Apa itu Chromium? Inilah Perbezaannya Dengan Google Chrome!

Di komputer anda, anda telah memasang Chromium tetapi masih bingung tentang penggunaannya? Cari tahu apa itu Chromium dan bagaimana ia berbeza dengan Google Chrome.

Dalam era digital dan pantas ini, Google Chrome adalah salah satu penyemak imbas yang paling digemari oleh banyak orang di dunia.

Namun, ada satu produk Google yang disebut Chromium yang jarang diketahui oleh banyak orang. Akui saja, anda mesti tidak dikenali, betul, ketika anda mendengar istilah ini?

Oleh itu, melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda apa itu Chromium , dan perbezaannya dengan Google Chrome itu sendiri. Kerana, ada di antara anda yang ingin mengatakan bahawa Chromium adalah sejenis virus atau perisian hasad.

 • Perbezaan antara Google Chrome dan Chromium
  • Kemas kini automatik
  • Laporan Kerosakan dan Statistik Penggunaan
  • Kedai Web Chrome
  • Sokongan Media Codec
  • Sokongan Kotak Pasir
  • Pemalam Adobe Flash
  • Kesimpulan: Kalau begitu, Pasang Chromium?
 • Apa itu Chromium?

  Sumber gambar: Foto: Neowin

  Bagi anda yang tidak tahu apa itu Chromium, di sini Jaka menjelaskan bahawa Chromium bukan virus, malware atau sejenisnya.

  Chromium adalah sejenis penyemak imbas web sumber terbuka yang dikembangkan dan dikendalikan oleh The Chromium Project . Chromium juga dapat dijalankan pada pelbagai platform seperti Google Chrome.

  Sekiranya anda seorang pengaturcara, anda benar-benar boleh mengganggu Chromium dan membuat versi penyemak imbas anda sendiri.

  Sayangnya, kerana ia dikembangkan sumber terbuka, ada beberapa Chromium yang secara tidak sengaja mengandung malware di dalamnya.

  Chromium yang mengandungi perisian hasad tentunya tidak dilancarkan secara rasmi Chromium, alias hasil pengubahsuaian orang lain.

  Oleh itu, anda mesti berhati-hati sekiranya anda ingin menggunakan Chromium sebagai penyemak imbas lalai pada PC, komputer riba atau telefon Android.

  Perbezaan antara Google Chrome dan Chromium

  Setelah mengetahui definisi Chromium, sekarang Jaka akan membincangkan perbezaan antara Google Chrome dan Chromium . Walaupun serupa, tetapi ada beberapa perbezaan yang ketara, anda tahu.

  Lihatlah!

  1. Kemas kini automatik

  Sumber foto: Foto: Wikimonks

  Untuk mengemas kini Chrome, perisian menggunakan Kemas Kini Google pada Windows supaya penyemak imbas ini selalu mendapat versi terbaru secara automatik. Sementara itu, perkara itu tidak dapat dilakukan di Chromium.

  Pada sebilangan pengedaran Linux, kemas kini dibuat dalam pakej tertentu. Ini menjadikan anda perlu mengemas kini secara manual untuk mendapatkan Chromium versi terbaru.

  Untuk Jaka, lebih baik menggunakan Google Chrome kerana anda tidak perlu mencari kemas kini versi terbaru secara manual untuk dapat menikmati semua ciri.

  2. Laporan Kerosakan dan Statistik Penggunaan

  Sumber gambar: Foto: Tech5

  Tidak seperti Chromium, Google telah menambahkan fitur ke laporan kerusakan dan statistik penggunaan di Chrome dengan mengirim data ke pelayan Google.

  Fungsi ini melibatkan data umum seperti maklumat peranti, sistem operasi, tetapan Chrome, lawatan web yang mempunyai perisian hasad, dan sebagainya.

  Fungsi ini sangat berguna untuk mengelakkan Google Chrome mogok atau menyebarkan virus ke komputer anda.

  3. Kedai Web Chrome

  Sumber gambar: Foto: NBCnews

  Sekiranya anda menggunakan Chrome, Google telah menyediakan Kedai Web Chrome yang berfungsi untuk menambahkan peluasan yang memudahkan anda meneroka ruang siber.

  Sambungan atau peluasan mempunyai pelbagai fungsi yang berguna untuk penyemak imbas anda. Bermula dari pelanjutan VPN, hapus semua sembang di FB Messenger, dan banyak lagi.

  Malangnya, Chromium tidak mempunyai kemudahan seperti itu.

  4. Sokongan Media Codec

  Sumber gambar: Foto: HowToGeek

  HTML5 untuk audio / video di Chromium hanya mempunyai sokongan terhad, termasuk Theora, Vorbis, WebM, VPM, dan sebagainya.

  Namun, jika anda menggunakan Chrome, penyemak imbas ini sudah menyokong codec seperti AAC, MP3, dan H.264.

  Sokongan media codec ini akan memudahkan anda menikmati kandungan multimedia melalui penyemak imbas, seperti streaming filem di Netflix atau YouTube.

  5. Sokongan Kotak Pasir

  Sumber gambar: Foto: HowToGeek

  Kotak pasir adalah mekanisme keselamatan untuk memisahkan program yang sedang berjalan. Kotak pasir sering digunakan untuk menguji program yang tidak disahkan yang mungkin mengandungi virus atau kod jahat lain.

  Google Chrome dan Chromium kedua-duanya sudah mempunyai sokongan Kotak Pasir. Ini diaktifkan secara automatik semasa memasang Google Chrome.

  Tetapi ada perbezaan yang dimiliki oleh Chromium. Pada Chromium, anda boleh mengaktifkan dan menyahaktifkan beberapa pengedaran Linux.

  6. Pemalam Adobe Flash

  Sumber foto: Foto: Adobe

  Adobe Flash Plugin adalah plugin yang membolehkan anda menikmati multimedia, Aplikasi Internet Kaya, dan streaming video dan audio pada komputer penyemak imbas web atau pada peranti mudah alih yang disokong.

  Google Chrome sudah menyokong Adobe Flash versi Pepper API yang diperoleh terus dari kemas kini terbaru. Malangnya, Chromium tidak mendapat akses ini.

  Sebenarnya perbezaan yang satu ini tidak begitu penting, mengingat Adobe Flash Plugin akan dikeluarkan dari versi terbaru HTML5.

  Kesimpulan: Kalau begitu, Pasang Chromium?

  Sumber gambar: Foto: Techyuga

  Pada pendapat anda, geng mana yang lebih selesa digunakan? Agak sukar untuk menentukan mana yang baik digunakan antara penyemak imbas Chromium sumber terbuka dan Google Chrome yang kaya dengan ciri.

  Untuk Windows dan MacOS, Jaka mengesyorkan agar anda memilih Google Chrome kerana lebih stabil dan selamat daripada Chromium sumber terbuka.

  Sementara itu, jika anda menggunakan Linux, sangat disarankan untuk menggunakan Chromium. Tetapi ingat, anda tidak dapat mengemas kini secara automatik dan media-codec terhad. Selain itu, banyak orang mengatakan bahawa Chromium lebih mudah terdedah kepada virus dan lebih berbahaya. Sebenarnya, banyak orang mendakwa bahawa sukar untuk mengeluarkan Chromium dari akarnya.

  Sekiranya anda ingin mencuba dua aplikasi itu sendiri, anda boleh memuat turun melalui pautan Jaka di bawah:

  Apl Penyemak Imbas Tapak Google MUAT TURUN Apl Penyemak Imbas Google Inc. MUAT TURUN

  Itulah artikel Jaka mengenai apa itu Chromium dan perbezaan antara Google Chrome dan Chromium. Jumpa awak lain kali!

  Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Google atau tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

  Artikel Berkaitan