10 Sebab & Cara Mengatasi Komputer Riba yang Lambat, Membiarkan Anda Berkelajuan Lagi (Windows 7, 8, 10)

Adakah anda bingung mengapa komputer riba lambat dan ketinggalan ketika masih baru? Di sini Jaka mengkaji sebab-sebab komputer riba lambat dan bagaimana mengatasi komputer riba lambat yang berfungsi 100%.

Hari ini banyak orang meninggalkan peranti PC atau komputer desktop mereka dan mula beralih ke komputer riba yang dianggap lebih praktikal dan padat.

Walaupun begitu, komputer riba juga tidak bebas dari pelbagai masalah. Salah satunya adalah komputer riba yang perlahan setelah sekian lama digunakan .

Sebilangan daripada anda mungkin pernah mengalami komputer riba baru yang perlahan semasa anda baru membelinya, geng.

Ingin memastikan prestasi komputer riba anda semakin laju dan tidak ketinggalan? Nah, kali ini Jaka akan mengkaji sebab-sebab komputer riba lambat dan bagaimana mengatasi komputer riba perlahan yang boleh anda praktikkan, geng.

 • Kumpulan cara mengatasi komputer riba yang perlahan, terutamanya untuk Windows 7, 8, & 10
  • Mengganti Hard Drive (HDD) dengan SSD
  • Tingkatkan Kapasiti RAM
  • Lakukan penyelenggaraan perkakasan secara rutin
  • Bagaimana Mengatasi Komputer Rendah Yang Lain ...
 • Video: Mengapa Laptop MacBook Lebih Mahal? Rupanya Ini Sebabnya
 • Inilah sebab mengapa komputer riba lambat ketika melayari dan lain-lain

  Sumber foto: laptopmag.com (Sarung komputer riba paling lambat yang terdapat pada OS Windows 7, 8 hingga 10.)

  Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan mengapa komputer riba lambat , walaupun mereka tidak melakukan aktiviti.

  Sebelum membincangkan cara mengatasinya, ada baiknya anda mengetahui punca masalah yang telah dikaji Jaka dalam perkara berikut.

  1. Terlalu banyak program permulaan aka perisian yang berjalan di latar belakang secara automatik semasa anda menghidupkan komputer riba. Semakin banyak perisian, semakin perlahan komputer riba ketika boot.
  2. Umur cakera keras terlalu tua. Jenis HDD yang lebih tua pastinya juga mempengaruhi prestasi keseluruhan komputer riba.
  3. Hard disk penuh dengan data pengguna. Malah seorang pakar mengatakan bahawa cakera keras penuh hingga 95% akan memperlambat komputer riba hingga 50%.
  4. Kapasiti RAM terlalu kecil, kerana komputer riba yang berpatutan, RAM terbesar yang digunakan adalah sekitar 2-4GB.
  5. Menjalankan terlalu banyak perisian sekaligus membebankan prestasi RAM . Terutama jika perisian multitasking berat seperti Photoshop dan Premiere misalnya pada RAM 4GB.
  6. Penyemak imbas yang mempunyai banyak add-on yang dipasang, seperti Internet Download Manager, AdBlocker, dan lain-lain. Tanpa sedar, penyemak imbas menjadi terbeban dan melambatkan komputer riba semasa menyemak imbas.
  7. Terlalu banyak tab yang dibuka di penyemak imbas. Kerana ini ternyata cukup untuk menguras RAM komputer riba, terutama jika situs yang dibuka memiliki fitur penyegaran automatik.
  8. Komputer riba diserang oleh virus yang boleh melambatkan atau merosakkan komputer riba. Oleh itu, anda harus mengetahui pelbagai fail yang mencurigakan, dalam talian dan luar talian.
  9. Antivirus terlalu aktif . Walaupun perisian ini berkesan untuk menghilangkan virus, tetapi antivirus yang berjalan di latar belakang tentu akan memperlambat prestasi cakera keras dan juga komputer riba.
  10. Jarang melakukan kemas kini sistem operasi , pengguna Windows dan MacOS. Kerana tidak jarang mengemas kini OS akan memperbaiki kekurangan yang menyebabkan komputer riba menjadi perlahan.

  Kumpulan cara mengatasi komputer riba yang perlahan, terutamanya untuk Windows 7, 8, & 10

  Cara mengatasi komputer riba lambat yang akan dikaji Jaka di bawah ini akan sangat berguna bagi pengguna Windows OS, seperti Windows 7, Windows 8, dan Windows 10.

  Walaupun tanpa aplikasi atau pemasangan semula, anda hanya perlu mengikuti beberapa cara untuk menjadikan komputer riba tidak perlahan sehingga Jaka akan mengulas lebih lanjut di bawah!

  1. Menggantikan Hard Drive (HDD) dengan SSD

  Sumber gambar: techradar.com

  Sekiranya ternyata masalahnya berasal dari cakera keras (HDD), langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah melakukan proses defrag untuk menyegarkan semula prestasi.

  Sekiranya kaedah ini masih tidak berkesan, anda juga boleh menukar ke HDD yang lebih baru atau menggunakan Solid State Drive (SSD) yang mempunyai prestasi lebih pantas.

  Perbezaan antara HDD dan SSD selain prestasinya pastinya menjadikan proses boot lebih pantas dan lebih responsif.

  Sebaiknya gunakan SSD hanya untuk memuat sistem operasi, kerana ukurannya agak kecil dan harganya juga cukup mahal dibandingkan dengan tablet HDD.

  2. Tingkatkan Kapasiti RAM

  Sumber foto: laptopmag.com (Cara termudah untuk membuat komputer riba lambat adalah dengan membeli dan menambahkan RAM.)

  Selain meningkatkan HDD, anda juga dapat menambahkan kapasiti RAM ke komputer riba anda.

  Secara amnya, pengeluar komputer riba akan melengkapkan komputer riba anda dengan kapasiti RAM antara 2-4GB. Walaupun menjalankan perisian memerlukan RAM sekurang-kurangnya 8GB, geng.

  Di sini anda boleh menambahkan RAM ke slot yang ada. Tetapi sebelum itu, pastikan jenis RAM (DIMM atau SODIMM), kapasiti, dan kelajuan!

  3. Lakukan penyelenggaraan perkakasan secara rutin

  Sumber gambar: bestcpucoolers.com

  Begitu banyak orang kadang-kadang melupakan perkara penting ini, geng.

  Ternyata agar prestasi komputer riba terus berjalan pantas, anda perlu sesekali melakukan penyelenggaraan perkakasan . Anda sekurang-kurangnya harus melakukan ini sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.

  Lakukan pembersihan dari kipas, motherboard, hingga penggantian pasta termal pada pemproses komputer riba.

  Bagaimana Mengatasi Komputer Rendah Yang Lain ...

  4. Gunakan Aksesori Penyokong Komputer riba

  Sumber gambar: digitaltrends.com

  Komputer riba yang terlalu panas juga mempengaruhi prestasi dan prestasi. Di sini anda boleh menambah aksesori seperti pad pendingin atau kipas tambahan supaya suhu komputer riba dapat dikekalkan.

  Selain itu, anda juga boleh menggunakan penyejuk vakum yang juga dapat menyedut udara panas yang juga berfungsi menjaga suhu komputer riba agar tetap sejuk.

  5. Lakukan Imbasan Penuh dengan Perisian Antivirus

  Sumber foto: hostpapa.ca (Menjalankan imbasan virus yang berjaya sebagai cara mengatasi kelewatan komputer riba kerana virus.)

  Kemudian perkara yang paling biasa yang biasanya menyebabkan komputer riba lambat adalah virus dan perisian hasad .

  Virus biasanya akan menjadikan prestasi komputer riba menjadi lebih tambahan sehingga akan terasa perlahan ketika anda menggunakannya. Salah satu penyelesaian untuk masalah ini tentunya adalah perisian antivirus yang terbaik.

  Banyak cadangan perisian antivirus komputer riba dapat digunakan. Nah, Jaka juga mengesyorkan melakukan imbasan penuh secara berkala sekurang-kurangnya seminggu sekali.

  Seperti yang telah dikaji pada sebab-sebab laptop lambat sebelumnya, jangan lupa mematikan ciri imbasan automatik supaya antivirus tidak berjalan di latar belakang anda!

  6. Nyahpasang Perisian Tidak Perlu

  Sumber gambar: ghacks.net

  Pernah merasakan komputer riba baru lambat semasa anda baru membeli? Semasa menggunakan komputer riba, Jaka pasti anda sudah memasang banyak perisian, bukan?

  Sebenarnya banyak perisian ini yang jarang anda gunakan. Agar komputer riba berfungsi dengan optimum, nyahpasang perisian yang tidak diperlukan, geng.

  Di sini anda boleh menggunakan menu lalai Windows yang terdapat di Tetapan atau menggunakan perisian penyahpasang, seperti CCleaner dan lain-lain.

  7. Gunakan Perisian Versi Lama

  Sumber foto: versionmuseum.com

  Ya, jangan pernah berprestij kerana menggunakan tablet perisian lama! Kerana Jaka mengakui, kemas kini perisian terbaru, walaupun menyediakan banyak ciri, dapat dikenakan pada peranti anda.

  Sebagai penyelesaian, anda boleh memasang perisian versi lama, yang umumnya mempunyai ciri-ciri penting yang tidak jauh berbeza jika dibandingkan dengan versi yang dikemas kini.

  Contohnya, anda boleh mendapatkan kumpulan Adobe Photoshop CS2, Microsoft Office 2013, dll. Di mana beberapa perisian sememangnya lebih ringan dan anda boleh mendapatkannya secara percuma, anda tahu!

  8. Gunakan Perisian Booster

  Sumber foto: ccleaner.com (Cara membersihkan komputer riba agar tidak lambat dengan membersihkan "sampah" dengan perisian penggalak.)

  Penggunaan yang kurang optimum dapat menjadikan prestasi komputer riba menjadi perlahan dan terganggu. Oleh itu, untuk memudahkannya, anda boleh memasang perisian sokongan prestasi, aka penguat.

  Banyak perisian yang boleh anda cuba, seperti CCleaner , Advanced System Care , dan lain-lain. Fungsi aplikasi agak serupa.

  Di mana perisian penggalak akan dioptimumkan, misalnya menghapus sejarah penyemak imbas, menghapus kuki dan cache, menghapus tong sampah, dan lain-lain yang mempengaruhi prestasi komputer riba.

  9. Gunakan Sistem Operasi Desktop Ringan

  Sumber gambar: linuxinsider.com

  Adakah anda benar-benar jatuh cinta dengan sistem operasi desktop ini?

  Walaupun satu yang sangat mempengaruhi prestasi komputer riba adalah sistem operasi itu sendiri. Walaupun cukup produktif, tetapi Windows cukup berat.

  Jika anda menggunakan komputer riba dengan spesifikasi biasa-biasa saja, adalah idea yang baik untuk beralih ke OS Linux . Salah satunya adalah Endless OS yang boleh anda gunakan secara percuma!

  10. Pasang semula OS Windows

  Sumber gambar: tipstrix.com

  Penyelesaian terakhir untuk menyelesaikan masalah anda adalah memasang semula Windows , geng.

  Di sini juga untuk mengetahui sama ada kesalahan disebabkan oleh perisian atau perkakasan. Contohnya, komputer riba yang perlahan selepas kemas kini Windows, geng.

  Untuk memasang semula OS Windows, Jaka telah mengkaji artikel sebelumnya. Caranya mudah dan anda hanya perlu menggunakan flashdisk!

  Video: Mengapa Laptop MacBook Lebih Mahal? Rupanya Ini Sebabnya

  Nah, itulah sebabnya juga bagaimana menangani komputer riba yang perlahan dan senang untuk anda praktikkan sendiri.

  Jaka percaya anda boleh melakukannya sendiri, geng. Apa pendapat anda, masih ada petua dan trik lain? Jangan lupa berkongsi di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Laptop atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah

  Artikel Berkaitan