7 Cara Menjimatkan Kuota Internet Paling Berkesan dan Berkesan, Menjimatkan!

Semakin besar kuota internet semakin mahal harganya. Anda lebih baik melihat artikel Jaka bagaimana menyimpan kuota untuk semua pengendali terbaru 2020.

Internet hari ini telah menjadi perkara yang sangat penting dan penting. Anda tidak dapat menjumpai satu hari, mood anda mungkin berantakan. Akui saja, bukan?

Malangnya penggunaan kuota data internet berbanding terbalik dengan harganya. Semakin cepat dan cepatnya sambungan ditawarkan, semakin mahal harganya. Boleh menjadi pendek sekiranya berterusan.

Tetapi tenang, sekarang anda tidak perlu terlalu risau. Bagi anda yang lebih menjimatkan atau menjimatkan kuota internet, Jaka ingin memberi anda beberapa petua mengenai cara menyimpan kuota . Dijamin menjimatkan!

 • Lumpuhkan pilihan penyegerakan yang tidak diingini
 • Hadkan penggunaan data mudah alih dan aktifkan amaran
 • Hadkan penggunaan data di latar belakang (Hadkan Latar Belakang Data)
 • Kenalpasti aplikasi yang menggunakan kuota data
 • Hadkan penggunaan data dalam setiap aplikasi
 • Hadkan kemas kini aplikasi hanya apabila disambungkan ke WiFi
 • Bonus: 5
 • 7 Kaedah Berkesan untuk Menjimatkan Kuota Internet pada Android

  Sekiranya anda tidak dapat memberitahu penyedia untuk membebankan harga pakej internet, sekurang-kurangnya yang boleh anda lakukan hanyalah menggodam telefon bimbit anda, anda dapat mengurangkan penggunaan data anda.

  Sekarang, jika anda tidak sabar untuk mengetahui cara menyimpan kuota Indosat, atau bagaimana menjimatkan kuota Telkomsel yang mahal, ikuti petua ini, geng!

  1. Gunakan ciri Penjimat Data Chrome untuk menyemak imbas

  Sekiranya anda pengguna penyemak imbas Chrome , maka anda dapat memotong penggunaan kuota data dengan mengaktifkan fitur Penjimat Data .

  Untuk mengaktifkan ciri ini, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Penjimat Data> AKTIF . Fitur ini akan memampatkan data anda hingga 50% untuk mengurangi penggunaan data pada ponsel Android Anda.

  Cara menyimpan kuota ini sangat hebat, anda tahu. Anda boleh memuat turun aplikasi di sini:

  Apl Penyemak Imbas Google MUAT TURUN

  2. Lumpuhkan pilihan penyegerakan yang tidak diingini

  Cara seterusnya untuk menyimpan data adalah dengan menonaktifkan akaun yang mempunyai pilihan penyegerakan yang tidak kerap anda gunakan.

  Untuk memulakan, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Akaun> pilih akaun yang tidak mahu diselaraskan .

  Ini akan menjimatkan kuota data anda kerana aplikasi tidak akan tersambung ke internet secara automatik.

  3. Hadkan penggunaan data mudah alih dan aktifkan amaran

  Adakah anda tahu mengenai amaran penggunaan data bawaan dan ciri sistem had pada setiap telefon Android?

  Anda dapat menggunakan fitur ini untuk memberi peringatan ketika penggunaan data Anda telah melebihi batas.

  Untuk menggunakannya, Anda dapat pergi ke Tetapan> Penggunaan data> Data seluler> Tetapkan had data selular . Ketik untuk mengaktifkannya.

  4. Hadkan penggunaan data di latar belakang (Hadkan Latar Belakang Data)

  Sekiranya anda benar-benar merasa boros kuota data, salah satu cara untuk menyimpan kuota adalah berhenti menggunakan data di latar belakang.

  Untuk menghadkannya, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Penggunaan Data> Ketuk tiga garis menegak di kanan atas> Hadkan data latar belakang> OK .

  Ini akan memotong aplikasi yang menggunakan data ketika mereka berjalan di latar belakang, tetapi masalahnya ialah pemberitahuan anda akan terlambat.

  Walaupun ada akibatnya, tetapi bagaimana untuk menyimpan kuota ini boleh menjadi pilihan utama untuk anda.

  5. Kenal pasti aplikasi yang menghisap kuota data

  Banyak aplikasi yang dibuat sememangnya untuk memudahkan hubungan kita dengan internet tetapi tentu saja menjadikannya memerlukan banyak data.

  Untuk mengetahui aplikasi mana yang menggunakan banyak data, anda boleh mengunjungi menu Tetapan> Penggunaan Data , tatal ke bawah dan cari senarai aplikasi yang menggunakan banyak data anda.

  Penyelesaiannya, anda boleh menyahpasang aplikasi dan kemudian menggantinya dengan aplikasi baru yang menyimpan lebih banyak kuota data. Bagaimana, anda sudah mencuba bagaimana untuk menyimpan kuota yang satu ini?

  6. Hadkan penggunaan data dalam setiap aplikasi

  Pilihan Penggunaan Data Android bukan satu-satunya cara untuk membatasi penggunaan data untuk aplikasi. Beberapa aplikasi mempunyai pilihan penyegerakan dan pilihan data mereka sendiri.

  Penyegerakan sangat berguna. Terutama jika anda bergantung pada penyimpanan di Cloud. Tetapi, proses penyegerakan menjadikan bateri boros.

  Anda dapat mengaksesnya melalui menu tetapan dalam aplikasi. Contohnya Foto Google , anda boleh pergi ke Tetapan> Sandarkan & Segerakkan untuk melihat pilihan penjimatan data.

  7. Hadkan kemas kini aplikasi hanya apabila disambungkan ke WiFi

  Sekiranya anda menggunakan aplikasi dari Google Play Store, telefon bimbit anda akan mengemas kini aplikasi yang dipasang di sana secara automatik.

  Kemas kini yang ditawarkan oleh aplikasi kadang-kadang mengambil kuota yang sangat besar, ini tentu akan membuat kuota membazir. Untuk mengatasi ini, anda boleh mengaktifkan pilihan Wifi sahaja .

  Aplikasi akan mengemas kini data hanya apabila telefon bimbit anda disambungkan ke WiFi. Untuk mengaktifkannya, Anda dapat memasuki Play Store dan memilih menu Pengaturan> Aplikasi kemas kini automatik> Kemas kini aplikasi secara automatik melalui WiFi sahaja .

  Bonus: 5

  Perkara di atas yang boleh anda lakukan untuk mengelilingi telefon bimbit anda untuk menjimatkan penggunaan kuota data. Oleh itu, anda boleh menjadikan wang anda lebih berguna, bukan hanya membeli kredit untuk pakej internet.

  Adakah anda mempunyai kaedah untuk menyimpan kuota pelan data anda yang lain? Kongsi melalui ruangan komen!

  Artikel Berkaitan