Bagaimana untuk memeriksa nombor NPWP anda dalam talian adakah masih aktif atau tidak? | Cepat dan Mudah!

Ingin memeriksa NPWP peribadi anda? Adakah nombor NPWP masih aktif atau tidak? Inilah kaedah mudah untuk memeriksa NPWP dalam talian, cepat, dan paling mudah langsung dari penyemak imbas anda.

Bagi anda yang sudah mempunyai pendapatan, memiliki TIN adalah kewajipan.

Nombor Pengenalan Pembayar Cukai (NPWP) adalah salah satu fail yang mesti dimiliki oleh setiap warganegara yang sudah mempunyai pendapatan, baik dari pekerjaan dan perniagaannya sendiri.

Tetapi selalunya anda lupa nombor NPWP yang mengandungi data penting dan sulit. Baiklah, untuk mengetahui, di sini Jaka beritahu saya cara menyemak NPWP dalam talian dengan mudah dan cepat.

 • Bagaimana Memeriksa NPWP Dalam Talian dan Mengetahui Status Aktif atau Tidak?
  • Semak Melalui Laman Dalam Talian DGT
  • Semak Melalui Laman Cukai SSE3
 • Koleksi Alternatif Cara Memeriksa Status NPWP (Dalam Talian & Luar Talian)
 • Inilah sebab mengapa status NPWP tidak berkesan atau dihapuskan
 • Bonus: Cara Mudah Membuat NPWP Dalam Talian (Kemas kini 2019)
 • Video: 5 Perisian yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan
 • Apa itu NPWP?

  Nombor Pengenalan Pembayar Cukai atau NPWP adalah nombor yang diberikan kepada setiap pembayar cukai individu (WP), yang digunakan sebagai identiti dalam melaksanakan hak dan kewajiban mereka.

  Semua orang yang memiliki pekerjaan diharuskan memiliki TIN, seperti karyawan, pengusaha, dan lain-lain selama mereka mendapat penghasilan di Indonesia.

  NPWP sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu NPWP Peribadi dan NPWP Agensi yang dibezakan seperti berikut:

  • Personal NPWP , adalah NPWP yang dimiliki oleh setiap orang yang mempunyai pendapatan di Indonesia.
  • NPWP Agency , adalah NPWP yang dimiliki oleh agensi atau syarikat yang mempunyai pendapatan di Indonesia.

  Nah, apa yang akan dibincangkan Jaka kali ini adalah NPWP peribadi yang dimiliki oleh setiap orang yang mempunyai pendapatan, sama ada untuk tujuan membayar cukai atau pentadbiran.

  Untuk memeriksa nombor NPWP anda dalam talian, Jaka telah memberikan ulasan penuh di bawah, geng.

  Bagaimana Memeriksa NPWP Dalam Talian dan Mengetahui Status Aktif atau Tidak?

  Mungkin ada di antara anda yang bertanya, "Bagaimana anda memeriksa nombor NPWP yang terlupa dalam talian?"

  Soalan seperti ini biasanya akan ditanyakan oleh orang yang kad NPWPnya hilang, geng. Tetapi malangnya, anda TIDAK BOLEH melakukan pemeriksaan NPWP yang terlupa atau hilang dalam talian.

  Ini kerana nombor NPWP sebenarnya sulit kerana mengandungi data atau maklumat peribadi dari pemiliknya.

  Oleh itu, nombor NPWP hanya boleh diketahui oleh orang yang mempunyai minat dan berkaitan, seperti ahli keluarga, rakan peribadi, atau rakan niaga.

  Untuk memeriksa NPWP yang anda lupakan, anda mesti segera menghubungi Ketua Pengarah Pajak atau datang ke pejabat cukai yang akan meninjau perkara seterusnya.

  Tetapi, di sini anda masih boleh memeriksa NPWP masih aktif atau tidak dengan mengikuti dua kaedah yang akan dijelaskan oleh Jaka seperti berikut.

  1. Periksa Melalui Laman Dalam Talian DGT

  Pertama, anda boleh menggunakan laman web Direktorat Jeneral Cukai Dalam Talian (DJP Online) untuk mengetahui sama ada NPWP masih aktif atau tidak, geng.

  Langkah 1 - Buka Laman Dalam Talian DGT

  • Pada mulanya, anda melayari laman web DJP Online (//djponline.pajak.go.id/account/login) di penyemak imbas anda sehingga paparan muncul seperti di bawah.

  Langkah 2 - Log masuk dengan NPWP dan Kata Laluan

  • Kemudian anda hanya log masuk menggunakan nombor NPWP, kata laluan, dan isi captcha dengan sewajarnya. Sekiranya demikian, yang perlu anda lakukan ialah klik Login .
  • Tetapi jika anda tidak mempunyai akaun di laman DJP Online, anda hanya perlu mengklik pautan di bahagian yang belum anda daftarkan? Daftar di sini .

  Langkah 3 - Log Masuk Berjaya

  • Sekiranya anda berjaya masuk ke halaman DGT Online seperti gambar di bawah, akaun NPWP anda masih aktif.
  • Sekiranya tidak, kemungkinan NPWP berada dalam status Non-Effective (NE) atau Abolished (DE).

  2. Periksa Melalui Laman Cukai SSE3

  Selain dari laman DJP Online, ada cara lain yang lebih mudah dan tanpa perlu log masuk. Di sini anda boleh menggunakan laman Deposit Elektronik atau SSE3 Tax , geng.

  Langkah 1 - Buka Laman Cukai SSE3

  • Kali pertama anda membuka laman web Pajak SSE3 (//sse3.pajak.go.id/registrasi) di penyemak imbas sehingga paparan kelihatan seperti ini.

  Langkah 2 - Masukkan NPWP Nombor anda

  • Sekiranya demikian, anda hanya perlu memasukkan 15 digit NPWP di ruang yang tersedia. Masukkan sesuai dengan apa yang tertulis pada kad yang anda ada.
  • Sekiranya status NPWP anda masih aktif, biasanya ruangan Nama akan diisi secara automatik mengikut identiti yang didaftarkan.
  • Namun, jika statusnya Tidak Berkesan (NE) atau Dihapus (DE), lajur nama akan kosong.

  Note:


  Sebenarnya NPWP Pribadi memiliki masa berlaku seumur hidup alias tidak memiliki masa kadaluarsa. Namun status Non Efektif (NE) atau Dihapuskan (DE) dapat terjadi dikarenakan beberapa hal, geng.

  Koleksi Alternatif Cara Memeriksa Status NPWP (Dalam Talian & Luar Talian)

  Seperti dalam tinjauan sebelumnya, anda hanya boleh meminta nombor NPWP yang anda lupakan dengan mengunjungi pejabat cukai terdekat atau dengan kaedah lain.

  Semasa membuat aduan ini, jangan lupa membawa dokumen seperti e-KTP yang asli dan juga fotokopi, kumpulan.

  Nah, untuk koleksi kaedah alternatif untuk memeriksa NPWP dalam talian dan luar talian, senarai penuh ada di bawah!

  1. Datang terus ke Pejabat Perkhidmatan Pajak (KPP) terdekat

  Pertama, jika anda mempunyai masa lapang yang cukup, sangat disarankan untuk pergi dan datang ke Pejabat Perkhidmatan Pajak (KPP) terdekat.

  Di sana, anda juga boleh bertanya pelbagai perkara mengenai percukaian, misalnya NPWP yang lupa nombornya ke status NPWP yang sudah aktif atau belum.

  Kaedah ini memerlukan sedikit usaha lagi, tetapi sangat berkesan kerana anda boleh bertanya kepada pakar secara langsung dengan berkomunikasi secara langsung, anda tahu.

  2. Tanya melalui E-mel Aduan Pejabat Cukai

  Secara dalam talian, anda juga boleh membuat aduan melalui e-mel rasmi yang diberikan oleh Dirjen Pajak Republik Indonesia.

  Anda boleh menghantar e-mel aduan ke alamat [email protected] yang merupakan e-mel rasmi yang diberikan oleh Direktorat Jenderal Pajak Indonesia.

  Mungkin salah satu kelemahan kaedah ini adalah menunggu jawapan e-mel dari pihak berkuasa.

  Tempoh atau jangka masa proses, biasanya juga bergantung pada jumlah e-mel yang masuk pada hari itu, geng.

  3. Hubungi Kod Cukai

  Bagi anda yang ingin bertanya melalui telefon, anda juga boleh membuat panggilan ke Tax Kring dengan nombor 1500200 .

  Perkhidmatan Tax Kring sendiri mempunyai waktu perkhidmatan dari hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 16:00.

  Sama seperti di pejabat cukai, di sini anda dapat berunding secara langsung dengan pihak berkuasa cukai untuk masalah NPWP yang anda alami.

  4. Tanya Melalui Media Sosial Rasmi

  Akhirnya, anda juga boleh mengemukakan soalan melalui media sosial rasmi. Di sini Jaka mencadangkan penggunaan Twitter kerana terbukti berkesan dalam memberikan perkhidmatan terbaik.

  Anda boleh menyebut secara langsung akaun Direktorat Jenderal Cukai Ri (@ Direktorat Jenderal Percukaian) atau Pajak Kring 1500200 (@kring_pajak) untuk berunding.

  Anda boleh bertanya secara langsung melalui tweet, atau jika bersifat peribadi, anda boleh langsung dialihkan ke Direct Message (DM).

  Inilah sebab mengapa status NPWP tidak berkesan atau dihapuskan

  Sekiranya anda menjumpai Cukai Tidak Berkuatkuasa (NE) , anda mungkin telah memenuhi kriteria berikut:

  • Tidak lagi berniaga atau tidak lagi melakukan kerja percuma.
  • Mempunyai pendapatan di bawah Pendapatan Tanpa Cukai (PTKP) sebanyak Rp54 juta setahun.
  • Menetap atau berada di luar negara lebih dari 183 hari dalam jangka masa 12 bulan dan tidak berniat untuk meninggalkan Indonesia selamanya.
  • Telah mengemukakan permintaan penghapusan dan keputusan belum dikeluarkan.
  • Wanita yang telah berkahwin dan mempunyai NPWP yang terpisah dengan suami mereka dan tidak berhasrat untuk melaksanakan tanggungjawab cukai secara berasingan.
  • Alamat dan alamatnya tidak diketahui.

  Bagi pembayar cukai dengan NPWP Tidak Berkesan (NE), anda boleh menghantar semula pengaktifan NPWP dengan mengisi borang dan mengunjungi Pejabat Perkhidmatan Cukai (KPP).

  Namun, bagi anda yang ternyata telah menyerahkan penghapusan dan kini memiliki NPWP (DE), satu-satunya langkah adalah membuat NPWP baru.

  Bonus: Cara Mudah Membuat NPWP Dalam Talian (Kemas kini 2019)

  Jaka sendiri telah membincangkan secara lengkap bagaimana membuat NPWP peribadi, baik dalam talian dan luar talian dengan datang ke Pejabat Perkhidmatan Cukai.

  Untuk maklumat lebih lanjut, khusus untuk penyerahan NPWP Peribadi , anda boleh membaca artikel dengan segera seperti berikut: Cara Mudah Membuat NPWP Peribadi, Mudah dengan Syaratnya!

  LIHAT ARTIKEL

  Video: 5 Perisian yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Memasuki Dunia Pekerjaan

  Itulah penjelasan Jaka tentang cara memeriksa nombor NPWP dalam talian dengan mudah dan cepat.

  Sekarang anda tidak perlu bersusah payah dan lebih sukar untuk mengetahui NPWP yang lupa nombor dan maklumat sama ada NPWP yang anda miliki atau tidak.

  Oh ya, Jaka memohon sekali lagi, jangan sesekali menyebarkan NPWP anda kepada sesiapa sahaja, ya. Gunakan dengan bijak. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai NPWP atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan