8 Cara Ini Untuk Memperbaiki Pengecas Yang Rosak dengan Mudah

Apabila saya menghadapi masalah dengan bateri HP? Pengecas bermasalah? Jangan risau, anda boleh mengikuti cara memperbaiki pengecas yang rosak berikut tanpa perlu diservis.

Sekiranya terdapat masalah kecil semasa mengecas bateri, anda dijamin benar-benar keliru. Sama ada kegagalan total, pengecasan perlahan, atau peratusan bateri yang naik dan turun, anda pasti merasa pening dan tidak sabar.

Tidak jarang orang segera membuat kesimpulan jika pengecasan bermasalah bererti telefon bimbit mula rosak. Walaupun tidak semestinya demikian.

Sebenarnya, kebanyakan masalah pengecasan sebenarnya dapat diselesaikan dengan mudah tanpa perlu pergi ke pusat servis atau membeli yang baru.

Oleh itu, jika ada masalah dengan mengecas anda, cubalah terlebih dahulu beberapa kaedah untuk memperbaiki pengecas yang rosak di bawah sebelum anda membeli yang baru.

 • Bersihkan Habuk
 • Ganti kabel
 • Gunakan Pengecas yang Betul
 • Periksa bateri
 • Naik taraf atau Turunkan
 • Matikan Telefon Pintar
 • penentukuran
 • Masalah Pengecasan? Berikut adalah 8 cara untuk memperbaiki pengecas yang rosak

  1. Betulkan Kedudukan Jalur pada Port USB

  Sumber gambar: Foto: youtube.com

  Sekiranya anda perhatikan, di tengah-tengah port USB terdapat jalur kecil. Jalur kadangkala longgar dan menjadikan palam USB tidak stabil. Itulah yang sering menyebabkan telefon bimbit tidak dapat dicas dengan baik.

  Untuk itu anda perlu memperbaikinya sehingga kembali ke kedudukan yang betul dan stabil. Sangat mudah, anda hanya perlu memiringkannya ke atas menggunakan tusuk gigi. Silap mata ini berfungsi untuk kebanyakan masalah pengecasan.

  2. Bersihkan Habuk

  Sumber gambar: Foto: digitaltrends.com

  Kehadiran habuk atau kotoran yang tersumbat di port USB juga dapat menghalang aliran tenaga elektrik. Cuba hembus secara manual atau gunakan jerami.

  Sekiranya kaedah ini masih tidak berfungsi, gunakan pemampat udara dalam tin. Letupan udara yang lebih kuat dari pemampat pasti berkesan untuk menghilangkan semua penyumbatan di port.

  3. Pasang semula Kabel

  Sumber gambar: Foto: androidpit.com

  Kabel adalah bahagian pengecas yang paling mudah rosak. Terutama jika kabel sering digulung, dibengkokkan, ditarik, atau dibiarkan masih terpasang walaupun tidak digunakan lagi. Cuba ubah kabel anda dan lihat bagaimana ia berfungsi.

  Jangan sembarangan membeli kabel. Pilih arus mengikut pengecas anda. Anda dapat melihat maklumat pada label pada penyesuai pengecas anda. Satu perkara lagi, cuba pilih kabel tebal agar tidak mudah rosak.

  4. Gunakan Pengecas yang Betul

  Sumber gambar: Foto: pinterest.com

  Walaupun bentuk palamnya sama, tidak semua pengecas dapat mengecas bateri anda dan juga pengecas terbina dalam yang asal. Perbezaan arus boleh mengakibatkan pengisian perlahan atau bateri bocor.

  Sekiranya anda perlu menggunakan pengecas sejagat atau pengecas telefon bimbit lain, anda harus memastikan bahawa pengecas mempunyai arus dan voltan yang sama dengan pengecas asal anda.

  Mengecas dari power bank, komputer riba, atau sumber lain juga tidak semestinya mengecas dari pengecas asal.

  5. Periksa bateri

  Sumber gambar: Foto: phonadroid.com

  Bateri telefon pintar tidak dirancang untuk berfungsi secara optimum selamanya. Biasanya, setelah melewati usia 2 tahun, bateri mula menunjukkan tanda-tanda usang. Ini anda dapat melihat dengan jelas.

  Cuba matikan telefon pintar dan keluarkan baterinya. Perhatikan sama ada bateri sedikit melambung atau jika ada cecair yang keluar. Sekiranya ya, sudah tiba masanya anda membeli bateri baru.

  Jangan lupa, beli yang asli agar kualitinya terjamin.

  6. Naik taraf atau Turunkan

  Sumber gambar: Foto: edizon.net

  Kadang kala peningkatan perisian boleh menyebabkan masalah pengecasan seperti bateri yang boros atau pengecasan yang perlahan. Sekiranya anda mengalami masalah seperti ini setelah menaik taraf maka anda harus menurunkan sistem perisian anda semula.

  Selain itu, peningkatan juga dapat memperbaiki pelbagai bug yang menyebabkan masalah pengecasan. Biasanya kesan ini akan dirasakan semasa menaik taraf sistem Android itu sendiri. Semasa menaik taraf aplikasi tidak akan menunjukkan perbezaan yang ketara.

  7. Matikan Telefon Pintar

  Sumber gambar: Foto: mobilebit.com

  Adakah anda biasa bermain telefon bimbit walaupun anda sedang mengecas? Mungkin itu masalah utama. Terutama jika aplikasi yang anda buka cukup membazir. Kebiasaan ini akan menjadikan bateri mudah bocor.

  Keadaan terbaik untuk mengecas ialah telefon bimbit mati sepenuhnya sehingga bateri dapat tidur sebentar. Dijamin, kaedah ini mempercepat tempoh pengecasan dengan ketara.

  Sekiranya tidak dimatikan, sekurang-kurangnya anda boleh mengaktifkan mod kapal terbang.

  8. Penentukuran

  Penunjuk bateri memang menjadi ciri yang sangat berguna bagi kita untuk memastikan berapa banyak daya yang tersisa. Walau bagaimanapun, penunjuk ini juga boleh salah.

  Sekiranya penunjuk ini adalah kesalahan, yang sering berlaku ialah bateri tidak pernah mencapai 100% semasa mengecas. Atau, bateri mudah jatuh walaupun sudah lama tidak dicas. Memperbaiki masalah ini cukup mudah, iaitu melalui penentukuran.

  Penentukuran bateri boleh dilakukan sama ada pada telefon pintar yang telah di-root atau tidak. Ini caranya:

  Sumber gambar: Foto: andoidcentral.com
  • Jangan mengecas telefon pintar dan biarkan bateri habis sehingga ia mati.
  • Hidupkannya dan biarkan telefon pintar anda dimatikan semula.
  • Cas telefon pintar semasa dimatikan sehingga indikator menunjukkan tahap 100%.
  • Putuskan pengecas.
  • Hidupkan telefon pintar dan lihat apakah penunjuk masih menunjukkan 100%. Sekiranya tidak, isi semula telefon bimbit ke ON sehingga mencapai 100%.
  • Cabut plag pengecas dan mulakan semula telefon pintar anda. Ulangi titik nombor 5 berulang kali sehingga penunjuk mencapai 100%.
  • Apabila telefon pintar di-root, pasang aplikasi Penentukuran Bateri dan mulakan semula. Kemudian, kalibrasi bateri anda dengan aplikasi ini. Titik ini boleh dilangkau jika alat anda masih belum dicabut.

  Anda boleh memuat turunnya di sini:

  Pembersihan & Tweets Aplikasi N Ma DOWNLOAD
  • Biarkan telefon pintar anda hidup dan jangan mengecas sehingga bateri habis sepenuhnya dan peranti mati sendiri.
  • Isi semula telefon pintar anda dalam keadaan mati dan jangan main-main sehingga ia mencapai 100%.

  Sekarang, penunjuk bateri anda harus kembali normal. Semoga berjaya dengan petua memperbaiki pengecas telefon bimbit yang rosak, dan jangan lupa tuliskan pengalaman anda di ruangan komen, ok?

  Artikel Berkaitan