100% Kerja! Cara Mudah Mengatasi Skrin Biru di Komputer

Komputer mungkin berguna, tetapi tidak berguna jika terkena penyakit yang disebut layar biru. Sekiranya anda memilikinya, komputer biasanya ingin memulakan semula dan tidak dapat digunakan. Untuk itu, lihat bagaimana mengatasi skrin biru berikut!

Pada zaman seperti sekarang, penggunaan komputer nampaknya menjadi keperluan. Bukan hanya untuk bekerja, tetapi juga bermain sekarang menggunakan komputer.

Komputer berguna, tetapi tidak berguna jika terkena penyakit yang disebut skrin biru. Sekiranya anda memilikinya, komputer biasanya ingin memulakan semula dan tidak dapat digunakan. Untuk itu, lihat bagaimana mengatasi skrin biru berikut!

BACA JUGA
  • Harddisk Sektor Buruk! 5 Bahaya Mematikan Komputer Anda Tanpa Matikan
  • Rosak teruk! 3 Trik Ini Komputer Paling Berbahaya Tidak Mungkin
  • 12 Jenis Virus Komputer Berbahaya 2018 | Anda Boleh Buat!

1. Punca Umum Skrin Biru di Komputer

Sumber gambar: Gambar: Wikipedia

Sebelum memasuki cara mengatasi layar biru, anda mesti mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan layar biru. Kerana dengan mengetahui apa sebab atau sumbernya, tentu akan lebih mudah untuk mengatasinya.

Punca skrin biru agak banyak. Mungkin disebabkan oleh kesalahan Windows, virus yang diketahui, kegagalan perkakasan dan lain-lain. Agar tidak keliru dalam mendiagnosis masalah layar biru, ikuti langkah-langkah ini ...

1. a. Langkah-langkah Memeriksa Punca Skrin Biru di Komputer

Langkah 1

Muat turun perisian yang pertama disebut "BlueScreenView" , anda boleh memuat turunnya melalui pautan berikut:

Muat turun: versi terbaru BlueScreenView

Langkah 2

Sekiranya anda telah memuat turunnya, segera buka perisian tanpa memasang. Di nombor 1, pilih "Dump Files" terkini . Pada nombor 2, baca punca skrin biru di komputer. Selesai, sekarang anda sudah mengetahui masalahnya.

2. Cara Mudah Mengatasi Skrin Biru di Komputer

Sumber foto: Gambar: Microsoft

Setelah mengetahui punca layar biru, anda boleh berjumpa dengan pakar IT dengan menunjukkan tangkapan skrin perisian BlueScreenView . Sertakan juga kronologi, supaya pakar IT lebih mudah memberikan penyelesaian.

Tetapi jika anda ingin memulakan perniagaan sendiri terlebih dahulu, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba ...

Kaedah 1: Lakukan Imbasan Penuh dengan Antivirus

Jika penyebab layar biru terkait dengan sistem file, itu juga boleh menjadi virus. Oleh itu cara pertama yang boleh anda cuba, adalah dengan menggunakan imbasan penuh menggunakan antivirus.

LIHAT ARTIKEL

Kaedah 2: Lakukan Pemulihan Sistem

Masih jika penyebab layar biru berkaitan dengan sistem fail, itu mungkin kerana anda memasang perisian atau pemacu tetapi hasilnya adalah kerosakan. Untuk itu cara kedua anda boleh mencuba, adalah melakukan pemulihan sistem.

Kaedah 3: Tetapkan semula Windows

Sekiranya dua cara sebelum ini tidak membantu, anda juga boleh mencuba menetapkan semula atau memasang semula Windows. Umumnya dengan cara ini, masalah skrin biru yang berkaitan dengan perisian dapat diselesaikan.

Kaedah 4: Periksa perkakasan

Sekiranya hasil analisis mengatakan penyebabnya berkaitan dengan pemacu, maka dengan menetapkan semula atau memasang semula Windows tidak membantu, kemungkinan besar skrin biru berlaku kerana masalah perkakasan. Cara mengatasi layar biru ini, iaitu dengan perkhidmatan atau penyelenggaraan.

Bagaimana menangani layar biru itu sebenarnya tidak sukar bukan? Maksudnya adalah Anda harus mengetahui penyebabnya terlebih dahulu, jangan ragu untuk merujuk penyebabnya kepada pakar IT. Selamat mencuba!

Oh ya, pastikan anda membaca artikel berkaitan Komputer atau tulisan menarik lain dari 1S.

Sepanduk: Reka Bentuk Teras

Artikel Berkaitan