Cara Memasang Android pada PC dan Laptop tanpa Emulator

Kali ini Jaka akan menerangkan kepada anda cara memasang OS Phoenix dengan mudah pada PC dan Laptop. Ayuh, lihat penerangan di bawah.

Terdapat banyak pengguna telefon pintar di dunia dan sebenarnya orang menghabiskan lebih banyak masa dengan telefon bimbit daripada PC. Nah, telefon pintar Android adalah antara yang paling banyak digunakan pada peringkat pertama. Walaupun terdedah kepada banyak masalah, prestasi Android tidak pernah mengecewakan. Walaupun sekarang Android telah dikembangkan sehingga dapat berjalan pada sistem komputer, pengembangannya disebut Projek Android-x86 .

Saat ini Projek Android-x86 telah melahirkan OS baru yang lebih stabil , khusus untuk peranti komputer desktop yang mesra pengguna, OS ini dinamakan OS Phoenix . Baiklah, dilaporkan dari laman web makeusof, kali ini Jaka akan menerangkan kepada anda cara memasang OS Phoenix pada PC dan Laptop dengan mudah . Ayuh, lihat penerangan di bawah.

BACA JUGA
 • Cara Main Mobile Legends di PC & Laptop (100% Berfungsi)
 • 7 Petua Bermain Legenda Mudah Alih untuk Pemula, Mudah untuk Pro!
 • 8 Cara Dapatkan Kulit Legenda Bergerak Percuma: Bang bang

Cara Memasang Android pada PC dan Laptop tanpa Emulator

Syarat Sebelum Memasang OS Android Phoenix

1 Keperluan Perkakasan

Phoenix OS memerlukan pemproses x86 berjalan lancar, baik yang dibuat oleh Intel atau AMD . Tetapi yang paling disyorkan adalah pemproses Intel Atom . Berikut adalah keperluan perkakasan minimum yang diperlukan.

 • Kapasiti Storan Minimum 2GB .

 • Pemproses Intel atau AMD dibuat pada tahun 2012 ke atas . Pemproses Intel Atom yang lebih disyorkan.

 • Pemacu Kilat USB 8GB (Untuk Media Boot OS Phoenix).

 • Pemacu Kilat USB 1GB (Untuk GParted)

2. UEFI Atau BIOS Motherboard?

Sistem komputer lama yang dibuat pada tahun 2010 dan ke bawah masih menggunakan sistem BIOS I / O sebagai Power On Self Test (POST). Jadi sebelum komputer memasuki sistem operasi, ia akan diperiksa terlebih dahulu oleh BIOS beberapa komponen perkakasan yang dipasang, sehingga mustahil sistem operasi dapat berfungsi tanpa BIOS . Namun, kini sistem komputer terbaru menggantikan BIOS dengan teknologi baru yang dinamakan Unifed Extensible Firmware Interface (UEFI) , teknologi ini didakwa lebih dipercayai dan lebih selamat daripada BIOS.

Malangnya, Phoenix OS tidak menyokong sistem UEFI. Namun, jangan risau kerana kami dapat mengkonfigurasi UEFI agar berfungsi dengan sistem operasi Bukan Windows . Ayuh, teruskan membacanya.

Cara Memasang OS Phoenix

Langkah 1. Muat turun OS Phoenix

Pakej pemasangan OS Phoenix tersedia untuk versi 32-bit dan 64-bit . Oleh itu, kita boleh memasangnya di komputer lama atau terkini mengikut keperluan. Anda boleh memuat turun OS Phoenix melalui laman web rasmi seperti gambar di atas.

Langkah 2. Jadikan OS Phoenix USB yang boleh di-boot ke Flash Drive

Setelah memuat turun pakej pemasangan Phoenix OS, langkah seterusnya adalah membuat OS Phoenix USB Bootable menggunakan aplikasi Rufus. Setelah selesai memuat turun Rufus, kemudian buka aplikasinya.

Pertama, pilih Pemacu USB yang ingin anda gunakan. Kedua, pilih Skim Partition MBR untuk BIOS atau pilihan UEFI. Ketiga, pilih sistem fail FAT32. Keempat, anda dapat menandakan pilihan untuk Format Pantas , Membuat gambar yang dapat di-boot menggunakan , dan lain-lain seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Kemudian akhirnya pilih butang Mula.

Langkah 3. Konfigurasikan BIOS / UEFI

Terdapat tiga perkara yang perlu dikonfigurasi di BIOS / UEFI sebelum memasang Phoenix OS. Setiap vendor pada umumnya mempunyai penampilan BIOS / UEFI yang berbeza , tetapi fungsinya tetap sama. Berikut adalah tetapan yang boleh anda ubah dalam BIOS / UEFI.

1. Aktifkan ciri Mode Warisan jika boleh.

2. Pilih Mod Windows 7 atau Mod Linux jika ada.

3. Matikan ciri Fast Boot dan Secure Boot jika ada, kerana kedua-dua ciri ini direka untuk komputer Windows sementara Phoenix OS adalah sistem operasi berasaskan Linux.

Sekiranya tetapan di atas selesai, maka langkah terakhir adalah anda dapat mengubah mod boot awal untuk diarahkan ke USB Flash Drive yang berisi paket pemasangan Phoenix OS.

Langkah 4. Buat Partition Pemasangan (Pilihan)

Terdapat dua jenis partisi iaitu GPT dan MBR. Pada komputer terbaru biasanya menggunakan jenis GPT yang merupakan partisi lalai. Oleh itu, kita mesti menukar jenis partition dari GPT ke MBR terlebih dahulu. Ini kerana jenis partition MBR menyokong semua jenis sistem operasi.

Cara pertama adalah memuat turun aplikasi GParted terlebih dahulu, setelah selesai kemudian buat USB Bootable yang mengandungi aplikasi tersebut. Kemudian ubah bacaan awal BIOS menjadi Pemacu USB dan masukkan Pemacu kilat yang mengandungi boot dari aplikasi Gparted .

Sekiranya berjaya, gambar akan muncul seperti di bawah.

 • Klik Peranti kemudian pilih Buat partisi jadual .

 • Selepas itu, pilih jenis jadual partition untuk dipilih, pilih MSDOS sahaja . Selepas itu klik Apply to end.

Langkah 5. Bersedia untuk Pemasangan OS Phoenix

Proses pemasangan OS Phoenix sangat mudah . Pertama, masukkan pemacu kilat USB pemasangan ke dalam komputer dan pilih but BIOS dari Pemacu Flash.

 • Sekiranya ia kelihatan seperti gambar di bawah, maka pilih Pemasangan .
 • Setelah halaman menu seterusnya muncul, pilih Buat / Ubah Partisi .

 • Sekiranya anda mempunyai soalan Adakah anda mahu menggunakan GPT? Pilih sahaja Tidak . Seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya, sistem operasi Phoenix OS belum menyokong partition jenis ini.

 • Sekiranya halaman menu muncul seperti di bawah, maka anda boleh menggunakan kekunci anak panah pada papan kekunci untuk menavigasi.

Pertama, tatal ke pilihan Baru kemudian tekan enter, pilihan ini akan membuat partisi baru yang disebut sda1 . Kedua, pilih pilihan Utama untuk menjadikan sda1 sebagai partisi lalai. Ketiga pilih sda1 untuk menjadi partition yang digunakan untuk pilihan bootable . Jangan tekan enter lebih dari sekali pada pilihan bootable kerana ia akan menghilangkan tanda boot pada Flags.

 • Setelah menyelesaikan perintah di atas, langkah terakhir adalah memilih pilihan Tulis untuk mengakhiri dan menyimpan tetapan. Sekiranya anda mempunyai permintaan pertanyaan Adakah anda pasti mahu menulis jadual partisi ke cakera? Kemudian tulis sahaja perintah Ya di skrin dan masukkan hingga akhir. Setelah selesai, pilih butang Keluar .

Langkah 6. Pasang OS Phoenix ke Partition yang Telah Dibuat

 • Pilih sda1 dan tekan enter.

 • Pada menu Pilih sistem fail , pilih ext4 sebagai sistem fail lalai.

 • Sekiranya skrin pengesahan muncul, klik Ya untuk mengakhiri.

 • Sekiranya skrin pengesahan muncul untuk memasang EFI GRUB2. Kemudian tekan sahaja butang Langkau .

 • Kemudian skrin pertanyaan pengesahan akan muncul. Adakah anda mahu memasang boot loader GRUB? Pilih Ya . Proses ini adalah yang terakhir dan akan meneruskan proses pemasangan.

Setelah proses pemasangan selesai, halaman akan muncul seperti gambar di bawah. Anda boleh memilih untuk menjalankan OS Phoenix secara langsung dengan memilih Run Phoenix OS atau Reboot . Sekiranya anda memilih Reboot, jangan lupa mencabut Pemacu Flash USB Bootable yang masih terpasang ke komputer. SELESAI!

Phoenix OS adalah sistem operasi berasaskan Nougat Android yang direka untuk komputer desktop . Phoenix OS juga menawarkan fitur Snap yang membolehkan pengguna memindahkan tetingkap ke kiri atau kanan layar. Dengan fitur Snap, ia membolehkan Phoenix OS berfungsi dalam mod dual-windows (Split screen). Wah, sejuk!

Bagaimana dengan lelaki, adakah anda berminat untuk memasang OS Phoenix pada peranti PC atau Laptop anda? Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, mari tulis pendapat anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan