7 Cara Mempercepat Google Chrome dan Jimat RAM

Ini adalah cara mempercepat Google Chrome pada PC, sehingga dapat berjalan dengan ringan, alias anti-lambat dan menjimatkan RAM.

Pertama kali dikeluarkan pada tahun 2008, Google Chrome kini telah menjadi salah satu penyemak imbas terbaik dan paling popular di dunia. Baik untuk PC dan versi mudah alih, kerana fleksibel, mempunyai banyak ciri, dan juga tersedia secara lintas platform. Malangnya, Chrome juga terkenal dengan RAM yang boros dan menghabiskan masa bateri komputer riba.

Lalu, bagaimana anda mempercepat Google Chrome dan menjadikan prestasi lebih stabil dan tidak mudah terhempas walaupun membuka banyak tab? Cuba buka Pengurus Tugas di komputer, anda akan melihat terdapat banyak entri berbeza untuk Chrome. Kerana setiap tab, pemalam dan peluasan tertentu menyumbang untuk menghabiskan memori. Ini sebenarnya untuk memberikan pengalaman yang lebih cepat, tetapi latihan ini sebenarnya akan mengurangkan prestasi dan menghabiskan bateri.

BACA JUGA
  • Cara Mudah Mengaktifkan Mod Pembaca di Google Chrome Android
  • Ini adalah 10 Penyemak Imbas Web Pengganti Terbaik Google Chrome
  • Cara Menyimpan Kuota Data Internet di Google Chrome pada PC

7 Petua Membuat Google Chrome Menjalankan Dengan Cepat dan Jimat RAM

Google tidak menutup mata atau menutup mata anda terhadap masalah ini. Kini anda dapat melakukan sejumlah hal untuk mengekang penggunaan RAM, sehingga Chrome terus berjalan dengan ringan atau tidak lambat. Melaporkan dari Techspot , di sini Jaka berkongsi beberapa ciri 'tersembunyi' sebagai cara untuk mempercepat Google Chrome untuk mendapatkan hasil maksimum ketika melayari.

1. Tutup Secara Manual

Apabila Chrome mulai merasa lemah, lihat proses yang berjalan di latar belakang dengan menekan kombinasi kekunci CTRL + ALT + Delete untuk membuka Pengurus Tugas. Kemudian buka tab Proses, di mana anda dapat melihat penggunaan RAM oleh Chrome. Sekarang bagaimana mempercepat Google Chrome pertama tutup saja yang tidak perlu.

2. Keluarkan Sambungan Yang Tidak Digunakan

Hanya kerana anda suka memuat turun video di YouTube, sehingga anda dapat memuat turun dengan satu klik tidak bermaksud anda memerlukan sambungan yang berjalan sepanjang masa. Pasang pelanjutan secara terpilih, anda juga boleh menetapkannya secara manual dan menghidupkannya apabila diperlukan. Sekiranya perlu, hapus jika tidak betul-betul digunakan.

3. Aktifkan Clik-to-play Plugin

Chrome kini mula menyekat iklan dengan bentuk Flash dan juga akan mula menyekat standard Flash mulai akhir tahun ini, kecuali untuk beberapa laman web besar. Chrome sendiri sudah mempunyai ciri clik-to-play bawaan yang berfungsi untuk setiap pemalam. Untuk mengaktifkannya, buka " chrome: // settings ", klik pada " Tampilkan tetapan lanjutan ", lalu klik " Tetapan kandungan ". Tatal ke bahagian pemalam dan pilih " Biarkan saya memilih kapan menjalankan kandungan pemalam ".

Pastikan juga bahawa pilihan " selalu diizinkan berjalan " tidak diaktifkan, kerana ia akan mengatasi tetapan clik-to-play. Sekarang jika anda melihat sesuatu yang tidak penting dalam senarai pemalam, matikan atau hapuskannya seperti yang kami lakukan dengan pelanjutan.

4. Pasang Sambungan Satu Tab atau Suspender Hebat

Sekiranya anda cenderung membuka banyak tab sekaligus dan tidak berniat mengubah kebiasaan itu, ada sejumlah sambungan yang dapat membantu menjadikan Google Chrome menyimpan ram. Dua pilihan paling popular adalah One Tab dan The Great Suspender . Satu Tabmembolehkan anda menutup setiap tab terbuka dengan satu klik dan menukarnya ke senarai sebagai gantinya. Sekiranya anda perlu mengakses tab, anda boleh memulihkan semua tab sekaligus atau secara individu dengan mengklik pada pautan yang berkenaan. Anda juga boleh mengeksport dan mengimport tab dengan mudah sebagai senarai URL. Bergantung pada berapa banyak tab yang berjalan dan berapa banyak skrip yang berjalan di tab, memindahkan semua tab ke Satu Tab dapat menjadi cara yang paling penting untuk mempercepat Google Chrome.

Beralih ke The Great Suspender , cara kerjanya akan menggantung tab secara automatik yang tidak digunakan untuk sementara waktu. Kosongkan memori dan CPU yang digunakan oleh tab yang tidak digunakan. Tab boleh kembali apabila anda mengklik sekali lagi, anda juga dapat mengkonfigurasi berapa lama menunggu sebelum tab ditangguhkan.

Google sendiri sedang menguji ciri yang disebut tab membuang bermula pada Chrome versi 45 , dengan cara bekerja lebih kurang sama dengan pelanjutan The Great Suspender. Jika diaktifkan, tab akan dibuang secara automatik ketika memori sistem rendah dan akan dimuat semula apabila diklik. Menariknya, Chrome akan menambahkan tab bersiri sehingga setelah tab ditangguhkan dan dimuat semula ketika diklik, ia tetap kembali tepat di tempat yang anda tinggalkan.

5. Cubalah Ciri Chrome Eksperimental

Anda yang ingin merasakan sensasi serangkaian ciri baru yang semasa dikembangkan oleh Google boleh mencuba ciri eksperimen di Chrome. Untuk melakukan ini, buka bendera chrome: // ke bar alamat, anda akan diminta dengan amaran pendek yang mengatakan bahawa ciri eksperimen boleh berubah, terhempas, atau hilang pada bila-bila masa. Berikut adalah beberapa ciri yang disyorkan yang mungkin anda cuba.

  • Jumlah utas raster : Mengubah nombor ini dari "Default" menjadi "4" akan mempercepat proses rendering gambar.
  • Dayakan tab / tetingkap cepat dengan pantas : Untuk membuat tab ditutup lebih cepat.
  • Aktifkan ciri kanvas eksperimen : Membolehkan Chrome menggunakan kanvas legap untuk mempercepat memuatkan laman web, yang secara automatik membuang semua yang berada di bawah piksel kanvas yang tidak dapat dilihat oleh pengguna.
  • Pembuangan tab automatik : Seperti yang disebutkan oleh Jaka di atas, jika tab yang diaktifkan akan dibuang secara automatik apabila memori sistem rendah. Maklumat klik Chrome: // membuang .
  • Kontrol UI meredam tab audio : Mengaktifkan fitur ini akan membuat penunjuk audio, jadi Anda tidak perlu menukar tab untuk mematikan audio.

Terdapat lebih dari seratus ciri eksperimen yang datang dan pergi, Google terus menambahkan ciri yang diuji dan membuang banyak daripadanya sebagai sebahagian daripada ujian. Pilih apa sahaja yang anda perlukan sebagai cara untuk mempercepat Google Chrome untuk menambahkan pengalaman menyemak imbas yang lebih menyeronokkan.

6. Aktifkan Penjimat Data

Sekiranya sambungan internet anda perlahan, jangan lupa untuk mengaktifkan penjimat data yang akan mengurangkan penggunaan data dengan ketara. Chrome akan memampatkan halaman yang anda lawati sebelum akhirnya memuat turunnya. Perlu diperhatikan bahawa halaman yang diakses menggunakan sambungan peribadi (HTTPS) atau di tab penyamaran tidak akan dioptimumkan.

7. Keluarkan Cache dan Gunakan Tema Lalai

Petua lain yang anda boleh hapus Penyedia Cache Sejarah untuk mengosongkan ruang jika diperlukan dan elakkan menggunakan tema tersuai kerana ia hanya akan menggunakan sumber sistem. Anda juga dapat mempercepat pengalaman menyemak imbas dengan mempelajari cara menggunakan pintasan papan kekunci di Chrome.

Itulah cara untuk mempercepat Google Chrome sehingga Google Chrome menyimpan ram yang dapat memaksimumkan pengalaman menyemak imbas anda. Jangan digantung dengan satu penyemak imbas, anda boleh menggunakan penyemak imbas alternatif lain untuk mendapatkan padanan. Seperti Firefox, Opera, dan Safari. Jadi, apakah penyemak imbas kegemaran anda dan apa alasannya? Mari kita perbahaskan di ruangan komen.

Artikel Berkaitan