6 Corak Kunci Android yang mudah diteka dan Cara Melindunginya

Ramai orang menggunakan kunci corak untuk mengamankan Android mereka. Tetapi nampaknya ada banyak yang menggunakan corak yang sama. Nah, berikut adalah corak utama yang boleh diramalkan dan bagaimana mengatasinya.

Dari kaedah leret, PIN, kata laluan, hingga kunci corak; kunci corak pada Android adalah kaedah keselamatan yang paling banyak digunakan oleh orang Indonesia. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat beberapa corak utama yang paling dapat diramalkan?

Kunci corak memang akan menjadikannya kelihatan rumit. Terutama dengan corak 3x3, sudah ada 389,112 kemungkinan corak utama. Tetapi, siapa sangka jika ternyata masih ada corak utama yang mudah diteka.

BACA JUGA
  • Jadikan LockScreen Lebih 'berminyak' dengan Corak 6x6
  • Cara Membuka Android Terkunci (Corak Lupa)
  • Cara Mematikan dan Mengunci Skrin Android Automatik dengan Ketik dua kali

Corak utama yang paling boleh diramalkan untuk Android

Menurut Marte Loge , dari 4000 jenis kunci corak yang diambil dari pengguna Android, ternyata corak pembuatan kunci rata-rata hampir sama. Adakah anda salah seorang dari mereka?

Sebanyak 77% pola dimulai dari salah satu pojok kiri maupun kanan dan 44% di antaranya mengambil posisi start di pojok kiri atas. Selain itu, sekitar 10% dari sample yang diambil membuat pola berbentuk huruf seperti N, M atau 0.

Membuat corak sederhana penting bagi mereka yang sukar mengingat kunci corak yang rumit, tetapi impaknya dapat diramalkan. Berikut adalah beberapa kunci corak yang paling banyak digunakan dan diteka dengan mudah di Android:

Adakah anda menggunakan salah satu kunci corak di Android yang paling dapat diramalkan di atas?

Cara Melindungi Kunci Corak Android

Tidak dapat dinafikan bahawa kaedah kunci corak pada Android memang menarik. Selain mempunyai banyak kemungkinan, anda juga berpeluang membuat kunci corak yang unik dan menarik. Sekarang, agar kunci corak pada Android anda tetap selamat, berikut adalah cara melindungi kunci corak pada Android anda.

1. Sentiasa Bersihkan Skrin Android Anda

Walaupun anda tidak menggunakan salah satu kunci yang ditunjukkan oleh Jaka di atas, kunci corak Android dapat dilihat dari cap jari di skrin. Oleh itu, membersihkan skrin Android anda sangat penting sehingga anda tidak melihat cap jari pada Android anda. Untuk selamat, jangan lupa menggunakan lapisan pelindung skrin!

2. Buat Corak Unik

Agar kunci corak pada Android anda tidak mudah ditebak, cuba gunakan 9 titik pada kunci corak untuk membuat corak yang unik, tetapi masih mudah dihafal. Atau sekurang-kurangnya 7 mata yang harus anda gunakan. Contoh:

3. Gunakan Corak 6x6

Sekiranya anda menggunakan Android dengan Cyanogen ROM, anda akan menemui ciri ini secara lalai. Dengan menggunakan corak 6x6, semakin banyak corak yang anda boleh buat, ia juga akan membingungkan orang lain dalam membukanya.

Sekiranya telefon pintar Android anda telah di-root, anda juga boleh menggunakan corak 6x6 dengan bantuan modul CyanLockScreen pada Pemasang Xposed. Baca tutorial dalam artikel Jadikan LockScreen Lebih 'berminyak' dengan Corak 6x6.

Alat Pembangun Apl rovo89 DOWNLOAD

Mulai sekarang, mari berhati-hati dengan kunci corak yang anda gunakan, okey?

Artikel Berkaitan