7 Cadangan Filem Monster Terbaik, No. 4 Peminat Paling Banyak!

Tidak semua raksasa berubah menjadi mengerikan, geng! Di sini Jaka ingin membincangkan 7 cadangan untuk filem raksasa terbaik dari pelbagai genre.

Sejak Little Jaka, dunia nampaknya selalu dikagumi oleh raksasa, sama ada raksasa kecil yang menjadi teman manusia atau raksasa besar yang mengancam manusia.

Dari francais Pokemon yang penuh dengan permainan terlaris dan monster Godzilla yang legenda, raksasa sering menemani kehidupan kita.

Terdapat banyak filem raksasa yang telah ditonton Jaka dan kualiti filemnya sangat berbeza dari yang tidak jelas hingga sangat menghiburkan.

 • Kabus (2007)
 • King Kong (2005)
 • Monsters, Inc. (2001)
 • Tuan Rumah (2006)
 • Kolosal (2017)
 • Keturunan (2005)
 • 7 Cadangan Filem Monster Terbaik

  Dari semua filem raksasa yang telah ditonton Jaka, banyak di antaranya mempunyai genre yang berbeza , geng!

  Bukan hanya filem aksi, ada juga yang membawa genre filem seram, remaja, malah ada yang komedi.

  Sekiranya anda peminat filem Monster Rampage (2018), yang dibintangi oleh 'The Rock', mungkin beberapa filem ini dapat dipilih oleh filem bertema raksasa yang lain.

  Nah, dalam kesempitan ini, Jaka ingin memberikan 7 cadangan filem raksasa terbaik dari beberapa genre yang berbeza!

  1. Godzilla (2014)

  Makhluk laut buatan Toho ini mungkin merupakan raksasa paling ikonik dalam sejarah filem dan tokohnya dibangkitkan semula oleh Hollywood pada tahun 2014.

  Filem Godzilla mengisahkan sekumpulan orang yang memerangi raksasa serangga gergasi yang disebut Massive Unidentified Terrestrial Organism (MUTO) .

  Dalam perjuangannya, kumpulan manusia itu akhirnya dibantu oleh Godzilla yang akhirnya menjadikan raksasa ini dijuluki sebagai Raja Monster .

  Dalam versi ini, Godzilla berada di alam sinematik yang sama dengan filem King Kong terakhir yang disebut Monster Verse , geng!

  Selain menggambarkan Godzilla sebagai orang yang lebih baik, filem ini oleh pengarah Gareth Edwards juga berjaya menuai banyak pujian dan mendapat penilaian 75% di laman web Rotten Tomatoes .

  2. Kabus (2007)

  Kerana popularitinya, Jaka bosan menulis nama penulis Stephen King, tetapi memang karyanya telah disesuaikan dengan filem dan salah satunya adalah The Mist .

  Filem ini mengisahkan sekumpulan orang yang terperangkap di pasar raya ketika kabut tebal turun dan membawa banyak raksasa mengerikan di dalamnya.

  Seperti adaptasi novel Stephen King yang lain, filem ini bukan filem seram raksasa biasa tetapi juga menunjukkan bahawa manusia apabila ditekan boleh menjadi lebih dahsyat daripada raksasa.

  The Mist juga terkenal dengan pengakhiran tragis yang sangat gelap dan idea asal dari pengarah dan penulis skrip Frank Darabont .

  Walaupun tidak begitu popular dengan adaptasi lain oleh Stephen King seperti filem seram The Shining , filem ini juga mendapat banyak pujian dan mempunyai penilaian 72% pada Rotten Tomatoes .

  3. King Kong (2005)

  Salah satu raksasa yang popularitinya menyaingi Godzilla adalah sosok Raja Kong, yang telah difilemkan beberapa kali.

  Versi 2005 mengikuti kisah pendahulunya yang menunjukkan sosok Raja Kong yang jatuh cinta dengan pelakon cantik Ann Darrow (Naomi Watts) yang malangnya berakhir dengan tragis.

  Sebagai tambahan kepada tokoh gorila gergasi ini, Pulau Skull yang diduduki oleh King Kong juga dipenuhi dengan dinosaur dan beberapa serangga dan cacing raksasa yang sangat mengerikan, geng!

  Tokoh King Kong muncul lagi dalam filem Kong: Skull Island pada tahun 2017 tetapi mempunyai kisah yang jauh berbeza dan digabungkan dalam alam semesta sinematik itu sendiri dengan Godzilla.

  Tetapi versi terbarunya masih lebih rendah daripada pengarah Peter Jackson versi 2005 , yang mempunyai penilaian 84% di laman filem Rotten Tomatoes .

  4. Monsters, Inc. (2001)

  Monster tidak selalu menakutkan yang dapat dibuktikan dari tingkah laku bodoh monster yang muncul dalam filem animasi Monsters, Inc. dari studio Pixar .

  Filem ini mengisahkan dunia di mana raksasa hidup dari tenaga yang diperoleh daripada ketakutan kanak-kanak dan berkisar mengenai kisah monster Sulley (John Goodman) dan Mike (Billy Crystal) .

  Mereka pada mulanya dihormati kerana mereka boleh menakutkan anak-anak tetapi mereka berubah ketika mereka bertemu dan jatuh cinta dengan gadis kecil Boo (Mary Gibbs) .

  Filem ini berjaya menunjukkan bahawa raksasa itu tidak selalu mengerikan dan sehingga sekarang, filem ini telah menjadi salah satu filem terbaik Pixar dengan penilaian 96% pada Rotten Tomatoes .

  5. Tuan Rumah (2006)

  Tidak hanya Hollywood yang dapat membuat filem raksasa yang berkualiti dan pengarah terkenal Bong Joon-Ho berjaya membuat salah satu filem raksasa terbaik di The Host .

  Filem ini mengisahkan tentang Park Gang-Du (Song Kang-Ho) yang harus mencari anaknya ketika dia diculik oleh raksasa amfibia.

  Seperti kebanyakan filem Bong Joon-Ho, banyak komen sosial terkandung dalam filem ini dan tentunya dibintangi oleh Song Kang-Ho yang sering bekerjasama dengan Bong Joon-Ho.

  Nama pengarah Bong Joon-Ho sendiri meletup tahun ini setelah filem terbarunya, Parasite , dilancarkan yang mendapat banyak pujian daripada pengkritik, kumpulan itu!

  Seperti filem Bong Joon-Ho yang lain, filem ini telah mendapat banyak pujian daripada pengkritik dan kini mendapat penilaian 93% di laman filem Rotten Tomatoes .

  6. Kolosal (2017)

  Nah, filem monster yang satu ini membawa genre komedi hitam yang sangat eksentrik dan boleh menjadi pilihan jika anda mencari filem monster yang tidak biasa.

  Colossal menceritakan kisah Gloria (Anne Hathaway) yang menemui lokasi ajaib di mana ketika dia berdiri di sana, dia muncul sebagai raksasa raksasa di Seoul, Korea Selatan .

  Sejujurnya, Jaka tidak dapat menjelaskan filem dari pengarah dan penulis skrip Nacho Vigalondo dengan betul sehingga anda lebih baik menonton filem itu dengan segera, geng!

  Sekiranya anda masih tidak mempercayai Jaka, filem ini banyak mendapat pujian apabila dilancarkan dan kini mempunyai penilaian 80% di laman Rotten Tomatoes .

  7. Keturunan (2005)

  Raksasa dalam filem ini mungkin tidak begitu seronok dengan filem Jaka yang disebutkan di atas tetapi dijamin filem ini akan membuat anda paling takut.

  The Descent menceritakan kisah Sarah (Shauna McDonald) , Juno (Natalie Mendoza) , dan rakan-rakan mereka yang terperangkap di sebuah gua di Pergunungan Appalachian .

  Di gua, mereka bertemu dengan sekumpulan monster ganas, seperti manusia yang memburu mereka menggunakan suara seperti filem A Quiet Place, yang pengarahnya berperanan sebagai watak utama.

  Sekiranya anda masih belum berpuas hati dengan kegilaan dalam filem ini, terdapat sekuel The Descent Part 2 yang boleh anda tonton.

  Walaupun sudah tua, filem ini masih merupakan filem wajib bagi Jaka dan kini mempunyai penilaian 85% di laman web Rotten Tomatoes .

  Maksudnya, geng, senaraikan 7 cadangan daripada filem raksasa terbaik dari Jaka yang boleh anda pilih. Dengan genre yang berbeza, anda pasti dapat menyukai sekurang-kurangnya salah satu filem di atas.

  Adakah anda pernah menonton filem di atas? Atau mungkin anda mempunyai cadangan lain? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan