Pengumpulan Kaedah Mengatasi Kesalahan WhatsApp Dengan Mudah | 100% Berfungsi

Adakah anda pernah mengalami permohonan WA yang belum selesai dan mesej tidak dihantar? Nah, Jaka ada jalan keluar untuk mengatasi dan menunggu kesilapan WhatsApp pada telefon Android (100% berfungsi).

Walaupun terkenal sebagai salah satu aplikasi sembang yang popular di pelbagai platform, WhatsApp tentunya tidak bebas dari masalah, geng.

Seperti mesej WhatsApp yang belum selesai, ia akhirnya tidak dihantar dan diterima dengan baik. Astaga, saya betul-betul kecewa, bukan?

Baiklah, untuk menjawab masalah anda, dalam artikel ini Jaka akan meninjau koleksi cara menangani kesilapan & pendedahan WhatsApp .

Terdapat juga koleksi cara untuk menyelesaikan pelbagai masalah ralat di WhatsApp lain yang boleh anda cuba di rumah. Ayuh, lihat artikel penuh di bawah!

 • Aktifkan Mod Pesawat
 • Cara Lain untuk Mengatasi WhatsApp Menunggu ...
 • Kumpulan cara mengatasi pelbagai masalah di WhatsApp
  • Cara Mengatasi Kesalahan WA Kerana Menghapus Mesej
  • Cara Menyelesaikan Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar & Menerima Mesej
  • Cara Mengatasi Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar Status
  • Cara Mengatasi Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar Gambar
 • Video: Cara membuka 2 akaun WhatsApp pada telefon Android anda sekaligus
 • Cara Mudah Menangani WhatsApp Tertunda dan Mesej yang Tidak Dihantar

  Banyak faktor yang menyebabkan aplikasi pesanan paling popular di dunia adalah kesilapan dan akhirnya sukar bagi anda untuk menggunakan komunikasi.

  Bermula dari pelayan yang tidak beroperasi secara global atau juga sekatan akses ke aplikasi ini di suatu kawasan.

  Jadi, kali ini Jaka akan mengkaji satu demi satu kaedah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi WhatsApp yang belum selesai atau kesilapan, geng.

  1. Periksa Rangkaian Internet

  Sumber foto: autoevolution.com (Periksa rangkaian internet untuk menjadi salah satu cara untuk mengatasi kesalahan WA).

  Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah memeriksa rangkaian internet yang sedang aktif.

  Pastikan anda berada di rangkaian internet terbaik untuk mengelakkan mesej WhatsApp diterima.

  Di sini, anda juga boleh melakukan beberapa kaedah untuk memastikan bahawa rangkaian internet tetap stabil pada telefon pintar Android anda.

  Salah satu cara adalah dengan mengunci rangkaian 4G LTE untuk mendapatkan kelajuan internet yang tinggi dan stabil.

  Caranya, anda hanya pergi ke menu Tetapan> Sambungan> Rangkaian mudah alih> Mod Rangkaian> LTE hanya untuk memastikan rangkaian anda hanya menggunakan 4G LTE, geng.

  2. Aktifkan Mod Pesawat

  Sumber gambar: gadgethacks.com

  Sekiranya langkah pertama masih tidak berfungsi, anda boleh menghidupkan dan mematikan mod kapal terbang lagi pada telefon Android anda.

  Dengan cara ini, anda mengatakan bahawa anda telah memulakan semula semua rangkaian yang disambungkan ke telefon pintar.

  Cuba beberapa kali sehingga anda mendapat rangkaian internet dan mesej WhatsApp diterima. Biasanya, rangkaian internet akan masuk semula dan anda boleh mengakses internet untuk sementara waktu.

  Cara Lain untuk Mengatasi WhatsApp Menunggu ...

  3. Gunakan Aplikasi VPN

  Sumber foto: pcmag.com (Cara memperbaiki kesalahan WhatsApp di Android juga dapat dilakukan menggunakan aplikasi VPN).

  Akses WhatsApp yang dibatasi boleh menyukarkan anda menggunakan aplikasi ini, dari menunggu pesanan hingga tidak dapat mengirim gambar.

  Nah, di sini anda dapat menggunakan sejumlah aplikasi VPN yang tersedia di telefon Android, misalnya Turbo VPN , Tunnel Bear , atau Samsung Max khusus untuk siri Samsung Galaxy.

  Langkah untuk digunakan, anda hanya boleh memuat turun dan memasang aplikasi VPN dan kemudian menyambung menggunakan rangkaian dari negara lain, geng.

  Sementara itu untuk pengguna iPhone, PC, atau komputer riba, Anda juga dapat mengikuti tutorial cara menggunakan VPN yang telah diulas di sini: Cara Menggunakan VPN di Android, iPhone & PC Lengkap .

  4. Periksa Penjimat Kuasa Android

  Sumber gambar: androidauthority.com

  Telefon pintar Android yang anda miliki sememangnya dilengkapi dengan pelbagai ciri berguna untuk penggunanya.

  Salah satunya adalah fitur penjimat kuasa yang akan diaktifkan secara automatik ketika Android kehabisan bateri.

  Sayangnya, aplikasi penjimat bateri ini sebenarnya akan membuat beberapa mesej pemberitahuan yang tidak dimasukkan alias tertunda untuk menjimatkan bateri Android, termasuk WhatsApp, geng.

  Baiklah, untuk menyahaktifkannya, kebanyakan Android akan berada di bar pemberitahuan dengan mengetuk ikon bateri.

  Sekiranya tidak, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Baterai> Penjimat bateri dan matikan togol aktif.

  5. Nyahpasang Aplikasi Pembersih RAM

  Sumber foto: megebyte.com

  Tidak jarang kebanyakan pengguna memasang aplikasi pembersihan RAM sehingga kelajuan telefon pintar Android mereka terjaga.

  Nah, ini boleh menjadi salah satu masalah dan juga sebab mengapa mesej WhatsApp tertunda dan berlaku semasa anda menggunakan.

  Aplikasi pembersihan RAM pada umumnya akan membersihkan aplikasi Android yang berjalan di latar belakang, alias latar belakang.

  Oleh kerana WhatsApp berjalan di latar belakang untuk menerima mesej, ada kemungkinan aplikasi pembersihan RAM menutupnya secara tidak sengaja.

  Penyelesaiannya adalah, anda boleh menyahpasang aplikasi pembersihan RAM pada telefon Android jika cukup mengganggu. Dengan cara itu, mesej WhatsApp akan kembali normal, geng.

  6. Bersihkan Cache Aplikasi

  Sumber foto: thedroidguy.com (Mengosongkan cache aplikasi juga merupakan cara untuk mengatasi kesalahan WhatsApp).

  Hayo mengakuinya? Tentunya WhatsApp adalah salah satu aplikasi yang sering anda gunakan ketika menggunakan telefon pintar, bukan?

  Kini, dengan penggunaan WhatsApp yang kerap, sudah tentu semakin banyak cache akan terkumpul dan semakin membengkak dalam ingatan anda.

  Apa itu cache? Sebenarnya, cache adalah data yang disimpan sementara untuk mempercepat pemprosesan aplikasi.

  Dengan cache yang membengkak, itu dapat menjadikan WhatsApp sebagai kesalahan dan mengakibatkan mesej yang dikirim atau diterima belum selesai.

  Oleh itu, sesekali anda dapat membersihkan cache dari aplikasi WhatsApp.

  Anda melakukannya dengan pergi ke menu Tetapan> Aplikasi & pemberitahuan> WhatsApp> Penyimpanan> Kosongkan cache . Tunggu beberapa saat sehingga WhatsApp menerima mesej itu lagi.

  7. Data Aplikasi Bersih

  Sumber gambar: androidpit.com

  Selain mengosongkan cache, Anda juga dapat menghapus data aplikasi WhatsApp untuk menangani WhatsApp yang tertunda ketika menerima atau mengirim pesan.

  Namun, sepertinya anda harus membuat sandaran mesej WhatsApp terlebih dahulu.

  Untuk menghapus data WhatsApp, anda boleh pergi ke Tetapan> Aplikasi & pemberitahuan> WhatsApp> Penyimpanan> Hapus data . Sangat mudah, bukan?

  Sekarang, dengan mengambil langkah-langkah untuk menghapus data, WhatsApp akan kembali ke keadaan semula ketika anda mulai mendaftar WhatsApp.

  Semua sembang akan hilang, jadi kami memerlukan proses sandaran seperti yang disebutkan oleh Jaka di atas.

  8. Keluarkan dan Pasang Semula WhatsApp

  Sumber gambar: digitaltrends.com

  Langkah terakhir yang boleh anda lakukan ialah mengemas kini aplikasi WhatsApp .

  Ini mungkin kesalahan WhatsApp dan tertunda kerana aplikasi sembang yang Anda gunakan ketinggalan dibandingkan dengan versi terbaru.

  Sekiranya proses kemas kini gagal, anda hanya boleh menyahpasang dan memasang semula aplikasi WhatsApp terkini melalui geng Google Play Store.

  Mungkin kaedah ini cukup untuk membantu menyegarkan aplikasi WhatsApp sehingga terasa baru sehingga semua masalah dapat diselesaikan.

  Kumpulan cara mengatasi pelbagai masalah di WhatsApp

  Selain masalah pending WhatsApp yang sering dialami oleh hampir semua pengguna, WhatsApp juga mempunyai pelbagai masalah ralat lain yang tidak kurang pening, geng.

  Bermula dari kesalahan tidak dapat mengirim dan menerima mesej, kesalahan tidak dapat menghantar gambar, dan pelbagai masalah lain.

  Oleh itu, di sini Jaka akan membincangkan koleksi cara mengatasi pelbagai masalah di WhatsApp yang boleh anda cuba jika anda mengalami ini.

  Ingin tahu? Berikut adalah maklumat lengkap!

  1. Cara Mengatasi Kesalahan WA Kerana Memadamkan Mesej

  Kesalahan WhatsApp tiba-tiba setelah anda memadamkan beberapa mesej di dalamnya?

  Sebenarnya masalah ini agak unik kerana Jaka sendiri tidak pernah mengalaminya selama bertahun-tahun menggunakan aplikasi WhatsApp.

  Tetapi, jika anda mengalami masalah ini, anda dapat menyelesaikannya dengan beberapa cara untuk menyelesaikan ralat WhatsApp kerana menghapus mesej berikut.

  • Buang Cache

  Cara pertama yang boleh anda cuba ialah membersihkan cache aplikasi WhatsApp, geng.

  Seperti yang dijelaskan Jaka pada awalnya, menghapus cache anda sendiri sangat penting agar ingatan anda tidak terlalu penuh.

  Ya, walaupun logiknya adalah bahawa ketika kita menghapus mesej, memori HP harus lebih luas, tetapi pada kenyataannya kesalahan ini sering menimpa pengguna dan tidak dapat dielakkan.

  • Paksa Tutup Aplikasi WhatsApp

  Sekiranya kaedah sebelumnya masih belum dapat menyelesaikan masalah yang anda hadapi, sekarang anda boleh cuba menutup aplikasi WhatsApp secara paksa di telefon bimbit anda.

  Untuk melakukan ini, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Aplikasi> WhatsApp> kemudian pilih pilihan menu 'Paksa Tutup' .

  Sekiranya demikian, anda boleh cuba membuka semula aplikasi WhatsApp dan melakukan perkara seperti mengirim mesej atau mungkin menghapus mesej untuk mengetahui apakah aplikasi tersebut berjalan seperti biasa.

  2. Cara Mengatasi Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar & Menerima Mesej

  Bagi kebanyakan pengguna, mungkin masalah tidak dapat menghantar dan menerima mesej WhatsApp sangat kerap dirasakan.

  Selain dari aplikasi WhatsApp yang sering tergendala, masalah ini juga mungkin disebabkan oleh sejumlah masalah yang tidak anda ketahui.

  Nah, bukannya bingung mencari akar masalahnya, hanya memperbaiki hanya melihat bagaimana mengatasi kesalahan WA tidak dapat menghantar dan menerima mesej berikut, geng.

  • Aktifkan Mod Pesawat

  Sekiranya mesej yang anda kirimkan masih diperiksa terus menerus atau bahkan tidak dapat menerima mesej WA sama sekali, cubalah nyahaktifkan mod pesawat di telefon bimbit sebentar.

  Kerana biasanya masalah ralat yang satu ini sering terjadi kerana adanya sambungan internet yang tidak stabil, geng.

  Dengan mengaktifkan mod kapal terbang buat sementara waktu, rangkaian selular akan disegarkan sehingga isyarat yang diperoleh dapat menjadi lebih baik.

  • Periksa Sambungan Internet

  Sekiranya anda telah melakukan kaedah sebelumnya dan ternyata anda masih tidak dapat mengirim atau menerima mesej WhatsApp, anda kemudian boleh mencuba untuk memeriksa sambungan internet anda.

  Anda boleh membuka aplikasi penyemak imbas atau aplikasi yang memerlukan sambungan internet.

  Sekiranya ternyata anda tidak dapat menyambung ke internet sama sekali, sekarang cuba periksa berapa banyak kuota internet yang anda ada, geng. Mungkin sudah habis!

  • Kemas kini Aplikasi WhatsApp

  Kuota internet anda masih selamat tetapi masalah ini belum dapat diselesaikan? Senyap!

  Sekarang anda cuba membuka Google Play Store dan melihat apakah ada kemas kini untuk aplikasi WhatsApp yang anda gunakan.

  Sekiranya ada, anda boleh mengemas kini WhatsApp ke versi terbaru dan cuba menghantar mesej WhatsApp sekali lagi.

  3. Cara Mengatasi Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar Status

  Untuk tidak dikalahkan oleh media sosial Instagram dengan fitur Insta Story yang disukai oleh banyak orang, WhatsApp juga membolehkan anda membuat perkara serupa yang disebut Status.

  Bukan sekadar menulis, anda juga dapat berkongsi status dalam bentuk foto atau bahkan video.

  Malangnya, kadangkala pengguna mengalami masalah ketika ingin menghantar alias untuk menyiarkan status di WhatsApp, geng.

  Nah, jika anda adalah salah seorang yang mengalami keadaan ini, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi ralat WhatsApp, anda tidak dapat menghantar status yang boleh anda lakukan.

  • Matikan pakej data buat sementara waktu

  Cara pertama, anda boleh mematikan paket data pada telefon bimbit sebentar dan kemudian menghidupkannya semula.

  Ini dilakukan dengan tujuan menyegarkan sambungan rangkaian internet agar lebih stabil, geng.

  Dalam beberapa kes, kaedah ini terbukti berkesan dalam menyelesaikan masalah ralat WhatsApp yang tidak dapat mengirim status.

  • Buang Cache

  Masih tidak dapat mencari jalan untuk menyelesaikan ralat WA, tidak dapat mengirim status? Sekiranya ya, anda boleh mencuba yang ini, geng!

  Anda cuba mengosongkan cache aplikasi WhatsApp di halaman tetapan, kemudian menyiarkan semula status WhatsApp yang anda kirim sebelumnya.

  Sekiranya masih tidak berfungsi, setelah mengosongkan cache, anda cuba mulakan semula telefon bimbit dan memuatkan semula statusnya.

  Oh ya, bercakap mengenai status WhatsApp, anda juga boleh memuat turun status WA, mempunyai rakan, keluarga, atau bekas kekasih.

  Untuk bagaimana anda boleh merujuk artikel Jaka mengenai cara memuat turun status WhatsApp .

  4. Cara Mengatasi Kesalahan WA Tidak Dapat Menghantar Gambar

  Siapa di antara anda yang tidak pernah menghantar gambar di WhatsApp? Jaka pasti bahawa semuanya telah berlaku, bukan?

  Terutama jika di pejabat atau kumpulan keluarga, tidak sedikit orang yang menghantar gambar lucu untuk hiburan antara satu sama lain.

  Sekiranya anda ingin menghantar gambar di WhatsApp tetapi terdapat kesilapan, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasinya.

  • Periksa Sambungan Internet

  Tidak seperti ketika menghantar mesej sembang, untuk menghantar gambar di WhatsApp, tentu anda memerlukan sambungan internet yang lebih pantas untuk berjaya.

  Ini bermaksud, apabila proses menghantar gambar di WhatsApp selalu gagal, anda perlu memeriksa semula sambungan internet yang digunakan sama ada masalah atau tidak, geng.

  Anda boleh mencuba ujian dengan menonton video streaming di YouTube atau mungkin menghantar gambar lain kepada orang yang dimaksudkan.

  • Memampatkan Fail Gambar

  Cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memampatkan fail gambar yang akan dihantar, geng.

  Mungkin gambar yang anda kirim terlalu besar sehingga tidak mungkin mengirimnya melalui WhatsApp.

  Pada masa ini terdapat banyak aplikasi yang memampatkan foto terbaik yang dapat anda gunakan pada telefon Android anda untuk menjadikannya lebih praktikal.

  Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

  Video: Cara membuka 2 akaun WhatsApp pada telefon Android anda sekaligus

  Nah, itulah beberapa cara untuk menangani WhatsApp yang belum selesai dan mesej yang tidak dihantar pada telefon Android anda, geng.

  Terdapat juga cara untuk mengatasi pelbagai masalah ralat lain yang sering dijumpai oleh pengguna dalam aplikasi WhatsApp.

  Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, kemungkinan pelayan WhatsApp dimatikan dan anda hanya boleh menunggu sehingga pulih.

  Oh ya, adakah anda mempunyai kaedah lain yang berkesan? Ayuh, kongsi dengan Jaka di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan