Perbezaan Intel Core i7 Processor dan Intel Xeon

Dari segi barisan produk, sebenarnya kedua-duanya jelas berbeza. Intel Core i7 ditujukan untuk pengguna kelas yang bersemangat sementara Intel Xeon ditujukan untuk pelayan. Tetapi apa perbezaan antara Intel Core i7 dan Intel Xeon secara terperinci?

Untuk mendapatkan prestasi maksimum, komponen terpenting komputer yang perlu dipertimbangkan adalah pemproses. Dalam jenama Intel, pilihan pemproses terbaik terdiri daripada dua jenis. Jenis-jenis ini adalah Intel Core i7 atau Intel Xeon .

Dari segi barisan produk, sebenarnya kedua-duanya jelas berbeza. Intel Core i7 ditujukan untuk pengguna kelas yang bersemangat sementara Intel Xeon ditujukan untuk pelayan. Tetapi apa perbezaan antara Intel Core i7 dan Intel Xeon secara terperinci?

BACA JUGA
 • Sebab untuk saiz pemproses yang lebih kecil, tetapi bagaimana lebih cepat?
 • Atas sebab ini pemproses 128-bit tidak akan pernah wujud
 • Hebat! Pemproses AMD Ryzen 7 1800X Terkini memecahkan REKOD DUNIA

Perbezaan antara Intel Core i7 dan Intel Xeon

Sumber gambar: Imej: Rangkaian Psychz

Melapor melalui Berita Hacking Terkini. Oleh itu, anda tahu perbezaan antara Intel Core i7 dan Intel Xeon, Jaka akan memberitahu anda kelebihan setiap pemproses ini. Di mana garis besarnya, kedua-dua pemproses dirancang untuk dua keperluan yang berbeza.

Sumber foto: Imej: Intel

Pemproses Intel Core i7 yang unggul

 • Potensi overclock: Pada Intel Core i7, terdapat pemproses dengan akhiran "K". Yang bermaksud pemproses ini mempunyai pengganda yang tidak terkunci, yang memungkinkan potensi overclocking jauh lebih banyak memanfaatkannya. Tidak seperti Intel Xeon, yang semuanya pemproses terkunci pengganda. Hanya dapat overclock melalui BCLK , sehingga hasilnya tidak optimal.
 • Harga ke Prestasi: Apabila membandingkan harga antara Intel Core i7 dan Intel Xeon, perbezaannya sangat jauh. Membuat perbandingan antara harga dan prestasi jauh lebih efisien Intel Core i7.
 • Grafik On-Board: Hampir semua pemproses Intel Core i7 semuanya dilengkapi dengan iGPU bernama Intel HD. Tidak seperti Intel Xeon yang tidak mempunyai pemproses tunggal yang mempunyai iGPU. Oleh itu, jika anda menggunakan Intel Xeon, anda mesti menggunakan GPU tambahan.
Sumber foto: Imej: Intel

Pemproses Intel Xeon yang Cemerlang

 • L3 Large Cache: Salah satu kelebihan Intel Xeon yang paling jelas, iaitu perbezaan dalam cache L3. Di mana L3 cache adalah memori antara pemproses dan RAM. Sama seperti RAM, hanya cache L3 yang mempunyai kelajuan yang jauh lebih tinggi, ini menjadikan pemproses dapat bertindak balas terhadap perintah rutin dengan lebih cepat.
 • Menyokong ECC RAM: ECC sendiri bermaksud kod memori yang membetulkan Ralat. Maksudnya, RAM yang digunakan pada Intel Xeon mempunyai kemampuan untuk membetulkan data yang biasa rosak.
 • Quad Channel: Tidak seperti Intel Core i7 yang pada umumnya hanya menyokong dua saluran, pada Intel Xeon, RAM dapat berfungsi lebih cepat, kerana menggunakan semua konfigurasi saluran quad.
 • Lebih Banyak Cor: Setiap pemproses Intel Xeon, umumnya mempunyai lebih banyak teras daripada Intel Core i7. Di mana terdapat sehingga 14 teras, sedangkan Intel Core i7 terbaru hanya 10 teras.
 • Umur Lebih Panjang: Kerana ia direka untuk pelayan, kualiti ketahanan pemproses Intel Xeon pada umumnya jauh lebih tahan daripada Intel Core i7.
LIHAT ARTIKEL

Jika dilihat pada harganya, biasanya Intel Xeon jauh lebih mahal daripada Intel Core i7. Oleh itu, wajar jika Intel Xeon mempunyai kelebihan yang jauh lebih banyak daripada Intel Core i7. Kongsi pendapat anda mengenai perbezaan antara pemproses Intel Core i7 dan Intel Xeon! terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Pemproses atau penulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: AVADirect

Artikel Berkaitan