15 Permainan PS4 Terbaik dan Terkini 2019 | Kehadiran Karya Hideo Kojima!

Sudah ada PlayStation 4 tetapi bingung tentang permainan apa? Berikut adalah senarai permainan PS4 terbaik dan terbaru pada tahun 2019 yang mesti anda mainkan, lengkap dengan ulasan dan treler.

Konsol permainan utama Sony, PlayStation 4 aka PS4 adalah konsol generasi seterusnya yang paling popular ketika ini, termasuk di Indonesia. Kualiti grafik sebenar adalah titik penjualan utama, geng.

PlayStation 4 mempunyai banyak pilihan permainan dari pelbagai genre yang boleh anda mainkan. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa permainan eksklusif yang hanya dikeluarkan di konsol ini.

Keliru dengan permainan apa yang hendak dimainkan? Ayo, lihat cadangan Jaka mengenai permainan PS4 2014 terbaik dan terbaru yang mesti anda miliki dan mainkan.

 • Monster Hunter: Dunia - Iceborne
 • Permainan PS4 Lain-lain 2019 Terkini ...
 • Koleksi Terbaik Permainan PS4 Sepanjang Masa
  • Red Dead Redemption 2 (2018)
  • Grand Theft Auto V (2014)
  • Satu lagi Permainan PS4 Terbaik Sepanjang Masa ...
 • Bonus: Senarai Harga PlayStation 4 Terkini 2019 (Baru dan Terpakai)
 • Video: Koleksi Permainan dengan Kos Pembuatan Paling Mahal di Dunia, Adakah Ia Menjual?
 • Koleksi Permainan PS4 Terbaik dan Terkini pada tahun 2019

  2019 menjadi tahun terakhir untuk PlayStation 4. Kerana mulai tahun depan, Sony nampaknya sudah mulai bersiap sedia dengan penggantinya, PlayStation 5 dengan segala kebocorannya.

  Pada tahun ini anda juga dapat memainkan sejumlah senarai permainan PS4 terbaru 2019 yang tentunya dinanti-nantikan oleh para pemain.

  Ini termasuk salah satu permainan Hideo Kojima setelah dia meninggalkan Konami, geng. Ingin tahu? Mari lihat senarai penuh di bawah!

  1. Kematian Maut

  Mula-mula ada Death Stranding yang menjadi permainan pertama Hideo Kojima setelah menarik diri dari Konami, geng.

  Pertama kali diperkenalkan pada acara E3 2016, Death Stranding terus menjadi kata kunci di kalangan pemain berkat misteri yang dibawa bahkan pada saat ia dilancarkan.

  Bukan hanya sebagai simulasi kurier, malah Death Stranding menawarkan permainan yang kompleks dan belum pernah dilihat sebelumnya.

  PerincianMati Berpayung
  Pemaju Kojima Productions
  Penerbit Hiburan Interaktif Sony
  Tarikh Tayangan 8 November 2019
  Genre Tindakan
  Penarafan 83/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.829.000 (PlayStation Store)

  2. Monster Hunter: Dunia - Iceborne

  Seterusnya adalah permainan Monster Hunter: World - Iceborne yang boleh dibilang tidak berdiri sendiri. Tetapi pek pengembangan permainan PS4 terbaik, iaitu Monster Hunter: World.

  Bukan hanya DLC biasa, MHW - Iceborne membawa dunia baru dengan ciri-ciri baru, seperti raksasa, baju besi yang lebih sengit, dan perkembangan lain.

  Permainan pengembaraan terbaik ini juga membawa konsep dunia terbuka yang boleh anda terokai secara luas. Oh ya, pastikan anda mempunyai peralatan terbaik sebelum berhadapan dengan monster ya!

  PerincianMonster Hunter: Dunia - Iceborne
  Pemaju Capcom
  Penerbit Capcom
  Tarikh Tayangan 6 September 2019
  Genre Aksi main peranan
  Penarafan 90/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.890,000 (PlayStation Store)

  Permainan PS4 Lain-lain 2019 Terkini ...

  3. Crash Team Racing: Nitro-Fueled

  Mengikuti jejak Crash Bandicoot N. Sane Trilogy versi remaster yang berjaya, versi perlumbaan juga dihidupkan kembali untuk konsol generasi berikutnya, termasuk PlayStation 4.

  Crash Team Racing: Nitro-Fueled menawarkan permainan perlumbaan kereta nostalgia yang pertama kali dilancarkan pada tahun 1999.

  Selain meningkatkan kualiti grafik, permainan CTR terbaru juga mendapat pembaruan karakter, trek balap, dan berbagai pilihan mod yang dapat dimainkan.

  PerincianPerlumbaan Pasukan Crash: Nitro-Fueled
  Pemaju Beenox
  Penerbit Pengaktifan
  Tarikh Tayangan 21 Jun 2019
  Genre Perlumbaan kart
  Penarafan 83/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.579.000 (PlayStation Store)

  4. Mortal Kombat 11

  Siapa yang tidak kenal dengan siri Mortal Kombat? Serangan utama yang sadis alias Fatality tentunya menjadi tarikan utama permainan pertempuran ini.

  Untuk konsol permainan PlayStation 4, anda boleh memainkan permainan Mortal Kombat 11 yang juga merupakan sekuel siri permainan sebelumnya.

  Selain elemen gore yang menjadi titik penjualan, Mortal Kombat 11 juga mendapatkan sejumlah daftar pejuang baru, seperti Spawn, Joker, ke Terminator, geng.

  PerincianMortal Kombat 11
  Pemaju NetherRealm Studios
  Penerbit Warner Bros. Hiburan Interaktif
  Tarikh Tayangan 23 April 2019
  Genre Berjuang
  Penarafan 82/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.843.000 (PlayStation Store)

  5. Sekiro: Bayangan Mati Dua Kali

  Kemudian ada Sekiro: Shadows Die Twice, yang akan membawa anda ke permainan bertemakan ninja pada era Sengoku pada tahun 1500-an.

  Kelebihan permainan ini adalah gaya bertarung di mana watak utama menggunakan tangan kiri prostetik yang dapat disesuaikan mengikut keperluan.

  Permainan PS4 terbaru pada tahun 2019 juga berasal dari pembangun FromSoftware, yang membantu menjadikan permainan Dark Souls dan Bloodborne.

  PerincianSekiro: Shadows Die Twice
  Pemaju Dari Perisian
  Penerbit Pengaktifan
  Tarikh Tayangan 22 Mac 2019
  Genre Pengembaraan aksi
  Penarafan 90/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.664.000 (PlayStation Store)

  6. Iblis Boleh Menangis 5

  Setelah sekian lama tidak ada berita mengenai perkembangan siri Devil May Cry, PS4 kini menjadi ketibaan permainan terbaru dengan tajuk Devil May Cry 5 dengan elemen hack dan slash yang menarik.

  Permainan aksi-pengembaraan ini berkisar pada kejadian Order of Sword, fenomena yang tidak wajar di kota Red Grave. Sebatang pokok besar muncul dari bawah tanah dan menyerang penduduk.

  Nero bergegas ke kota untuk menyelamatkan warga, di sana anda akan bermain untuk membasmi iblis. Anda boleh menggunakan 3 watak, Nero, Dante, dan V.

  PerincianIblis Mungkin Menangis 5
  Pemaju Capcom
  Penerbit Capcom
  Tarikh Tayangan 8 Mac 2019
  Genre Aksi-pengembaraan, Hack dan slash
  Penarafan 88/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.758.000 (PlayStation Store)

  7. Hati Kerajaan III

  Seterusnya dalam senarai permainan PS4 terbaik pada tahun 2019 adalah Kingdom Hearts III . Sudah lama, sekuel permainan ini akhirnya dirilis pada Januari 2019.

  Dalam permainan ini, anda tetap Sora bersama Donald Duck dan Goofy, yang berpetualang di dunia Disney dan Pixar untuk mengalahkan Heartless yang jahat.

  Mereka dan watak Disney-Pixar yang ikonik bekerjasama untuk menyelamatkan dunia. Adakah permainan ini merupakan siri terakhir di Kingdom Hearts? Kita tunggu kehadirannya nanti!

  PerincianHati Kerajaan III
  Pemaju Bahagian Perniagaan Square Enix 3
  Penerbit Square Enix
  Tarikh Tayangan 29 Januari 2019
  Genre Aksi main peranan
  Penarafan 83/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp724,000 (PlayStation Store)

  8. Jahat Residen 2

  Adakah anda terlepas bermain permainan seram yang membuat leher anda merangkak, angsa membengkak?

  Resident Evil 2 dapat membawa rasa nostalgia dan ketegangan yang sama dengan permainan pertama. Anda akan menjadi Leon ketika dia adalah pegawai polis awam dan Claire Redfield adalah pelajar.

  Mereka bersama-sama berjuang untuk keluar dari bandar Racoon City yang mengalami aplocalypse zombie.

  Permainan zombie terbaik yang pernah dikeluarkan pada tahun 1998 dan kemudian dilancarkan semula pada 25 Januari 2019 dengan gaya yang lebih moden dan tentunya grafik terbaik.

  PerincianResident Evil 2
  Pemaju Bahagian R&D Capcom 1
  Penerbit Capcom
  Tarikh Tayangan 25 Januari 2019
  Genre Seram bertahan hidup
  Penarafan 91/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp741,000 (PlayStation Store)

  Koleksi Terbaik Permainan PS4 Sepanjang Masa

  Dilancarkan untuk pertama kalinya pada 15 November 2013, konsol Sony ini jelas mempunyai senarai permainan PS4 terbaik yang berasal dari pelbagai genre.

  Walaupun berusia 6 tahun sekarang, anda boleh memilih cadangan permainan PlayStation 4 terbaik yang dilaporkan oleh Jaka melalui laman penarafan Metacritic, the gang.

  Lihat dulu ulasannya, kali ini anda berminat untuk membeli permainan di bawah ini secara fizikal atau melalui PlayStation Store!

  1. Red Dead Redemption 2 (2018)

  Red Dead Redemption 2 bukan sekuel, tetapi prequel dari siri pertama yang dikeluarkan 8 tahun sebelumnya.

  Permainan ini dengan perkembangan panjang menawarkan elemen dunia terbuka dengan latar belakang Barat, di mana anda akan bermain Arthur Morgan.

  Dikembangkan oleh Rockstar Studios, tentu anda tidak boleh memandang rendah permainan yang ditawarkan serta dunia yang luas, geng.

  PerincianPenebusan Mati Merah
  Pemaju Rockstar Studios
  Penerbit Permainan Rockstar
  Tarikh Tayangan 26 Oktober 2018
  Genre Pengembaraan aksi
  Penarafan 97/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp740,000 (PlayStation Store)

  2. Grand Theft Auto V (2014)

  Siapa yang boleh menafikan bahawa Grand Theft Auto V adalah permainan dunia terbuka terbaik sepanjang masa?

  Sudah lebih dari 5 tahun, permainan ini mempunyai asas pemain yang cukup besar. Lebih-lebih lagi, mod Grand Theft Auto Online juga tersedia untuk dimainkan dengan semua pemain di dunia.

  Selain menjalankan misi dengan tiga watak yang boleh dimainkan, GTA V juga menawarkan permainan percuma dengan senarai cheat yang boleh digunakan.

  Walaupun belum secara rasmi mengumumkan siri penggantinya, GTA VI yang bocor sudah banyak dilihat di dunia maya. Adakah anda fikir siri GTA V akan boom atau tidak?

  PerincianGrand Theft Auto V
  Pemaju Rockstar Utara
  Penerbit Permainan Rockstar
  Tarikh Tayangan 17 September 2013
  Genre Pengembaraan aksi
  Penarafan 97/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.429.000 (PlayStation Store)

  Satu lagi Permainan PS4 Terbaik Sepanjang Masa ...

  3. Yang Terakhir Kita Di-Remastered (2014)

  Setahun setelah dirilis di PlayStation 3, ada juga The Last of Us Remastered yang sememangnya sempurna untuk dimainkan di PlayStation 4.

  Permainan terbaik di PS4 menawarkan elemen interaktif menggunakan semua ciri pengawal DualShock 4, seperti pad sentuh untuk menavigasi item inventori dan banyak lagi.

  Ceritanya tidak berbeza dengan versi PS3. Tetapi bagi anda yang ingin mengalami pengembaraan Joel dan Ellie dengan nuansa baru, permainan ini mesti dimiliki.

  PerincianYang Terakhir dari Kami Dibaik Semula
  Pemaju Anjing nakal
  Penerbit Hiburan Komputer Sony
  Tarikh Tayangan 29 Julai 2014
  Genre Action-adventure, Survival seram
  Penarafan 95/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.279,000 (PlayStation Store)

  4. God of War (2018)

  Bagi anda yang sudah biasa dengan era PlayStation 2, pastinya anda tidak boleh mengesampingkan kisah Kratos memerangi dewa-dewa.

  Nah, dalam versi permainan God of War PlayStation 4 anda akan menemui elemen yang berbeza dengan permainan dan grafik unik yang ditawarkan.

  Watak Kratos dalam permainan ini sudah kelihatan tua dan mempunyai anak bernama Atreus. Mereka berdua berkelana bersama di dunia Midgard dan bertempur dengan dewa mitologi Yunani.

  PerincianDewa Perang
  Pemaju Studio SIE Santa Monica
  Penerbit Hiburan Interaktif Sony
  Tarikh Tayangan 20 April 2018
  Genre Aksi-pengembaraan, Hack dan slash
  Penarafan 94/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.309,000 (PlayStation Store)

  5. Persona 5 (2017)

  Anda tidak pernah bermain siri permainan Persona sebelum ini? Tenang, permainan ini mempunyai kisah yang sama sekali berbeza!

  Persona 5 adalah permainan RPG yang menjadikan anda menjalani kehidupan sebagai pelajar yang menjalani hukuman gantung kerana jenayah.

  Di sisi lain dunia, kekuatan Persona bangkit untuk mengungkapkan kebenaran. Di sini anda akan ditemani oleh tokoh kucing ikonik, Morgana, untuk menyelamatkan banyak orang.

  PerincianPersona 5
  Pemaju P-Studios
  Penerbit Perak Dalam
  Tarikh Tayangan 4 April 2017
  Genre Main peranan, Simulasi sosial
  Penarafan 93/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.435.000 (PlayStation Store)

  6. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (2015)

  Permainan francais lama ini mempunyai salah satu permainan terbaik, iaitu Metal Gear Solid V: Phantom Pain , geng.

  Metal Gear Solid V: Phantom Pain juga merupakan siri permainan MGS terakhir yang diusahakan oleh Hideo Kojima, sebelum memutuskan untuk meninggalkan Konami.

  Sekadar makluman, siri Metal Gear pertama dilancarkan pada tahun 1987 dan menjadi pelopor permainan genre stealth seperti francais Assassin's Creed.

  PerincianMetal Gear Solid V: Kesakitan Phantom
  Pemaju Kojima Productions
  Penerbit Konami
  Tarikh Tayangan 1 September 2015
  Genre Tindakan-pengembaraan, Stealth
  Penarafan 93/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp770,000 (PlayStation Store)

  7. Uncharted 4: A Thief's End (2016)

  Seperti yang ditunjukkan oleh tajuknya, Uncharted 4: A Thief's End akan menceritakan akhir pengembaraan Nathan Drake dalam memburu harta karun.

  Tetapi belum sampai di sana, dia kembali ke pengembaraan terbarunya setelah menerima permintaan saudaranya untuk mencari harta karun lanun Henry Avery.

  Grafik yang berkualiti, cutscene sinematik, dan komponen permainan menjadi titik penjualan utama geng siri Uncharted ini.

  Pada konsol PS4, anda juga dapat memainkan spinoff berjudul Uncharted: The Lost Legacy yang berkisar tentang Chloe Frazer dan Nadine Rose, musuh di Uncharted 4.

  PerincianUncharted 4: A Pencuri Akhir
  Pemaju Anjing nakal
  Penerbit Hiburan Komputer Sony
  Tarikh Tayangan 10 Mei 2016
  Genre Aksi-pengembaraan, Penembak orang ketiga, Platformer
  Penarafan 93/100 (Metacritic.com)
  Harga Rp.279,000 (PlayStation Store)

  Bonus: Senarai Harga PlayStation 4 Terkini 2019 (Baru dan Terpakai)

  Ngomong-ngomong, mungkin ada di antara anda yang membaca artikel ini hanya mencari cadangan permainan sebelum membeli konsol PlayStation 4, bukan?

  Jaka juga mempunyai panduan lengkap untuk harga PlayStation 4 terbaru pada tahun 2019 dari pelbagai jenis dalam keadaan baru dan terpakai.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda hanya perlu membaca artikel yang ditulis Jaka di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Video: Koleksi Permainan dengan Kos Pembuatan Paling Mahal di Dunia, Adakah Ia Menjual?

  Begitulah, dia mengulas beberapa cadangan untuk permainan PS4 terbaik dan terbaru pada tahun 2019 yang mesti dimiliki dan dimainkan oleh gamer.

  Jadi, di mana permainan kegemaran anda? Atau ada cadangan lain? Jangan teragak-agak untuk menulis di ruangan komen di bawah dan sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai PlayStation atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan