7 Cara Peretas memecahkan Kata Laluan dan Alat WiFi yang Digunakan (Kemas kini 2019)

Adakah anda ingin mengetahui cara menggodam WiFi dengan kata laluan WPA / WPA2 yang biasanya dilakukan penggodam? Nah, berikut adalah ulasan bersama alat yang digunakan penggodam, geng.

Mahukan sambungan internet yang sangat pantas yang dapat anda nikmati secara langsung pada telefon pintar atau PC dan peranti komputer riba anda, geng?

Nah, salah satu cara adalah dengan menyambung ke rangkaian WiFi yang sangat pantas . Terutama jika anda boleh mendapatkannya secara percuma!

Sayangnya, rangkaian WiFi berharga tinggi atau biasanya dikunci dengan perlindungan WPA / WPA2 . Lalu bagaimana penggodam dengan mudah memasukkan kata laluan WiFi?

 • Kumpulan cara untuk memasukkan kata laluan WiFi oleh penggodam
  • Tetapkan semula Penghala
  • Memecahkan WiFi melalui telefon Android
  • Ketik WiFi dengan Wireshark
  • Cara Memecahkan Kata Laluan WiFi Lain ...
 • Bonus: Inilah Cara Mudah Menukar Kata Laluan WiFi IndiHome (PC & Android)
 • Video: Koleksi Perkara yang Anda Tidak Lakukan Semasa Menggunakan WiFi Percuma
 • Gambaran Keseluruhan Rangkaian WiFi dan Keselamatan WPA / WPA2

  Sebelum memasuki perbincangan utama, Jaka akan mengulas sedikit mengenai rangkaian WiFi dan sistem keselamatan yang digunakan di dalamnya.

  Sumber gambar: etsy.com

  WiFi yang difahami oleh banyak orang sebagai singkatan untuk Wireless Fidelity (semula: walaupun tidak) dapat dengan mudah ditafsirkan sebagai rangkaian tanpa wayar yang digunakan untuk menghantar internet.

  Teknologi wayarles yang anda lihat di mana-mana berdasarkan pada standard IEEE 802.11 yang ditetapkan oleh kumpulan geng IEEE (Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik).

  Bukan hanya untuk internet, WiFi juga digunakan sebagai alat pengiriman data di hampir semua sistem, mulai dari perangkat telekomunikasi, permainan, audio, hingga printer.

  Sumber gambar: muftlearning.com

  Melihat sistem keselamatan pada WiFi, teknologi tanpa wayar ini mempunyai sekurang-kurangnya dua protokol yang diketahui, iaitu WEP (Wired Equivalent Privacy) dan WPA (WiFi Protected Access).

  WEP itu sendiri adalah protokol keselamatan kuno yang telah digunakan sejak tahun 1997 dan mempunyai banyak lubang keselamatan sehingga mudah digodam.

  Jadi pada tahun 2003, WEP mula digantikan oleh WPA yang mempunyai dua versi, iaitu WPA dan WPA2 yang masih digunakan hingga kini.

  Walaupun menggunakan keselamatan WPA / WPA2 , masih ada celah untuk penggodam dalam melancarkan cara menerobos WiFi yang akan dikaji Jaka seperti berikut.

  Kumpulan cara untuk memasukkan kata laluan WiFi oleh penggodam

  Bukan kerana niat jahat, penggodam yang akan mengulas kali ini ditugaskan untuk menggodam rangkaian WiFi dengan tujuan mencari lubang keselamatan dalam rangkaian.

  Tidak seperti cracker yang pernah dibincangkan Jaka sebelumnya dan mempunyai niat jahat, ya! (Baca: Jangan Kesalahan! Inilah Perbezaan Utama Antara Peretas dan Peretas)

  Lalu teknik penggodaman apa yang mereka gunakan untuk memecahkan kata laluan WiFi? Berikutan kajian semula.

  1. Tetapkan semula Penghala

  Sumber gambar: howtogeek.com

  Cara pertama untuk menguji rangkaian WiFi adalah secara langsung melalui router WiFi , geng. Anda boleh mengatakan bahawa ini juga merupakan kaedah termudah yang biasanya dilakukan oleh penggodam.

  Di sini anda hanya memasukkan alamat IP 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 serta nama pengguna anda, sehingga penggodam dapat langsung mengakses internet secara percuma dari rangkaian WiFi tertentu.

  Selain itu penggodam juga dapat menetapkan semula penghala dengan menekan butang reset yang biasanya berbentuk lubang.

  Tekan dengan menggunakan penjepit kertas selama kira-kira 10 saat dan penghala akan kembali ke tetapan kilang, geng.

  Kaedah ini juga berkesan untuk memecahkan kata laluan WiFi Indihome atau penyedia internet lain.

  2. Memecahkan WiFi melalui telefon Android

  Sumber foto: play.google.com

  Dengan telefon pintar Android, kedua-dua yang belum di-root, penggodam juga dapat dengan mudah memasuki sambungan internet WiFi dengan sistem keselamatan WPS.

  Di sini anda dapat menggunakan beberapa aplikasi, misalnya WiFi Warden atau WIFI WPS WPA TESTER untuk mengganggu jaringan WiFi.

  Jaka juga telah meringkaskan cara masuk ke WiFi melalui telefon bimbit Android yang telah dikaji Jaka dalam artikel sebelumnya, geng.

  Utiliti Apl Ramtin Ardeshiri MUAT TURUN

  3. Mengetuk WiFi dengan Wireshark

  Sumber gambar: jvns.ca

  Kemudian ada Wireshark yang merupakan penganalisis protokol rangkaian yang dapat membuat penggodam menganalisis data dan proses dalam rangkaian WiFi.

  Wireshark bukan hanya untuk memecahkan kata laluan WiFi, tetapi dapat memanfaatkan orang lain dengan memantau lalu lintas internet yang digunakan.

  Sekiranya digunakan pada PC atau komputer riba yang disambungkan ke rangkaian yang sama, maka anda dapat mengetahui lalu lintas data masuk dan keluar dari sasaran.

  Terdapat juga maklumat mengenai berapa banyak kuota, digunakan untuk apa sahaja, dan siapa data internet.

  Cara Memecahkan Kata Laluan WiFi Lain ...

  4. Menggodam Rangkaian WiFi dengan Aircrack

  Sumber gambar: kitploit.com

  Mirip dengan Wireshark, Aircrack juga merupakan salah satu perisian penggodaman kata laluan WiFi yang boleh digunakan pada jenis 802.11a / b / g WPE dan WPA .

  Dengan cara itu, anda boleh menyambung ke rangkaian dan dapat membuka kata laluan yang digunakan pada rangkaian WiFi dengan sistem keselamatan WEP dan WPA, geng.

  Secara umum, alat dan cara menerobos WiFi kebanyakannya digunakan sebagai penguji kekuatan kata laluan dalam rangkaian WiFi.

  Alat Pembangun Aplikasi Aircrack DOWNLOAD

  5. Buka Kata Laluan WiFi dengan Perintah CMD

  Sumber gambar: pinterest.com

  Untuk mengetahui kata laluan WiFi di lokasi, anda dapat membuka kata laluan menggunakan perintah di Command Prompt atau perisian CMD .

  Peretas biasanya menyasarkan peranti yang telah disambungkan ke rangkaian, membuka CMD pada Windows 8 atau 10, dan memasukkan perintah:

  netsh wlan show profiles

  Perintah CMD ini akan memunculkan semua rangkaian yang ada di sekitar anda. Di sini, penggodam akan mengumpulkan kata laluan WiFi dan menggunakannya untuk berhubung dengan peranti lain.

  Pada pandangan pertama memang mudah, tetapi dalam praktiknya anda memerlukan muslihat lain, geng.

  6. Memecahkan Kata Laluan WiFi dengan WiFiSlax

  Sumber gambar: xiaopan.co

  Kemudian cara memecahkan kata laluan WiFi kegemaran pengguna Windows, Mac, dan Linux adalah dengan menggunakan perisian Windows percuma yang disebut WiFiSlax .

  Dengan menggunakan perisian ini, anda akan membuat rangkaian WiFi palsu dengan nama yang serupa dengan rangkaian yang terdapat di sekitar.

  Kemudian WiFiSlax akan merakam kata laluan yang dimasukkan oleh mangsa yang ditipu dan anda hanya menyambungkannya ke rangkaian WiFi yang asal.

  7. Memecahkan Rangkaian WiFi dengan Kismet

  Sumber gambar: darknet.org.uk

  Akhirnya, penggodam juga menggunakan perisian bernama Kismet yang merupakan rangkaian WiFi 802.11a / b / g / n sniffer dan IDS lapisan 2 .

  Kismet berfungsi dengan mengumpulkan paket untuk mengenal pasti rangkaian dan mengesan rangkaian tersembunyi.

  Kismet adalah perisian proprietari percuma yang terdapat di platform Linux, Mac OSX dan Windows.

  DISCLAIMER:


  Metode di atas bukan bertujuan agar kamu berbuat jahat, melainkan hanya bersifat sebagai informasi agar kamu tahu bagaimana cara hacker meretas jaringan WiFi.

  Bonus: Inilah Cara Mudah Menukar Kata Laluan WiFi IndiHome (PC & Android)

  Salah satu langkah perlindungan yang paling selamat agar rangkaian WiFi anda tidak diretas adalah menukar kata laluan secara rutin, sekurang-kurangnya sebulan sekali.

  Bagi pengguna rangkaian IndiHome , Jaka juga telah membincangkan tutorial yang boleh anda baca di sini!

  LIHAT ARTIKEL

  Video: Koleksi Perkara yang Anda Tidak Lakukan Semasa Menggunakan WiFi Percuma

  Setelah membaca ulasan mengenai hack rangkaian WiFi di atas, bagaimana perasaan anda, geng? Adakah anda lebih takut atau biasa-biasa saja?

  Apa yang pasti mulai sekarang anda mesti lebih berhati-hati ketika menggunakan akses internet. Tetap berjaga-jaga dan jangan lupa menggunakan perlindungan dengan selamat mungkin, geng!

  Baca juga artikel mengenai Hack WiFi atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah

  Artikel Berkaitan