10 Filem Alien Paling Menarik & Mengasyikkan, Dari Kisah Benar?

Bagi anda yang gemar filem fiksyen ilmiah, terutamanya yang mempunyai tema makhluk asing, berikut adalah 10 cadangan filem alien terbaik yang mesti anda tonton!

Sekiranya anda peminat filem fiksyen ilmiah, sudah tentu anda biasa dengan makhluk asing.

Terdapat banyak filem alien yang dibuat oleh berbagai pengarah legenda mulai dari Stanley Kubrick, Ridley Scott hingga Steven Spielberg, yang masing-masing mempunyai versi aliennya yang tersendiri.

Untuk mengetahui minat anda lebih jauh, anda boleh mencuba filem bertema alien berikut. Lihat 10 cadangan filem alien terbaik di sini!

 • 2001: A Space Odyssey (1968)
 • Daerah 9 (2009)
 • Hari Kemerdekaan (1996)
 • Ketibaan (2016)
 • Filem Alien Terbaik Lain ...
 • Filem Alien Terbaik Untuk Pencinta Fiksyen Sains

  Luar bumi ini yang terkenal dengan misteri dan mitosnya telah menjadi sebahagian daripada budaya pop dunia. Biasanya, dia digambarkan dengan kepala memanjang dan secara amnya menjadi watak jahat dalam filem mengenai makhluk asing.

  Tanpa perlu berlama-lama, berikut adalah senarai filem alien terbaik sepanjang masa yang mesti anda tonton!

  1. Alien (1979)

  Filem yang dihasilkan oleh pengarah Ridley Scott adalah permulaan semua budaya pop mengenai makhluk asing bermula. Alien membintangi Sigourney Weaver yang memainkan Ellen Ripley sebagai salah satu kru kapal angkasa Nostromo yang disusupi oleh makhluk asing.

  Dalam filem ini mengenai makhluk asing, makhluk asing berkembang biak dengan memunculkan parasit di badan kru Nostromo, menjadikan filem ini penuh dengan ketegangan dan aksi Ellen Ripley CS mengalahkan makhluk asing.

  Dinamakan sebagai salah satu filem alien paling berjaya yang pernah dibuat Holywood, siapa yang mungkin menjadi pemenang dalam filem ini? Alien atau manusia?

  MaklumatMakhluk asing
  Penilaian (IMDB) 8.4 (726,715)
  Penilaian (Tomato busuk) 97%
  Jangka masa 1 jam 57 min
  Tarikh Tayangan 25 Mei 1979
  Pengarah Ridley Scott
  Pemain Sigourney Weaver


  John Hurt

  2. 2001: Ruang Angkasa (1968)

  Tokoh alien dalam filem ini bukanlah xenomorph berkepala bujur seperti versi alien Ridley Scott, tetapi batu monolit hitam besar yang jatuh dari langit pada awal peradaban bumi.

  2001 A Space Odyssey adalah filem yang mempopularkan kecerdasan buatan dalam filem ini, melalui watak HAL 9000 yang merupakan pembantu kru robot dalam filem ini.

  David Bowman dan Frank Poole, dua watak utama dalam filem ini ditugaskan untuk mengenal pasti asal-usul batu monolit, yang berakhir dengan sesuatu yang besar dan tidak dijangka.

  Maklumat2001: Sebuah Space Odyssey
  Penilaian (IMDB) 8.3 (552,661)
  Penilaian (Tomato busuk) 93%
  Jangka masa 2 jam 44 min
  Tarikh Tayangan 2 April 1968
  Pengarah Stanley Kubrick
  Pemain Keir Dullea


  William Sylvester

  3. Daerah 9 (2009)

  Berminat dengan teknologi alien terkini? Sekiranya demikian, mungkin anda akan menyukai filem asing ini; tajuknya ialah Daerah 9.

  Saranan filem alien terbaik seterusnya adalah District 9. Filem yang dihasilkan oleh pengarah Neill Blomkamp ini mempunyai nuansa dystopian yang tebal, dengan latar belakang alien yang telah menetap di bumi selama 30 tahun.

  Perwakilan alien dalam filem District 9 cukup unik, kerana ia kelihatan seperti humanoid dengan kepala udang!

  Di Daerah 9, makhluk asing ini mempunyai teknologi asing yang sangat canggih yang mengundang niat organisasi untuk menguasainya, tetapi berakhir dengan buruk bagi Wikus van der Merwe, yang dimainkan oleh Sharlto Copley sebagai sebahagian daripada organisasi tersebut.

  MaklumatDaerah 9
  Penilaian (IMDB) 7.9 (610,232)
  Penilaian (Tomato busuk) 90%
  Jangka masa 1 jam 52 min
  Tarikh Tayangan 20 Ogos 2009
  Pengarah Neill Blompkamp
  Pemain Sharlto Copley


  Jason Cope

  4. Hari Kemerdekaan (1996)

  Adakah anda suka menonton filem perang? Dalam hal ini, Hari Kemerdekaan boleh menjadi filem perang alien alternatif terbaik.

  Filem arahan Roland Emmerich ini dibintangi oleh Will Smith dan Jeff Glodblum. Menjelang hari kemerdekaan Amerika Syarikat, filem ini mengisahkan tentang adanya serangan UFO keibuan berskala besar.

  Steven Hiller, yang dimainkan oleh Will Smith adalah juruterbang F-18 yang berperanan dalam pertempuran besar-besaran antara makhluk asing dan kemanusiaan ini.

  MaklumatHari kemerdekaan
  Penilaian (IMDB) 7.0 (501,362)
  Penilaian (Tomato busuk) 65%
  Jangka masa 2 jam 33 min
  Tarikh Tayangan 17 Ogos 1996
  Pengarah Roland Emmerich
  Pemain Will Smith


  Jeff Goldblum

  5. Ketibaan (2016)

  Filem alien ini menawarkan perspektif yang berbeza mengenai makhluk luar angkasa yang tidak selalu mempunyai niat jahat.

  Dalam Arrival, yang diarahkan oleh Denis Villeneuve, tokoh asing yang datang ke bumi ingin memberikan pengetahuan baru mengenai memahami manipulasi garis masa bukan linear.

  Louise Banks dan Ian Donnelly, dimainkan oleh Amy Adams dan Jeremy Renner, ditugaskan untuk menerjemahkan bahasa asing yang menyerupai cumi-cumi dalam filem ini.

  Namun, pengetahuan memanipulasi masa ini terbukti memberi kesan yang besar kepada Louise dan Ian.

  MaklumatKetibaan
  Penilaian (IMDB) 7.9 (529,667)
  Penilaian (Tomato busuk) 94%
  Jangka masa 1 jam 58 min
  Tarikh Tayangan 2 April 1968
  Pengarah Denis Villeneuve
  Pemain Amy Adams


  Pemutih Hutan

  Filem Alien Terbaik Lain ...

  6. Prometheus (2012)

  Adakah anda peminat filem Alien Ridley Scott ? Sekiranya demikian, anda mesti mengetahui kisah prekuel di Prometheus.

  Mengambil latar sebelum cerita dalam filem Alien 1979, Prometheus memberikan perspektif mengenai asal-usul bagaimana kehidupan di bumi dan xenomorph alien muncul.

  Dalam filem alien terbaik ini, anda akan menemui petunjuk mengenai asal usul manusia di bumi dengan ekspedisi yang diketuai oleh dua saintis bernama Shaw dan Holloway.

  Dikatakan, ada orang yang dipanggil Jurutera dengan pengetahuan bioteknologi maju yang memulakan kehidupan manusia di bumi dengan sisi gelap lain yang mengejutkan kumpulan ekspedisi ini.

  MaklumatPrometheus
  Penilaian (IMDB) 7.0 (543,792)
  Penilaian (Tomato busuk) 73%
  Jangka masa 2 jam 4 min
  Tarikh Tayangan 6 Jun 2012
  Pengarah Ridley Scott
  Pemain Noomi Rapace


  Michael Fassbender

  7. Predator (1987)

  Seorang askar bernama Belanda (Arnold Schwarzenegger) sedang berkhidmat di hutan Amerika Tengah. Setelah penemuan sejumlah petunjuk dan mayat yang tersebar, Belanda dan pasukannya menyedari bahawa ada makhluk yang memburunya.

  Pemangsa, istilah untuk makhluk yang memburu mereka, adalah spesies asing yang mempunyai teknologi asing terkini. Selain itu, mereka juga mampu menjadi tidak kelihatan

  Filem alien terbaik ini menawarkan serangkaian aksi menarik dari Arnold yang bergantung pada kepintaran dan kekuatannya untuk mengalahkan Predators. Ingin menonton aksi garang dan mendebarkan itu?

  MaklumatPemangsa
  Penilaian (IMDB) 7.8 (349,553)
  Penilaian (Tomato busuk) 81%
  Jangka masa 1 jam 47 min
  Tarikh Tayangan 12 Jun 1987
  Pengarah John McTiernan
  Pemain Arnold Schwarzenegger


  Dewan Kevin Peter

  8. Cloverfield (2008)

  Menawarkan perspektif yang berbeza dari filem asing lain, Cloverfield akan mengajak anda untuk menonton filem itu seolah-olah itu adalah dokumentasi peribadi dengan seorang amatur, tetapi penuh dengan ketegangan.

  Filem ini mengisahkan sekumpulan pemuda yang terselamat dari kemusnahan yang disebabkan oleh penampilan makhluk asing raksasa.

  Dari satu bangunan ke bangunan yang lain, satu jalan ke jalan yang lain, kumpulan ini terus mengalami keganasan dari makhluk asing yang tidak digambarkan di sepanjang filem ini.

  MaklumatCloverfield
  Penilaian (IMDB) 7.0 (354.911)
  Penilaian (Tomato busuk) 77%
  Jangka masa 1 jam 25 min
  Tarikh Tayangan 16 Februari 2008
  Pengarah Matt Reeves
  Pemain Mike Vogel


  Caplan lizzy

  9. Lelaki dalam Hitam (1997)

  Siapa yang tidak tahu mengenai francais filem Men in Black ? Di sebalik kehidupan orang biasa, terdapat sebuah organisasi yang anggotanya semua mengenakan pakaian hitam, lengkap dengan alat unik mereka.

  Organisasi ini ditugaskan untuk melindungi orang biasa dari pengetahuan bahawa makhluk asing ada dan sebilangan daripadanya sudah terintegrasi dalam aktiviti manusia.

  Tommy Lee Jones dan Will Smith membintangi filem alien terbaik ini, lengkap dengan aksi hebat yang dibumbui dengan humor khas.

  MaklumatLelaki berbaju hitam
  Penilaian (IMDB) 7.3 (484,526)
  Penilaian (Tomato busuk) 92%
  Jangka masa 1 jam 38 min
  Tarikh Tayangan 4 Julai 1997
  Pengarah Barry Sonnenfeld
  Pemain Tommy Lee Jones


  Linda Fiorentino

  10. Perang Dunia (2005)

  Di tengah usaha membangun hubungan baik dengan 2 anaknya, Ray Ferrier, diperankan oleh Tom Cruise.

  Filem ini mengisahkan tentang keganasan secara tiba-tiba dari serangkaian peristiwa cuaca pelik dengan kemunculan makhluk asing yang disebut tripod dalam filem ini.

  War of the Worlds menimbulkan ketegangan dan dijamin akan membuat anda sesak terima kasih kepada serangkaian pemandangan yang diproses dengan rapi.

  MaklumatPerang Dunia
  Penilaian (IMDB) 6.5 (392,220)
  Penilaian (Tomato busuk) 75%
  Jangka masa 1 jam 56 min
  Tarikh Tayangan 29 Jun 2005
  Pengarah Steven Spielberg
  Pemain Tom cruise


  Pasukan Robbins

  Itulah 10 cadangan filem alien terbaik yang harus anda tambahkan ke senarai tontonan dengan segera. Selain keseronokan dan ketegangan, beberapa filem alien di atas menawarkan perspektif cerita asing yang berbeza dan pastinya menarik untuk ditonton.

  Dari senarai filem asing di atas, mana yang paling anda sukai?

  Artikel Berkaitan