih pilihan Cetak Semua Respons .

  Langkah 3 - Simpan

  Selepas itu pratonton pop timbul akan muncul dari dokumen yang ingin anda simpan. Laraskan tetapan di sebelah kiri. Sekiranya anda sudah mengetuk Simpan .

  Langkah 4 - Disimpan dalam PDF

  Langkah terakhir untuk mencetak Borang Google adalah menentukan di mana anda akan menyimpan fail tersebut. Sekiranya anda sudah mengetuk Simpan terus . Dengan cara itu fail borang dalam talian dari Google Form telah dimuat turun dalam format PDF.

  Anda boleh mencari fail di folder yang anda nyatakan sebelumnya. Sekarang anda boleh mencetak atau mencetak fail ke dalam salinan cetak .

  Selesai! Borang Google sememangnya sangat berguna, terutama dalam mengerjakan pelbagai tugas atau tarikh akhir. Biasanya, orang mengintegrasikannya dengan aplikasi Office Android yang ringan dan praktikal untuk menjadikan kerja lebih produktif.

  Itulah petua tentang cara melihat hasil Borang Google dan cara mencetak Borang Google dari Jaka. Bagaimana, caranya sangat mudah bukan? Perkhidmatan ini sememangnya sangat praktikal dan pastinya PERCUMA!

  Baca juga artikel mengenai Google Form atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan