SMS Penting Dihapus? Inilah Cara Memulihkan SMS yang Dihapus di Android

Pernahkah anda memadamkan teks penting secara tidak sengaja? Tenang, ada juga cara untuk memulihkan SMS yang dihapus pada telefon Android, tidak ada root & 100% berfungsi.

Adakah anda pernah mengalami pesanan SMS yang dihapus secara tidak sengaja semasa ia benar-benar penting?

Walaupun jarang digunakan, SMS penting boleh berbentuk OTP (Kata Laluan Sekali Masa) atau data penting lain.

Oleh itu, bagi anda yang memerlukan kaedah untuk memulihkan SMS yang dipadamkan, terutama pada telefon Android, Jaka akan melindunginya sepenuhnya untuk anda.

 • Cara melihat teks yang dihapuskan dengan Pemulihan SMS Android MyJad
 • Pengumpulan cara untuk memulihkan mesej SMS yang dihapus pada telefon Android

  Terdapat beberapa kaedah yang biasa digunakan untuk memulihkan teks atau mesej yang dihapus pada telefon Android anda. Seperti menggunakan aplikasi Wondershare Dr. Pemulihan SMS Fone dan MyJad Android seperti di bawah.

  Tetapi sebelumnya, untuk mengikuti langkah-langkahnya, sediakan terlebih dahulu peranti PC atau komputer riba dan juga telefon Android yang disambungkan ke internet.

  Dan lebih baik lagi, peranti Android anda telah di-root sehingga memudahkan untuk mengembalikan SMS. Untuk kaedah root yang lengkap, anda boleh baca di sini: Cara Root Telefon bimbit Android Dengan & Tanpa PC Lengkap! .

  1. Cara melihat teks yang dipadam dengan Dr.ondone Wondershare

  Wondershare adalah salah satu syarikat paling terkenal yang hadir untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan peranti Android melalui PC.

  Bukan hanya itu, syarikat ini juga telah membuat aplikasi yang dapat memulihkan fail yang hilang di Android.

  Dr.Fone adalah aplikasi yang ditetapkan sebagai Utiliti Pemulihan Android , yang dibuat untuk memulihkan fail penting yang telah hilang di Android.

  Senarai fail yang dapat dikembalikan oleh aplikasi ini adalah mesej SMS, muzik, gambar, dokumen, mesej sejarah Whatsapp, perbualan, dan kenalan.

  • Langkah - 1: Muat turun dan pasang Wondershare Dr.Fone pada PC. Muat turun terus melalui laman web rasmi di sini. Selepas memuat turun, pasang seperti biasa di PC.

  • Langkah - 2: Buka Tetapan di Android, ketuk pilihan Pembangun Pilihan , dan periksa pilihan USB Debugging .

  Catatan:


  Jika tidak dapat menemukan pilihan Developer options, silahkan pergi ke pilihan About Phone di pengaturan, dan tap terus pada pilihan build number sampai muncul pesan You are now a developer. Kemudian kembali lagi ke awal.

  • Langkah - 3: Buka aplikasi Dr.Fone di PC, sambil menyambungkan peranti Android ke PC menggunakan kabel USB mikro, dan tunggu sehingga aplikasi Dr.Fone selesai untuk mengenali Android. Ketuk pilihan Izinkan jika mesej pop timbul muncul di Android.

  • Langkah - 4: Klik pilihan butang mula untuk mengimbas data yang telah dihapus sebelumnya di Android. Proses ini akan memakan masa, terutamanya jika terdapat banyak data di Android.

  • Langkah - 5: Klik pada tab Pemesejan untuk kemudian memilih mesej SMS yang ingin anda kembalikan, bagaimana dengan memeriksa kotak mesej yang ingin anda pulihkan. Sebelum menjalankan proses pemulihan, pertama-tama kita dapat melakukan tinjauan terhadap mesej yang dihapus sebelum memutuskan untuk menekan butang Pemulihan .
  • Langkah - 6: Sekiranya anda yakin 100%, klik pada butang Pemulihan, maka aplikasi harus dimulakan dan akhirnya pesan SMS yang dihapus akhirnya dapat digunakan lagi.

  2. Cara melihat teks yang dihapus dengan Pemulihan SMS MyJad Android

  Sekejap sahaja jika aplikasi ini sebenarnya adalah aplikasi yang popular sebagai cara untuk memulihkan teks yang dihapus di Android.

  Seperti namanya, aplikasi ini sengaja dirancang khusus untuk hanya mengembalikan mesej SMS yang telah dihapus.

  Kini aplikasi ini dapat digunakan pada perangkat Android dan iOS.

  • Langkah - 1: Muat turun dan pasang aplikasi Pemulihan Android MyJad pada PC. Muat turun melalui laman web rasmi di sini.

  • Langkah - 2: Buka aplikasi yang dipasang sambil menyambungkan peranti Android dengan PC menggunakan kabel USB mikro. Aktifkan mod Debugging USB, dengan cara yang sama pada langkah kedua dalam kaedah pertama.

  • Langkah - 3: Tunggu sehingga perangkat Android mendeteksi aplikasi ini, setelah perangkat Android dikesan, aplikasi akan secara automatik mengimbas perangkat Android.

  • Langkah - 4: Klik pada tab mesej setelah imbasan selesai.
  • Langkah - 5: Pilih mesej yang ingin anda pulihkan dengan mencentang kotak pilihan yang disediakan. Mesej yang dipadamkan akan berwarna merah, sementara yang hitam bermaksud mesej masih ada di peranti Android.

  • Langkah - 6: Sekiranya anda yakin 100%, sila tekan butang Pemulihan . Proses pemulihan ini akan memakan masa terutama jika terdapat banyak mesej di Android.

  • Langkah - 7: Ketuk OK pada tetingkap pop timbul yang memaparkan mesej bahawa proses pemulihan telah selesai. Cabut peranti Android dari PC dan akhirnya mesej SMS yang dipadam dapat dibaca semula.

  Itulah kaedah dan bagaimana memulihkan teks yang dihapus pada telefon Android, mudah bukan? Semoga ini bermanfaat.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai langkah-langkah di atas, jangan ragu untuk bertanya di ruangan komen di bawah.

  Artikel Berkaitan