7 Perniagaan dalam talian yang menjanjikan pada tahun 2019, sesuai untuk milenium!

Masih di kolej, atau bekerja untuk pekerjaan, tetapi ingin mempunyai perniagaan sendiri? Jaka mempunyai idea perniagaan dalam talian yang menjanjikan untuk generasi milenium. Ingin tahu?

Sekiranya terdapat banyak orang dalam generasi lalu yang menumpukan perhatian pada pekerjaan pejabat, banyak milenium lebih suka membuat perniagaan mereka sendiri.

Jangan anda termasuk mereka yang mempunyai cita-cita untuk menjadi usahawan?

Perniagaan yang lebih mudah dan tidak memakan banyak modal adalah perniagaan dalam talian. Terutama sekarang, semuanya betul-betul dalam talian, kawan-kawan.

Berminat untuk memulakan perniagaan dalam talian?

Nah, kali ini Jaka mempunyai sejumlah cadangan untuk menjanjikan peluang dan idea perniagaan dalam talian untuk milenium pada tahun 2019. Apa yang anda ingin tahu?

 • YouTuber, Menubuhkan Saluran YouTube
 • Petua Perniagaan Dalam Talian Tanpa Modal Lain ...
 • Bonus: Bagaimana Mencari Pekerjaan Dalam Talian dengan Mudah?
 • Koleksi Peluang & Idea Perniagaan Dalam Talian yang Menjanjikan (Kemas kini 2019)

  Bersenjata dengan telefon pintar dan internet, ia pasti akan memudahkan anda melakukan sesuatu. Termasuk berniaga dalam talian pada lelaki 2019.

  Dengan meningkatnya pemain industri dari kalangan orang muda, berikut adalah beberapa cadangan perniagaan dalam talian tanpa menjanjikan modal yang mesti anda cuba. Bersedia untuk menerima cabaran atau tidak?

  1. Menjadi Penulis Bebas

  Sebilangan daripada anda mesti mempunyai minat untuk menulis, baik fiksyen dan bukan fiksyen.

  Di sini anda boleh menjadi penulis bebas alias penulis bebas dengan gaji yang cukup lumayan. Dari IDR 10,000 hingga IDR 80,000 anda boleh mendapatkannya!

  Sudah tentu ini bergantung pada berat tulisan yang dikenakan kepada anda, terutamanya jika anda menulis artikel dalam bahasa Inggeris. Sebenarnya, ia boleh dibayar dengan harga yang lebih tinggi!

  Kini perniagaan dalam talian yang menjanjikan seperti ini, juga dapat menjadikan anda seperti Penyumbang JalanTikus yang dapat memperoleh jutaan rupiah sebulan.

  Anda boleh menyemak caranya di sini: Cara Menulis Artikel di JalanTikus, Berbayar Berjuta-juta Tab!

  2. YouTuber, Menubuhkan Saluran YouTube

  Sumber gambar: Uangonline.com

  Setiap masa lapang anda pasti tidak akan ketinggalan untuk mengakses aplikasi yang satu ini. Ya, YouTube telah menjadi platform di mana orang mencari tutorial kehidupan harian, maklumat atau hanya hiburan.

  Millennials yang terkenal dengan kreativiti mereka boleh menjadi YouTubers dengan mewujudkan saluran YouTube mereka sendiri.

  Semoga tema hiburan, seperti kandungan permainan atau tutorial berguna.

  Mengenai pendapatan? YouTuber dapat memperolehnya melalui iklan AdSense atau berafiliasi dengan pengiklan jika anda sudah mendapat sejumlah besar pelanggan dan penonton.

  Sudah membuat YouTube tetapi tidak membuat AdSense? Mari lihat panduan untuk mendaftar dalam artikel berikut: Cara Mendapatkan Wang dari YouTube (Kemas kini 2019) .

  Petua Perniagaan Dalam Talian Tanpa Modal Lain ...

  3. Jual di Kedai Dalam Talian

  Sesiapa sahaja kini boleh menjual dengan mudah dengan menggunakan internet.

  Tidak hairanlah jika idea menjual di kedai dalam talian menjadi peluang perniagaan dalam talian yang menjanjikan pada tahun 2018. Terutama sekarang kerana terdapat banyak platform yang dapat digunakan.

  Bermula dari mendirikan kedai dalam talian anda sendiri di Instagram, menggunakan platform percuma seperti Tokopedia, Bukalapak dan Shopee hingga menubuhkan blog penjualan anda sendiri, anda boleh melakukannya.

  4. Menjual Hasil Foto Stok (Boleh Menggunakan HP)

  Mempunyai kamera DSLR atau mah tanpa cermin tidak sering menganggur di dalam almari! Lebih baik anda yang mempunyai hobi fotografi menjual foto anda ke stok di internet, seperti di Shutterstock atau iStockPhoto.

  Tidak mempunyai kamera profesional? Tenanglah, terdapat juga banyak perniagaan dalam talian di luar sana yang bergantung pada kamera telefon pintar untuk karya ini.

  Untuk telefon bimbit terbaik dengan kamera terbaik, anda boleh membaca dalam artikel berikut: HP yang disyorkan dengan kamera terbaik pada tahun 2019 .

  Anda juga akan mendapat pendapatan dari setiap muat turun atau ada orang yang ingin membelinya sepenuhnya. Cukup lumayan, terutamanya jika pendapatannya biasanya dalam dolar!

  5. Pelajari Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

  Sumber gambar: optinmonster.com

  Pernah dengar istilah ini?

  Search Engine Optimization (SEO) boleh dikatakan perniagaan dalam talian yang menjanjikan dan banyak orang mencari orang yang pakar dalam bidang ini. Sekurang-kurangnya anda harus belajar SEO mulai sekarang.

  SEO itu sendiri merujuk kepada cara membuat laman web mendapat ranking tertinggi dalam mesin pencari seperti Google.

  Semakin tinggi kedudukannya, sudah tentu semakin banyak trafik pengguna akan mendapat.

  Sudah tentu ini akan sangat berguna bagi anda yang ingin terlibat dalam dunia pemasaran internet. Bersedia untuk tidak menghayatinya?

  6. Membangunkan Aplikasi dan Permainan

  Sebenarnya tidak jauh bezanya dengan mengembangkan laman web, tetapi mengembangkan aplikasi dan permainan dianggap lebih menguntungkan Jaka kerana jumlah pengguna telefon pintar alias telefon pintar meningkat setiap tahun.

  Oleh itu, kemahiran pengekodan sangat diperlukan bagi anda yang ingin terlibat dalam perniagaan dalam talian yang menjanjikan ini.

  Di samping itu, bagi anda yang ingin belajar mengajar diri anda boleh membaca pautan ini terlebih dahulu: Koleksi 12 Laman untuk Belajar Pengekodan secara PERCUMA!

  7. Buat Permulaan (Penuh dengan Cabaran)

  Sumber gambar: businnessworld.in

  Impian setiap orang tentunya mewujudkan perniagaan mereka sendiri. Oleh itu, jangan terkejut jika menetapkan permulaan digital ke dalam perniagaan dalam talian yang menjanjikan terkini kerana dapat memperoleh keuntungan besar, dan juga mempunyai cabaran yang cukup berat. Kenapa?

  Kerana sudah tentu anda harus mendapatkan sokongan pelabur dengan terlebih dahulu meyakinkan mereka tentang konsep dan idea perniagaan yang akan anda kembangkan kemudian.

  Nah, jika misalnya berjaya, anda dapat mengikuti perniagaan permulaan yang sudah berjaya di Indonesia, seperti BukaLapak, GO-JEK dan banyak lagi.

  Walaupun membuat permulaan boleh dikatakan penuh dengan cabaran, apa salahnya anda mencuba, bukan?

  Bonus: Bagaimana Mencari Pekerjaan Dalam Talian dengan Mudah?

  Bagi anda yang masih menghadapi masalah mencari peluang idea perniagaan yang menjanjikan, anda juga boleh mencari pengalaman bekerja di syarikat yang anda idamkan.

  Pada zaman digital, anda juga boleh mencari peluang pekerjaan dalam talian seperti yang telah dibincangkan oleh Jaka dalam artikel berikut.

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah cadangan idea perniagaan dalam talian yang menjanjikan yang mesti anda cuba pada tahun 2019 terutamanya untuk anda yang berusia milenium.

  Diakui, berniaga secara dalam talian tidak selalu mudah, pasti ada banyak cabaran. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Perniagaan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan