5 Aplikasi Terbaik untuk Mempercepat Prestasi Android sebanyak 200%

Kali ini Jaka akan membincangkan beberapa aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan prestasi telefon pintar Android yang sudah anda root. Apa aplikasi ini? Berikutan kajian semula.

Rooting adalah aktiviti untuk mendapatkan hak akses yang lebih tinggi (serupa dengan pengguna super pada sistem operasi Linux ) pada telefon pintar Android anda, jadi ini membolehkan anda memasang sejumlah aplikasi tambahan yang memerlukan akses root. Sebabnya terdapat banyak pengguna yang mahir melakukan rooting kerana terdapat sejumlah aplikasi yang beredar di Play Store yang menawarkan pelbagai ciri menarik tetapi memerlukan akses rooting.

Sebut saja aplikasi mod YouTube, Ainur Nero untuk meningkatkan kualiti suara Android dan sebagainya. Nah, dari sekian banyak aplikasi yang memerlukan akses root, kali ini Jaka akan membincangkan beberapa aplikasi terbaik yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan prestasi telefon pintar Android yang telah anda root. Apa aplikasi ini? Berikutan kajian semula.

BACA JUGA
  • Cara mendapatkan akses root tanpa perlu melakukan root pada Android anda
  • Cara Menambah RAM Android Tanpa ROOT Menggunakan Greenify
  • Cara Mudah untuk Meringankan Android dengan Root Booster

5 Aplikasi Terbaik untuk Mempercepat Prestasi Android sebanyak 200%

1. Greenify

Foto: play.google.com

Greenify adalah aplikasi tambahan yang dapat anda pasang setelah melakukan rooting pada telefon pintar Android anda. Aplikasi ini dilengkapi dengan kemampuan untuk mematikan (hibernate) aplikasi pada peranti telefon pintar Android anda yang berjalan di latar belakang secara berterusan sehingga membebankan peranti anda dan juga menghabiskan bateri peranti anda.

Sebenarnya anda tidak perlu melakukan root untuk dapat memasang aplikasi ini. Namun, jika anda memilih untuk melakukan root dan memasang aplikasi ini, anda akan mendapat beberapa ciri tambahan seperti fitur tersebut untuk tetap mendapat pemberitahuan dari aplikasi tertentu walaupun aplikasi tersebut dalam keadaan hibernasi.

2. Tetapan Mod Kernel Trickster

Foto: play.google.com

Trickster Mod Kernel Settings adalah aplikasi yang sangat cocok digunakan oleh pengguna lanjutan untuk membuat berbagai perubahan pada pengaturan pada kernel dan modifikasi smartphone Android. Sebahagian dari mereka adalah akses ke Android Debug Bridge melalui wayarles, overclocking, memeriksa statistik CPU, mengurangkan voltan MPU peranti anda supaya bateri anda dapat bertahan lebih lama, dan seterusnya.

3. Penggalak Pintar

Foto: play.google.com

Smart Booster adalah aplikasi yang sangat sesuai untuk Anda gunakan untuk meningkatkan prestasi telefon pintar Android anda dengan membersihkan berbagai sisa sisa dari aplikasi baik pada RAM dan SD Card (termasuk cache).

Selain itu, aplikasi ini juga mempunyai fitur untuk mematikan aplikasi yang berjalan di latar belakang telefon pintar anda. Anda juga dapat menggunakan aplikasi ini sebagai Pengurus Aplikasi (membuat cadangan, memulakan aplikasi secara automatik, dll.).

4. L Kelajuan

Foto: play.google.com

L Speed adalah aplikasi Android yang terkenal dengan keberkesanannya dalam meningkatkan prestasi telefon pintar Android, tentu saja setelah root. Aplikasi ini, yang hanya berukuran 5MB, menawarkan banyak ciri.

Ciri-ciri bermula dari membolehkan pengguna bermain-main dengan Kernel , meningkatkan prestasi permainan, mengurangkan ketinggalan pada telefon pintar Android anda, meningkatkan jangka hayat bateri, membersihkan sampah dan fail cache, dan banyak lagi.

5. Pautan2SD

Foto: play.google.com

Aplikasi Link2SD adalah salah satu aplikasi yang menurut Jaka menawarkan ciri-ciri yang sangat unik di mana banyak yang menganggap bahawa aplikasi tersebut seolah-olah 'memperbodohkan' sistem operasi Android untuk membuat sistem mengesan bahawa peranti anda mempunyai ukuran memori yang lebih besar daripada yang seharusnya. Sebenarnya anda hanya menggunakan memori luaran sebagai tambahan.

Aplikasi yang satu ini memerlukan pengguna untuk membuat 2 partisi pada Micro SD , di mana salah satu partisi berfungsi sebagai media penyimpanan sementara dan yang lain sebagai segmen tambahan. Link2SD kemudian akan menghubungkan fail apk anda ke segmen tambahan dan membuat sejenis jalan pintas pada partisi pertama.

Baiklah, kemudian apabila anda ingin memasang aplikasi ke memori dalaman yang penuh, sistem operasi Android anda akan berfikir bahawa saiz memori dalaman anda lebih besar (kerana segmen tambahan sebelumnya) dan membaca fail pintasan apk pada partisi pertama yang akan dipasang, walaupun fail tersebut Apk yang dipasang sebenarnya berada di segmen tambahan.

Selain fitur di atas, aplikasi ini juga dapat menghubungkan file .dex, file perpustakaan , data dalaman aplikasi, dan juga fitur pembersihan cache automatik untuk meringankan beban smartphone Android RAM. Memang aplikasi ini agak rumit bagaimana ia berfungsi, tetapi jika anda pengguna yang maju, aplikasi ini wajar dicuba.

Itulah 5 aplikasi terbaik untuk mempercepat prestasi telefon pintar Android anda setelah melakukan rooting. Yang mana yang telah anda pasang dan yang mana yang menjadi kegemaran anda? Jaka secara peribadi lebih suka Greenify dan L Speed. , semoga bermanfaat, semoga berjaya. Pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan