10 Perisian Pemasangan Wajib untuk PC dan Laptop Baru

Ini adalah 10 Perisian yang Perlu Dipasang untuk PC dan Laptop Baru. Perisian berikut sememangnya berguna untuk semua aktiviti harian anda.

Pada masa ini, kebanyakan orang telah beralih ke teknologi mudah alih. Hampir semua perkara yang biasa dilakukan di komputer, pada masa ini hanya dapat dilakukan dengan bantuan telefon pintar. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang menggunakan PC atau komputer riba untuk menjalankan aktiviti seharian. Sekiranya anda mempunyai komputer riba atau PC baru, kadang-kadang anda mungkin bingung memasang perisian. Baiklah, kali ini Jaka ingin membincangkan 10 Perisian Pemasangan Wajib untuk PC dan Laptop Baru .

Laptop atau PC yang baru sahaja dibeli biasanya masih kosong, belum memasang perisian, kadangkala tanpa sistem operasi Windows. Baru, anda sebagai pengguna memasang perisian yang anda perlukan. Bagaimana dengan perisian utama yang benar-benar diperlukan dan mesti ada di setiap komputer? Berikutan kajian semula.

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Muat Turun Terbaik Selain IDM | Muat turun Tidak Menggunakan Lama!
  • Perisian yang Perlu Anda Pasang Selepas Memasang Semula Windows
  • 5 Perisian untuk Mengetahui Prestasi Bateri Laptop Anda

10 Perisian Pemasangan Wajib untuk PC dan Laptop Baru

1. Google Chrome

Perisian pertama yang mesti anda pasang untuk komputer riba atau komputer baru anda ialah penyemak imbas. Ya, Google Chrome adalah pilihan penyemak imbas terbaik untuk sistem operasi Windows. Sesungguhnya, di Windows terdapat Internet Explorer atau Microsoft Edge yang merupakan penyemak imbas lalai. Walau bagaimanapun, ia kelihatan kurang menarik dan ciri-cirinya tidak lengkap. Dengan Google Chrome, anda dapat mengakses internet dengan lebih mudah dan cepat.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Google Chrome di bawah.

Penyemak Imbas Apl Google Inc. MUAT TURUN

2. Pengurus Muat turun Internet

Bagi anda yang sering memuat turun sebarang fail di internet, mulai dari perisian, filem, lagu, dan sebagainya, tahukah anda IDM aka Internet Download Manager ? Ya, dengan perisian yang sangat berguna ini, memuat turun fail lebih cepat. Malah sehingga 10x lebih pantas dan lebih praktikal. Hebatnya, jika anda menghentikan proses memuat turun di tengah jalan, kerana sambungan internet terputus, atau kuota habis, tenang saja. Kerana anda masih boleh terus memuat turun di kemudian hari, walaupun di komputer lain. IDM juga mempunyai pemalam untuk memuat turun video YouTube secara langsung di penyemak imbas anda.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Internet Download Manager di bawah.

Pemuat turun Aplikasi & Plugin Tonec Inc. MUAT TURUN

3. WinRAR

Ini adalah salah satu perisian yang paling berguna untuk pengguna PC dan komputer riba. WinRAR adalah perisian yang boleh digunakan untuk memampatkan koleksi fail ke dalam fail ZIP atau RAR, serta berfungsi sebagai pengekstrak untuk membuka pelbagai format fail ZIP, RAR, 7z, JAR, ISO, dan sebagainya. WinRAR adalah perisian dengan fungsi lengkap dan mesti ada di setiap komputer riba atau PC.

Sila muat turun perisian wajib untuk memasang WinRAR di bawah.

RARLab DOWNLOAD Aplikasi Pemampatan & Sandaran

4. Pemain GOM

Salah satu aktiviti yang biasa dilakukan di PC atau komputer riba adalah menonton video. Baik dalam bentuk video muzik, video lucu, siri TV, atau filem. Untuk menonton filem dan video lain dengan lebih lancar, anda memerlukan alias perisian pemain video yang berkualiti. Pemain video terbaik yang boleh anda gunakan ialah Pemain GOM . Perisian ini dapat memainkan video dalam format fail apa pun. Pemain video ini juga mempunyai ukuran fail yang kecil dan agak ringan ketika dijalankan. Ciri-cirinya juga banyak dan lengkap. Malah Pemain GOM juga boleh digunakan untuk streaming video dari internet, anda tahu!

Sila muat turun perisian wajib untuk memasang Pemain GOM di bawah.

5. LibreOffice

Membuat dan memproses dokumen adalah salah satu perkara terpenting yang harus dilakukan pada PC atau komputer riba. Satu perisian pemprosesan dokumen percuma yang disyorkan oleh Jaka adalah LibreOffice . Ciri-cirinya tidak jauh berbeza dengan Microsoft Office, tetapi dengan ukuran fail yang lebih kecil dan lebih ringan.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang LibreOffice di bawah.

LibreOffice.org MUAT TURUN Aplikasi Office & Business Tools

6. CCleaner

Agar prestasi dan prestasi terus berjalan dengan baik, anda juga perlu rajin mengurus PC dan komputer riba anda. Terutama untuk membersihkan fail sampah seperti cache, fail sementara, dan sebagainya. Oleh itu, prestasi komputer anda lebih ringan dan pantas. Perisian terbaik untuk melakukan tugas ini ialah CCleaner . Dengan memasang dan menjalankan CCleaner, PC atau komputer riba anda akan terasa lebih ringan dan pantas apabila digunakan.

Sila muat turun perisian CCleaner yang diperlukan di bawah.

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

7. Pembaca Foxit

Salah satu format fail dokumen yang paling banyak digunakan ialah PDF. Kerana, ukurannya menjadi lebih kecil, sehingga mempercepat proses pengiriman melalui e-mel. Sekarang, untuk membuka fail format PDF, anda memerlukan perisian khas. Pilihan perisian terbaik untuk membuka fail PDF ialah Foxit Reader . Kerana, perisian ini mempunyai ukuran file yang jauh lebih kecil dan lebih ringan untuk dijalankan. Ciri ini juga tidak kalah dengan Adobe Reader.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Foxit Reader di bawah.

Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Foxit Software DOWNLOAD

8. Adobe Photoshop

Untuk memproses dan mengedit gambar dan foto, nampaknya tidak ada perisian lain yang dapat dipercaya selain Adobe Photoshop . Adakah anda sudah mengetahui ciri dan kemampuan mengedit foto agar lebih cantik? Atau untuk membuat reka bentuk mudah yang boleh digunakan dalam pelbagai tujuan. Photoshop adalah perisian yang mesti dipasang pada komputer riba dan PC anda.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Adobe Photoshop di bawah.

Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

9. Google Drive

Kini, media storan dalam bentuk Cloud semakin popular untuk digunakan. Dengan Cloud, anda boleh menyimpan pelbagai fail seperti dokumen, foto, atau video tanpa perlu takut kehilangan fail tersebut ketika HardDisk anda rosak. Kerana fail disimpan di pelayan, dan anda boleh mengaksesnya kapan saja dan di mana sahaja selagi ada akses internet. Salah satu perkhidmatan Cloud terbaik adalah Google Drive . Kapasiti besar, dan pastinya percuma seumur hidup. Anda juga hanya perlu menggunakan akaun Google peribadi anda untuk mengaksesnya.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Google Drive di bawah.

DOWNLOAD Pemuat turun & Pemalam Aplikasi

10. Kilang Format

Dengan perisian Format Factory , anda dapat mengubah format pelbagai fail seperti gambar, video dan audio. Prosesnya cepat dan mudah. Anda juga dapat menyesuaikan kualiti fail output yang anda ubah formatnya.

Sila muat turun perisian yang diperlukan untuk memasang Format Factory di bawah.

Itulah 10 Perisian Yang Perlu Dipasang untuk PC dan Komputer riba Baru anda . Sekiranya anda mempunyai maklumat lain mengenai perisian lain yang juga perlu dipasang, tuliskan pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan