Apa itu Reboot? Boleh Membuat Telefon bimbit Lebih Ringan? Ini adalah fakta sebenar!

Adakah anda ingin tahu tentang apa itu but semula? Adakah benar ia dapat menjadikan telefon bimbit lebih pantas? Inilah penjelasan penuh!

Adakah istilah teknologi yang anda tidak faham cukup untuk membingungkan? Mungkin ya, kerana kebanyakan menggunakan bahasa Inggeris.

Mungkin yang anda tidak tahu ialah istilah reboot. Sebenarnya, hampir semua peranti elektronik mempunyai ciri ini.

Oleh itu, kali ini Jaka ingin memberitahu anda tentang apa itu reboot dan mengapa anda harus mengetahui fungsinya!

 • Cara Reboot pada HP
 • Reboot, Restart dan Reset yang berbeza
 • Apakah but semula pada komputer riba?
 • Apa itu Reboot pada HP?

  Istilah reboot telah lama digunakan sejak zaman komputer. Kini banyak telefon pintar menggunakan istilah itu.

  Sumber gambar: Apa itu Reboot (melalui 1949 Ulasan)

  Ringkasnya, makna untuk menghidupkan semula HP adalah proses yang dilakukan dengan menghidupkan semula peranti dengan menghentikan sistem, aplikasi, komponen, dan sebagainya .

  Kesannya ialah pemproses dan RAM HP menjadi kosong sementara menunggu proses tambah nilai selesai. Setelah selesai, sistem akan mula berjalan semula seperti sebelumnya.

  Fungsi but semula pada telefon bimbit

  Ciri but semula bukan hanya untuk memulakan semula peranti anda, geng. Terdapat beberapa fungsi yang dilaksanakan dengan melakukan reboot seperti:

  1. Mengoptimumkan Sistem

  Sekiranya telefon bimbit anda menyukai kesilapan atau skrin kelihatan rosak, salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan menghidupkan semula.

  Dengan menghidupkan semula, telefon bimbit anda akan menghidupkan semula sistem sehingga semua sumber menjadi optimum lagi.

  2. Mengatasi Kesalahan Tertentu

  Reboot juga dapat digunakan untuk menyelesaikan kesalahan sistem atau aplikasi yang tidak merespon sama sekali.

  Kadang kala kaedah ini juga digunakan untuk menangani rangkaian yang bermasalah. Walaupun tidak diuji secara saintifik, anda boleh mencubanya.

  3. Kosongkan memori RAM

  Fungsi lain untuk menghidupkan semula telefon bimbit adalah membebaskan memori RAM (termasuk fail sementara), sehingga telefon bimbit menjadi lebih ringan.

  4. Kemas kini automatik

  Biasanya HP akan melakukan boot semula secara automatik sekiranya terdapat kemas kini sistem. Ini dilakukan supaya HP dapat mengoptimumkan kemas kini, termasuk aplikasinya.

  Cara Reboot pada HP

  Cara reboot di semua jenama telefon pintar hampir sama, baik Xiaomi, Samsung dan Apple. Anda cukup tekan butang kuasa dan tahan selama beberapa saat .

  Sumber foto: Apa itu Reboot (melalui Business Insider)

  Kemudian, HP akan mengeluarkan beberapa pilihan yang boleh anda lakukan. Pilih but semula atau mulakan semula untuk memulakan semula telefon bimbit anda.

  Jika misalnya telefon bimbit anda adalah sekolah lama dan mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, anda boleh mengeluarkannya jika telefon bimbit sama sekali tidak bertindak balas.

  Anda juga boleh menggunakan aplikasi untuk melakukannya, tetapi jika anda tidak melakukan rooting atau butang kuasa anda rosak, Jaka tidak mengesyorkannya.

  Reboot, Restart dan Reset yang berbeza

  Mungkin anda sering merasa keliru membezakan tiga istilah ini: but semula, mulakan semula, tetapkan semula. Adakah semuanya sama dan berbeza istilah?

  Reboot dan restart pada dasarnya sama, iaitu tindakan yang diambil untuk memuatkan semula sistem tanpa menghapus data kami selama ia disimpan.

  Sumber foto: Reboot dan Tetapkan Semula yang berbeza (melalui YouTube)

  Sebaliknya, menetapkan semula akan menghapus semua data dan mengembalikannya ke tetapan kilang . Semua foto, aplikasi dan sebagainya akan hilang.

  Anda boleh menemuinya dalam tetapan, biasanya dipanggil Factory Reset. Mungkin anda telah bertanya apa itu data hapus?

  Istilah ini sama dengan Factory Reset, di mana anda akan menghapus semua data dan maklumat yang disimpan di dalam telefon bimbit. Biasanya, peranti Xiaomi menggunakan istilah ini.

  Reset boleh dilakukan sekiranya anda ingin menjual telefon bimbit anda kepada orang lain agar maklumat peribadi anda terjaga. Jadi anda harus berhati-hati, jangan membalikkan istilah, ya!

  Apakah but semula pada komputer riba?

  Istilah reboot telah lama wujud di komputer. Adakah maksudnya sama? Jawapannya adalah ya, sama sekali tidak ada perbezaan daripada menghidupkan semula telefon bimbit.

  Sumber foto: Apa itu Reboot pada Laptop (melalui Lifewire)

  Reboot akan memulakan semula komputer dengan menutup semua program dan memulakan semula sistem operasi .

  Caranya senang dan mungkin anda sudah tahu. Anda cukup tekan logo Windows dan pilih butang Shut Down> Restart . Pilih menu dan komputer riba anda akan dimulakan semula.

  Sekiranya komputer riba anda hang dan tidak bertindak balas sama sekali, anda boleh memulakan semula dengan menekan butang kuasa.

  Tindakan ini dilakukan untuk menutup secara paksa program yang menjadikan komputer riba digantung. Namun, jika dilakukan terlalu kerap akan menjadikan kesihatan komputer riba semakin merosot.

  Reboot boleh dilakukan secara automatik oleh komputer jika ia rosak. Ini biasanya ditandai dengan kemunculan Bluescreen.

  Reboot juga berlaku sekiranya terdapat kemas kini sistem dan anda telah menjadualkannya pada waktu tertentu.

  Itu adalah penjelasan ringkas mengenai apa itu reboot dan fungsinya. Semoga anda tidak keliru lagi dengan syarat-syarat ini, ya!

  Adakah terdapat istilah teknologi lain yang anda belum faham? Tulis sahaja di ruangan komen, ok!

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan