Cara Membuat Permohonan Kerja Tulisan Tangan yang Baik dan Betul

Tidak mempunyai akses komputer dan internet untuk membuat surat permohonan pekerjaan? Jangan sedih, Jaka akan mengajar anda cara membuat surat permohonan pekerjaan tulisan tangan

Jumlah lulusan baru dari universiti dan sekolah menengah / sekolah vokasional setiap tahun tidak sebanding dengan jumlah pekerjaan yang ada.

Dalam mencari pekerjaan, seringkali orang hanya memperhatikan reka bentuk dan kandungan CV tanpa memperhatikan surat permohonan pekerjaan. Walaupun surat permohonan kerja sangat penting, anda tahu.

Selain menunjukkan minat terhadap jawatan kosong di syarikat, surat permohonan pekerjaan juga mencerminkan keperibadian pemohon.

Walaupun sekarang aplikasi pekerjaan biasanya dibuat di komputer dan dihantar melalui e-mel, masih banyak orang yang tidak mempunyai akses kepada teknologi.

Bagi anda yang ingin melamar pekerjaan tetapi tidak mempunyai akses internet dan komputer, anda tidak perlu bersedih. Jaka akan memberitahu anda cara membuat permohonan kerja tulisan tangan dengan betul dan betul.

 • Mesti Menggunakan Pen
 • Tulislah dengan kemas
 • Gunakan Bahasa Formal
 • Pastikan Halaman Kertas Bersih dan Tidak Cekap
 • Contoh Surat Permohonan Kerja Tulis Tangan
 • Petua Membuat Surat Permohonan Kerja Tulis Tangan

  Sebelumnya, Jaka telah membincangkan tentang cara membuat permohonan pekerjaan melalui e-mel yang mungkin dapat membantu anda ketika melamar pekerjaan.

  Kali ini, Jaka akan memberi tumpuan untuk memberitahu anda cara membuat surat permohonan kerja tulisan tangan supaya anda dapat pekerjaan di tempat impian anda.

  Terdapat tujuan khusus mengapa syarikat HRD kadang-kadang meminta anda menulis surat lamaran dengan tangan. Salah satunya mungkin kerana anda ingin melihat keperibadian anda melalui penulisan.

  Terdapat beberapa perkara penting yang harus anda perhatikan dalam menulis surat permohonan pekerjaan yang ditulis dengan tangan. Berikut adalah beberapa petua dari Jaka tentang cara menulis surat permohonan pekerjaan dengan kemas dan sopan:

  1. Gunakan kertas Folbed Ribbed

  Untuk memudahkan anda menulis dan menentukan ukuran surat permohonan kerja tulisan tangan anda, anda harus menulis surat permohonan kerja anda pada kertas folio bergaris.

  Menurut Jaka, anda mesti melakukan ini kerana kertas folio yang bergaris akan memudahkan anda menulis dan akan menjadikan tulisan anda lebih kemas.

  Sekiranya anda menulis surat lamaran di kertas HVS biasa, kemungkinan tulisan anda tidak kemas dan miring. Pasti anda tidak menginginkannya, bukankah surat lamaran anda kemas?

  2. Mesti Menggunakan Pen

  Petua seterusnya adalah jangan pernah menggunakan pensil atau penanda untuk menulis surat lamaran anda.

  Anda hanya dibenarkan menggunakan dakwat pen hitam atau biru. Jaka mencadangkan anda menggunakan dakwat hitam kerana kelihatan lebih formal.

  Walaupun dakwat biru dan hitam dibenarkan, tetapi jangan gunakan kedua-duanya pada masa yang sama dalam surat permohonan pekerjaan anda. Anda akan kelihatan tidak bersedia dan tidak profesional.

  3. Tulis dengan kemas

  Jaka percaya bahawa tip ini mungkin agak sukar bagi sesetengah orang, kerana tulisan setiap orang mesti berbeza.

  Tetapi tidak mustahil, geng! Anda boleh berlatih terlebih dahulu untuk menulis surat permohonan pekerjaan sebelum akhirnya menghantar versi akhir.

  Penulisan yang baik dan kemas akan memudahkan HRD membaca tulisan anda. Perkara penting yang ingin anda sampaikan dalam surat lamaran anda akan lebih mudah difahami.

  4. Gunakan Bahasa Formal

  Walaupun anda menulis surat lamaran dengan tangan, jangan lupa bahawa anda mesti terus menggunakan bahasa Indonesia atau bahasa Inggeris (jika diperlukan) dengan betul dan betul.

  Selain bahasa formal, anda juga wajib mengetahui peraturan Ejaan yang Disempurnakan ( EYD ) dan merujuk kepada Kamus Besar Bahasa Indonesia ( KBBI ).

  Jangan menulis surat lamaran dengan bahasa gaul dan tidak rasmi walaupun anda melamar syarikat permulaan yang terkenal dengan budaya kerjanya yang moden.

  5. Pastikan Halaman Kertas bersih dan tidak kemas

  Ini adalah yang paling penting! Jangan biarkan kertas permohonan pekerjaan yang akan anda berikan atau hantarkannya kotor dan rapuh.

  Ini akan kelihatan tidak profesional, kotor dan memandang rendah pekerjaan yang akan anda lamar. Maksudnya tidak betul-betul, deh, geng.

  Simpan surat permohonan pekerjaan anda dengan sebaik mungkin, jangan kotor dan tergores hingga sampai ke HRD. Simpan di dalam bekas yang dilindungi dari air dan kotoran sehingga anda menghantarnya.

  Contoh Surat Permohonan Kerja Tulis Tangan

  Setelah anda mengetahui petua bagaimana membuat permohonan kerja tulisan tangan dengan betul dan betul, mungkin masih ada antara anda yang keliru tentang apa yang hendak ditulis dalam surat tersebut.

  Di bawah ini, Jaka telah melampirkan beberapa kertas folio, misalnya, aplikasi pekerjaan tulisan tangan, yang sesuai dengan piawaian HRD dan ditujukan untuk syarikat dari pelbagai bidang perniagaan.

  Sekiranya anda tidak menemui bidang perniagaan syarikat yang ingin anda lamar, anda boleh menyalin format penulisan dan pemilihan kata dari surat permohonan tulisan tangan di bawah.

  Surat Permohonan Kerja Bertulis Tangan untuk Kedudukan IT

  Sumber gambar: Pinterest

  Surat Permohonan Kerja Bertulis Tangan untuk Memohon Penjawat Awam

  Sumber gambar: Pinterest

  Permohonan Kerja Tulis Tangan Inggeris

  Sumber foto: pekerjaan persatuan

  Surat Permohonan Kerja Bertulis Tangan dengan Semakan

  Sumber gambar: Pinterest

  Itu adalah petua dari Jaka tentang cara membuat permohonan pekerjaan tulisan tangan. Semoga petua dan contoh yang diberikan oleh Jaka dapat membantu anda mendapatkan pekerjaan.

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Produktiviti atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan