10 Perisian PC yang mesti anda ganti sekarang!

Melalui artikel ini, kita akan membincangkan 10 perisian PC yang mesti diganti dengan perisian PC serupa yang lain, tetapi lebih hebat, dan ada juga yang percuma.

Adakah anda tahu bahawa perisian tertentu yang telah anda gunakan pada PC anda nampaknya sudah usang dan tidak lagi berkuasa? Kini, terdapat banyak perisian baru yang bahkan mempunyai kemampuan yang jauh lebih besar berbanding perisian terkenal dan bahkan mempunyai banyak pengguna.

Melalui artikel ini, kita akan membincangkan 10 perisian PC yang mesti diganti dengan perisian PC serupa yang lain, tetapi lebih hebat, dan ada juga yang percuma. Sedia? Mari mulakan senarai khas untuk anda.

BACA JUGA
  • 5 Aplikasi Android Unik DIJAMIN Akan Menjadikan Hidup Anda Lebih Menarik!
  • 6 Perisian Rompak Paling Popular di Indonesia
  • Jenis Pengguna Perisian Rompak Yang Mana Anda?

10 Perisian PC yang Anda Perlu Gantikan dengan Perisian Lain

1. WinRAR dan WinZIP

Adakah anda masih menggunakan perisian WinRAR atau WinZIP sebagai alat untuk pemampatan data dan dokumen? Memang kedua-dua perisian ini sudah sangat terkenal, tetapi tahukah anda bahawa mereka berbayar dan kebanyakan pengguna dari Indonesia menggunakannya secara haram dan menggunakan retak.

Untuk mengatasinya, anda sebenarnya masih boleh menggunakan perisian lain yang dinamakan 7-Zip. 7-Zip mempunyai tampilan yang tidak jauh berbeza dengan perisian pemampatan lain, sebenarnya ia mempunyai ciri khas yang dapat memampatkan data menggunakan sistem 7zip , sehingga nisbah mampatan menjadi lebih besar.

Aplikasi Mampatan & Sandaran 7-Zip.org MUAT TURUN Aplikasi Kompresi & Sandaran 7-Zip.org DOWNLOAD

2. Nero Burning ROM

Adakah anda masih menggunakan ROM Nero Burning? Selain berat badan, perisian Nero kini terkenal sebagai salah satu daripada banyak perisian yang membawa bloatware lain yang mengisi cakera keras. Apabila anda hanya ingin menggunakan Nero sebagai perisian pembakar CD / DVD, eh apabila pemasangan selesai, anda akan menemui banyak perisian tambahan yang tidak diingini. Kemudian disertakan dalam perisian PC yang mesti diganti,

Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan perisian lain yang hebat seperti Power ISO hingga CDBurnerXP yang hebat tetapi percuma.

Produktiviti Aplikasi cdburnerxp.se DOWNLOAD

3. Cat

Masih menggunakan aplikasi Windows Paint lalai? Untuk kerja mudah seperti tangkapan skrin gambar dan coretan sederhana mungkin masih boleh dipercayai. Tetapi jika di atas itu? Sudah tiba masanya anda bergantung pada perisian lain yang lebih hebat tetapi masih percuma. Salah satunya ialah GIMP.

GIMP dapat menyaingi Adobe Photoshop dari segi retouching foto dan manipulasi gambar. Walaupun tidak lengkap seperti Photoshop, tetapi untuk kaliber perisian percuma, ia sangat dipercayai. Selain itu, ada perisian yang disebut Paint.NET yang merupakan versi Windows Default Paint yang diperbaiki.

Foto & Aplikasi Pengimejan Pasukan GIMP MUAT TURUN

4. Pemapar Gambar Windows

Di sini lagi. Bagi anda yang tidak terlalu mementingkan perisian untuk memaparkan gambar, mungkin Windows Picture Viewer sudah cukup. Tetapi semakin banyak di sini format dan sambungan gambar semakin pelbagai dan tidak dapat dibuka dengan perisian OS Windows lalai.

Daripada pening, perisian PC ini harus diganti, lebih baik anda memuat turun XnView atau IrfanView. Kedua-dua aplikasi tersebut adalah aplikasi hebat yang dapat membuka pelbagai jenis gambar secara percuma dan berkualiti.

Produktiviti Aplikasi XnView.com MUAT TURUN Produktiviti Apl Irfan Skiljan MUAT TURUN

5. Pembaca Adobe

Sekiranya anda seorang pejabat atau pelajar yang sering bergelut dengan fail format PDF , ia mesti biasa dengan perisian yang disebut Adobe Reader. Perisian ini nampaknya merupakan salah satu aplikasi wajib yang mesti dipasang di PC. Tetapi adakah perisian lain yang tidak kurang hebat dan lebih ringan?

Sudah tentu ada. Anda boleh bergantung pada Foxit Reader dan SumatraPDF untuk membuka fail PDF yang biasanya dikendalikan oleh Adobe Reader. Kedua-duanya percuma dan mempunyai ciri yang lengkap seperti Adobe.

Aplikasi Pejabat & Alat Perniagaan Perisian Foxit DOWNLOAD Produktiviti Aplikasi Krzysztof Kowalczyk DOWNLOAD

6. Pengurus Muat turun Internet

Ini adalah perisian pengurus muat turun yang paling popular di dunia. Belum ada yang dapat mengalahkan Internet Download Manager dari segi fitur dan kemudahan penggunaannya, tetapi ia dibayar dan mayoritas pengguna di Indonesia masih bergantung pada retak untuk menggunakannya. Lalu adakah aplikasi yang boleh dipercayai selain Internet Download Manager ?

Anda boleh menggunakan FlashGet atau Orbit Downloader dan bukannya IDM . Kedua-duanya mempunyai paparan yang lebih baik dengan ratusan ciri yang dapat diterokai lebih jauh.

Pemuat turun & Pemalam Aplikasi Trend Media Co. Ltd. DOWNLOAD Aplikasi Pemuat turun & Pemalam Innoshock DOWNLOAD

7. Internet Explorer

Adakah anda masih menggunakan penyemak imbas Internet Explorer hari ini? Di Windows 10, IE telah diketepikan dan digantikan oleh penggantinya, Microsoft Edge. Bagi penyemak imbas web, sudah pasti sudah ramai yang mengetahui perisian yang boleh dipercayai. Bermula dari Google Chrome hingga penyemak imbas terbaru, Vivaldi.

Penyemak Imbas Aplikasi Vivaldi Technologies MUAT TURUN

8. Pek K-Lite Mega Codec

Codec sudah lengkap, tetapi adakah anda memerlukan semuanya? Penampilan yang tidak pernah dikemas kini sejak dahulu lagi menjadikan perisian ini perlahan-lahan ditinggalkan oleh penggunanya. Sebagai gantinya, kini anda boleh bergantung pada KMPlayer atau PotPlayer sebagai pemain video yang tidak kalah hebatnya.

Kedua-dua perisian ini mempunyai penampilan yang baik, ditambah dengan ciri khas yang tidak dimiliki oleh K-Lite seperti penyegerakan sari kata manual untuk menyokong filem 3 dimensi.

KMPlayer DOWNLOAD Aplikasi Video & Audio Aplikasi Video & Audio Daum Communications DOWNLOAD

9. Yahoo! Aplikasi Pemesejan Segera Messenger dan Unit Lain

Sekiranya anda menggunakan lebih dari satu akaun aplikasi pesanan segera di PC, anda pasti merasa letih kerana perlu memasang banyak perisian hanya untuk berkomunikasi dengan banyak orang di seluruh aplikasi. Semua itu dapat diatasi dengan benar-benar menggunakan aplikasi pelbagai pesanan seperti Pidgin dan Trillian .

Pidgin dan Trillian mengajak pengguna untuk log masuk menggunakan pelbagai akaun pesanan segera seperti Yahoo! messenger, AIM, Facebook, ICQ, dan banyak pilihan lain.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Gaim DOWNLOAD Cerulean Studios DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan

10. Microsoft Office

Selain membayar, Microsoft Office juga memerlukan ruang simpanan yang besar. Ciri-cirinya hebat dan lengkap, tetapi bagi anda yang mempunyai PC biasa-biasa saja, anda pasti akan merasa sukar sekiranya anda ingin mencuba versi baru produk Microsoft. jangan risau, ada Kingsoft Office .

Penampilannya sangat mirip dengan Microsoft Office, diikuti oleh berbagai fitur yang hampir sama menjadikan Kingsoft digemari sebagai alternatif dalam perisian pejabat. Lebih mengejutkan ialah ia mempunyai saiz fail pemasangan yang sangat kecil sehingga tidak memerlukan banyak ruang untuk menyimpannya.

Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD

Oleh itu, artikel ini kami membuat kira-kira 10 perisian PC yang mesti diganti mengikut keperluan anda. Anda sudah tahu bahawa masih banyak perisian hebat di luar sana yang boleh diterokai. Selain itu, kami juga ingin memberitahu pembaca bahawa perisian percuma tidak kurang hebatnya berbanding perisian berbayar. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan