Cara membuat aplikasi sembang Android anda sendiri tanpa pengekodan

Kerana banyak aplikasi sembang untuk Android, adakah anda pernah terganggu yang mana satu untuk digunakan? Agar tidak sakit kepala, lebih baik membuat aplikasi sembang Android anda sendiri Ia mudah!

Kerana banyak aplikasi sembang, kadang-kadang Jaka keliru tentang mana yang harus digunakan. Terdapat BlackBerry Messenger, LINE, WhatsApp, WeChat, dan banyak lagi. Adakah anda menggunakan semuanya?

Jaka memasang semuanya, tetapi bingung akan menggunakannya. Agar tidak keliru, Jaka mengolok-olok aplikasi sembangnya sendiri sehingga dia benar-benar dapat memilikinya. Awak mahu? Betapa mudahnya bagaimana membuat aplikasi sembang (messenger) sendiri. Shhh, anda tidak memerlukan kemahiran pengekodan untuk dapat membuat aplikasi sembang ini.

BACA JUGA
  • Cara Membuat Aplikasi Android Mudah Secara Percuma, Cukup Klik!
  • Cara Membuat Kad Kredit MasterCard secara Percuma!
  • Cara membuat komputer bercakap

Membuat Aplikasi Sembang Tanpa Pengekodan

Adakah anda masih ingat artikel Bagaimana Membuat Aplikasi Android tanpa Pengekodan yang diberikan oleh Jaka? Dengan masih menggunakan perkhidmatan laman web yang sama, kali ini Jaka akan memberi anda cara untuk membuat aplikasi sembang tanpa pengekodan.

Cara Membuat Aplikasi Sembang dengan AppsGeyser

Adakah anda masih ingat laman web? Buka //www.appsgeyser.com/ dari PC anda. Mengapa ia mesti menjadi PC? Tujuannya adalah agar anda dapat menyelesaikan prosesnya dengan mudah, serta dapat menyiapkan ikon aplikasi sembang yang akan anda buat dengan teliti.

  • Masih menggunakan AppsGeyser, kali ini anda memilih Messenger dalam paparan Build App . Untuk rekod, AppsGeyser menggunakan pangkalan aplikasi Telegram , jadi kemudian aplikasi sembang yang anda buat kelihatan seperti Telegram. Perbezaannya ialah anda boleh membuat ikon anda sendiri, untuk menetapkan warna paparan sembang di dalamnya.

Masih ragu untuk menggunakan Telegram? Baca artikel WhatsApp VS Telegram untuk mengetahui kelebihan Telegram berbanding WhatsApp.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Telegram LLC DOWNLOAD
  • Seterusnya, sila tetapkan warna dan gambar latar perbualan untuk digunakan dalam aplikasi sembang anda. Klik Seterusnya apabila selesai.
  • Langkah seterusnya adalah mengisi nama dan keterangan aplikasi sembang Android yang akan anda buat. Anda boleh menggunakan nama yang unik dan sesuai, atau anda juga boleh menggunakan kata Telegram yang digabungkan dengan nama anda. Jadikannya unik dan sesuka hati.
  • Seperti dalam proses membuat aplikasi tanpa pengekodan, anda mesti menyiapkan ikon aplikasi yang akan anda gunakan. Sila buat ikon 512x512 piksel menggunakan Photoshop atau aplikasi kegemaran anda, kemudian muat naik ke Appsgeyser. Atau anda juga boleh menggunakan ikon lalai yang disediakan.
  • Setelah memuat naik gambar, jangan lupa untuk menghantar gambar. Kemudian klik Seterusnya .
  • Pilih Buat Aplikasi , dan tunggu proses menghasilkan aplikasi sembang anda.

Setelah proses menghasilkan selesai, aplikasi sembang anda siap dimuat turun. Tetapi seperti sebelumnya, anda mesti log masuk terlebih dahulu untuk memuat turunnya. Log masuk menggunakan Facebook supaya anda tidak perlu bersusah payah membuat akaun baru.

Untuk mencubanya, anda boleh memuat turun melalui PC kemudian memindahkan ke Android anda menggunakan kabel data atau mengimbas kod bar menggunakan Android anda. Selepas itu pasang semasa anda memasang apk biasa.

Hasilnya adalah seperti berikut:

Jadilah kreatif dengan warna yang menunjukkan watak anda. Dan jadikan ikon aplikasi sembang benar-benar segar dan menarik. Oleh itu, apabila anda menunjukkannya kepada rakan anda, anda cukup yakin. Selamat membuat aplikasi sembang anda sendiri!

Artikel Berkaitan