6 Cara yang Biasa Digunakan untuk Meretas Penggodam Instagram (Kemas kini 2019)

Ingin tahu bagaimana penggodam dapat menggodam akaun IG anda? Inilah ulasan lengkap Jaka tentang cara menggodam Instagram yang digunakan oleh penggodam, bersama dengan cara untuk mencegahnya.

Pernahkah anda ingin tahu, sebenarnya bagaimana penggodam atau penggodam menggodam akaun Instagram anda? Wow, ini pasti membimbangkan saya!

Memang, Instagram kini menjadi aplikasi media sosial kegemaran dan banyak orang bekerja dan menjana wang di sini, contohnya hanya selebriti yang akaun IG mereka terdedah untuk diretas.

Oleh itu, apakah kaedah biasa untuk menggodam Instagram oleh penggodam? Inilah ulasannya!

 • Mengeksploitasi Penggunaan Kata Laluan
 • Cara Meretas Instagram Lain ...
 • Bagaimana anda mengetahui kata laluan Instagram orang lain?
 • Ini adalah Tanda-tanda Akaun Instagram Anda Diretas
 • Pengumpulan cara untuk memulihkan akaun Instagram yang diretas
 • Koleksi Cara Penggodam Hack Instagram yang biasa

  Salah satu tujuan penggodam untuk mengetik Instagram adalah untuk mendapatkan akaun dan menjualnya untuk pelbagai tujuan, misalnya meningkatkan jumlah pengikut atau berfungsi sebagai akaun kedai dalam talian.

  Untuk apa jua alasan, tentu saja mencuri data dan akaun IG sama sekali tidak dibenarkan dan melanggar undang-undang. Seperti beberapa kaedah berikut yang biasa digunakan.

  1. Meneka Kata Laluan

  Pertama, cara menggodam Instagram dengan Kata Laluan Meneka alias meneka kata laluan adalah kaedah paling standard untuk menggodam akaun Instagram.

  Penggodam atau penggodam akan melakukan dan memasukkan kata laluan pada akaun IG yang disasarkan secara paksa berkali-kali menggunakan teknik Kamus atau Brute Force Attack .

  Sekarang anda boleh mendapatkan penjelasan mengenai teknik Brute Force Attack di sini: 10 Teknik Peretasan Berbahaya dan Paling Digunakan di Dunia .

  LIHAT ARTIKEL

  Dengan teknik ini, penggodam akan mencuba seberapa banyak yang mungkin untuk memasukkan kata laluan atau asal rawak (kedua-dua nombor, huruf dan simbol).

  Ini dilakukan semaksimum mungkin sehingga akhirnya akaun Instagram anda dapat dibuka oleh penggodam. Tetapi kaedah ini tentunya sangat berisiko ditemui oleh pemilik akaun.

  2. Mengeksploitasi Penggunaan Kata Laluan

  Sumber gambar: Kirbside Consulting

  Kemudian apabila anda menggunakan kata laluan yang sama untuk banyak akaun media sosial, kemungkinan penggodam masuk ke akaun Instagram anda akan menjadi lebih besar.

  Dengan teknik Exploiting Password Reuse , penggodam akan dengan mudah memasuki akaun Instagram anda jika sebelum ini akaun media sosial anda yang lain telah diretas.

  Sebenarnya penyelesaiannya sangat mudah. Oleh itu, mulai sekarang, jangan sekali-kali membuat kata laluan yang sama untuk beberapa akaun yang anda gunakan di internet.

  Lebih baik menggunakan beberapa kata laluan sekaligus. Walaupun anda takut melupakan terdapat beberapa aplikasi pengurus kata laluan, contohnya seperti berikut: Aplikasi Pengurus Kata Laluan Terbaik yang Disyorkan pada Telefon Android .

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Meretas Instagram Lain ...

  3. Aplikasi Auto Suka atau Pengikut Auto

  Siapa yang tidak mahu menambah pengikut Instagram atau suka menyiarkan foto atau video dengan serta-merta? Terutama jika anda mempunyai "ngiri" dengan posting selebgram.

  Sekarang bagi anda yang telah menambahkan aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan suka atau pengikut secara automatik di Instagram, ada kemungkinan besar bahawa akaun Instagram anda dapat diretas dengan mudah.

  Macam mana boleh jadi? Kerana dengan memasukkan kata laluan ke dalam aplikasi pihak ketiga untuk menambahkan suka atau pengikut, kata laluan anda akan dicatat dalam sistem penjejakan yang dibuat oleh penggodam.

  Dan bagi anda yang ingin mengetahui risiko lain, anda boleh membaca artikel Jaka berikut: Awas ! Inilah 3 Bahaya Menggunakan Aplikasi Instagram Suka Suka .

  LIHAT ARTIKEL

  4. Kaedah "Lupa Kata Laluan"

  Cara menggodam Instagram yang satu ini juga cukup mudah dan bahkan boleh dilakukan oleh penggodam pemula.

  Penggodam hanya perlu menekan ciri "Lupa Kata Laluan" pada akaun Instagram anda. Selepas itu Instagram pasti akan menghantar pemberitahuan e-mel bahawa anda mempunyai "Lupa Kata Laluan" dan perlu menggantinya.

  Nah, pada masa itu penggodam akan menghantar e-mel palsu seolah-olah itu adalah e-mel rasmi dari Instagram.

  Walaupun anda dijebak untuk memasukkan kata laluan ke dalam sistem mereka untuk diretas. Wow, sungguh menakutkan kan?

  5. Kejuruteraan Sosial

  Sumber gambar: Lifehacker

  Kejuruteraan Sosial boleh dianggap sebagai kaedah terbaru yang digunakan dalam dunia peretasan, dan tidak semua peretas dapat menguasainya.

  Biasanya cara penggodaman ini akan dimulakan dengan sembang biasa melalui ruangan komen atau DM mangsa untuk mengetahui tabiat dan aspek psikologi mereka.

  Setelah mengetahui tabiat dan tingkah laku mangsa dalam membuat kata laluan, maka pada masa itu penggodam akan mengambil alih akaun Instagram mangsa.

  Jadi mulai sekarang kita mesti berhati-hati apabila ada orang yang tidak dikenali untuk bertanya hal peribadi dan peribadi, ya kawan-kawan!

  6. Keylogger dan Phishing

  Akhirnya dan yang pasti kaedah paling berkesan yang sering digunakan oleh penggodam untuk menggodam akaun Instagram adalah dengan menggunakan kaedah Keylogger dan Phishing .

  Teknik pancingan data adalah teknik penggodaman menggunakan halaman log masuk di laman web palsu yang menyerupai laman web asal.

  Ini jelas akan membuat mangsa percaya dan terperangkap, terutama jika penggodam dapat meniru laman masuk Instagram sedekat mungkin.

  Setelah berjaya terdedah kepada "phishing" maka boleh menggunakan Keylogger untuk merakam semua aktiviti pengguna komputer, termasuk merakam kata laluan Instagram yang anda gunakan.

  Bagaimana anda mengetahui kata laluan Instagram orang lain?

  Sebenarnya, anda sendiri juga boleh menjadi penggodam untuk mengetahui kata laluan Instagram orang lain secara diam-diam.

  Bagaimana untuk? Sekarang anda boleh mengikuti langkah-langkah dan cara mengetahui kata laluan IG terkini seperti di bawah.

  • Langkah - 1: Di sini anda akan menggunakan laman web yang disebut Spyzie , jadi anda mesti mempunyai akaun terlebih dahulu dengan mendaftar di halaman berikut. Jangan lupa memasang Spyzie secara senyap di telefon pintar yang menjadi sasaran anda.

  • Langkah - 2: Kemudian ikuti keseluruhan proses pendaftaran dan segerakkan panel kawalan antara peranti anda dan telefon pintar mangsa.

  • Langkah - 3: Sekiranya berjaya diselaraskan, anda boleh menemui pelbagai maklumat dari telefon pintar mangsa. Untuk mengetahui kata laluan Instagram, anda hanya memilih menu Aplikasi Sosial .

  • Langkah - 4: Pilih Instagram dan anda dapat melihat pelbagai aktiviti Instagram yang dilakukan oleh mangsa.
  • Langkah - 5: Semua maklumat yang anda dapat, dari pemberitahuan hingga pesanan langsung (DM) Instagram yang diterima oleh mangsa.

  Selain mengetahui aktiviti untuk kata laluan Instagram menggunakan Spyzie, ada juga kaedah lain yang boleh anda gunakan. Baca lebih lanjut hanya untuk membaca di sini: Cara Mengenal Kata Laluan Instagram Orang Lain, Dijamin Berkesan!

  Original text

  Contribute a better translation

  Inilah Tanda-Tanda Akun Instagram Kamu Sedang Di-Hack

  Setelah kamu memahami mengenai berbagai cara hack Instagram yang biasa dilakukan oleh para hacker , sekarang tampaknya kamu wajib cek deh, apakah akun kamu punya tanda-tanda sedang di- hack atau nggak?

  Nah untuk mengetahuinya, tentu ada beberapa tanda-tanda yang bisa kamu amati seperti:

  1. Sering Menerima Notifikasi Keamanan

  Instagram bukan berarti tidak memiliki fitur keamanan terhadap akun kamu, sehingga sangat mudah dibobol oleh para peretas.

  Aplikasi chatting sekaligus sosial media ini akan terus memberitahukan padamu jika terjadi upaya untuk menembus password yang dianggap mencurigakan.

  Makanya kamu wajib sering-sering membuka email, untuk mengetahui apakah akun kamu sedang bermasalah atau tidak guys .

  Nah selain itu, kamu juga bisa secara bijak menambahkan autentikasi dua langkah untuk mencegah celah para hacker membobol akun IG kamu nih.

  2. Ada Data yang Berubah

  Sumber foto: sproutsocial.com

  Data yang berubah di sini maksudnya adalah informasi-informasi yang mungkin jarang kamu jamah. Seperti foto profil, biodata, alamat hingga link yang terdapat di bawah profil.

  Sesekali memang nggak ada salahnya untuk mengecek apakah terjadi perubahan pada bagian-bagian di atas. Kalau memang ada dan kamu merasa nggak pernah melakukannya, kamu wajib waspada tuh!

  3. Jumlah Followers Bertambah

  Salah satu kerugian jika Instagram kamu di- hack orang lain adalah akun kamu dijual oleh para pedagang jual-beli followers . Terus efeknya apa?

  Nah, salah satu kemungkinan terbesar adalah jumlah followings yang bertambah dan kamu tidak mengenali akun yang kamu follow guys .

  Waduh bahaya, kan? Makanya sering-sering cek jumlah followings deh.

  4. Ada Postingan Foto dan Video Mencurigakan

  Kalau yang satu ini pasti bakal kelihatan banget. Soalnya jika kamu posting foto maupun video, pastinya kamu akan mendapatkan likes dan komentar dari akun teman-temanmu deh.

  Namun sayangnya cara ini kayanya jarang dilakukan oleh para hacker . Pasalnya korban pasti bakal sadar dan mengetahui kalau akunnya sedang dibajak oleh orang lain.

  5. Tidak Bisa Login Akun Instagram

  Sumber foto: thinkholmes.com

  Terakhir tentu menjadi risiko yang paling berat adalah kamu tidak bisa login ke akun Instagram yang kamu miliki. Kenapa?

  Nah bisa saja hacker atau peretas sudah mampu membobol akun Instagram beserta email yang kamu miliki nih. Jadi parahnya hacker bisa saja telah mengganti password yang berbeda.

  Makanya sudah diingatkan dari awal kalau sebaiknya kamu membedakan password setiap akun yang kamu miliki guys .

  Kumpulan Cara Mengembalikan Akun Instagram yang Di-Hack

  Kamu sudah mendapati tanda-tanda kalau akun Instagram kamu sudah di- hack orang lain? Mending kamu cari tahu bagaimana cara mencegah sekaligus mengembalikan akun Instagram yang sudah ke- hack .

  Pokoknya jangan sampai menyesal seumur hidup, apalagi kalau banyak postingan bareng orang terkasih deh! Penasaran cara apa saja yang Jaka rekomendasikan? Cek selengkapnya di sini ya!

  1. Buru-Buru Mengubah Kata Sandi

  Langkah awal dan paling cepat yang bisa kamu lakukan pertama kali adalah tentu dengan buru-buru mengubah kata sandi atau password akun Instagram kamu.

  Untuk melakukannya pun sebenarnya cukup mudah. Jika kamu masih bisa mengakses Instagram, tinggal buka profil, pilih menu opsi dengan ikon tiga titik dan pilih Atur Ulang Kata Sandi.

  Selanjutnya Instagram akan memberikan panduan jelas langkah-langkah yang harus kamu lakukan. Dan ingat bikin ulang password yang rumit dan sulit ditebak, misal menggunakan paduan huruf kapital dan angka.

  Atau lebih lengkapnya, coba bikin password seperti pada artikel berikut deh: 7 Langkah Mudah Membuat Password yang Anti Hacker!

  LIHAT ARTIKEL

  2. Aktifkan Autentikasi Dua Faktor

  Walau terdengar sepele, namun dengan mengaktifkan autentikasi dua faktor akan membuat akun Instagram kamu bakal lebih aman.

  Untuk mengaktifkannya, kamu tinggal pergi ke opsi dan aktifkan Autentikasi Dua Faktor. Sebelumnya pastikan juga kamu memiliki alamat email dan nomor telepon yang aman.

  Nah setelah kamu mengaktifkan fitur ini, maka setiap kali kamu login maka Instagram akan mengirim kode OTP ke nomor kamu masing-masing.

  Jadi bakal memperkecil kesempatan hacker untuk membobol akun kamu deh.

  3. Putuskan Hubungan dengan Aplikasi Pihak Ketiga

  Sumber foto: iphonehacks.com

  Seperti Jaka sudah sebutkan di atas, kalau kamu yang menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti untuk menambah followers kemungkinan besar rawan untuk di- hack .

  Makanya kamu wajib juga untuk memutuskan hubungan dengan aplikasi pihak ketiga ini. Caranya kamu tinggal pergi menuju laman //www.instagram.com/accounts/manage_access/.

  Di sini kamu tinggal putuskan dengan aplikasi-aplikasi yang kamu anggap nggak perlu bahkan mencurigakan guys .

  4. Hubungi Pusat Bantuan Instagram

  Terakhir kalau lagi apes, mungkin akun Instagram kamu sudah tidak bisa diakses sama sekali sehingga kamu tidak bisa login ke akun kamu.

  Jika sudah sampai tahap ini, mending kamu tinggal menghubungi Pusat Bantuan Instagram yang bisa diakses kapan saja.

  Biasanya kamu akan dimintai nama akun beserta password terkahir yang kamu ingat. Jadi pastikan kamu melampirkan data sebenar-benarnya deh.

  Nah begitulah beberapa cara hack Instagram yang biasa dilakukan. Para hacker pun pasti akan terus mencari celah lain untuk meretas privasi kamu dan data-data penting di dalamnya.

  Makanya kamu wajib waspada dan berhati-hati saat bersosial media. Semoga artikel ini bermanfaat dan jangan lupa untuk tuliskan pendapat kamu pada kolom komentar di bawah.

  Baca juga artikel seputar Instagram atau artikel menarik lainnya dari Naufaludin Ismail.

  Artikel Berkaitan