Mengenal apa itu Wifi Direct dan cara kerjanya

WiFi adalah cara untuk berkomunikasi tanpa wayar, seperti Bluetooth. Apa itu WiFi Direct dan bagaimana WiFi berfungsi?

Semakin banyak peranti baru menggunakan Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct membolehkan dua peranti membuat sambungan Wi-Fi peer-to-peer langsung tanpa memerlukan penghala tanpa wayar. Wi-Fi adalah cara untuk berkomunikasi tanpa wayar, seperti Bluetooth.

Wi-Fi Direct serupa dalam konsep dengan mod Wi-Fi "ad-hoc". Namun, tidak seperti sambungan Wi-Fi ad-hoc , Wi-Fi Direct merangkumi cara yang lebih mudah untuk mencari peranti berdekatan secara automatik dan menyambungkannya.

BACA JUGA
  • Boleh Membebaskan Internet yang Sihat! 5 Sebab Anda Mesti Melayari Menggunakan VPN
  • Aplikasi VPN Android Terbaik untuk Mengakses Laman yang Disekat
  • Lebih selamat! Berikut adalah 5 sebab mengapa anda harus menggunakan DNS Pihak Ketiga

Apa itu Wifi Direct dan bagaimana ia berfungsi?

Anda mungkin sudah mempunyai peranti yang menggunakan Wi-Fi Direct. Sebagai contoh, Roku 3 dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang dikomunikasikan menggunakan Wi-Fi Direct dan bukannya menggunakan sambungan IR blaster atau Bluetooth lama.

Alat kawalan jauh tidak benar-benar menyambung ke penghala wayarles anda. Sebagai gantinya, Roku membuat rangkaian Wi-Fi baru yang disambungkan ke alat kawalan jauh, dan keduanya berkomunikasi melalui rangkaian kecil mereka sendiri.

Anda akan melihatnya sebagai rangkaian Wi-Fi bernama DIRECT-roku - ### ketika berada dalam julat Roku. Anda tidak dapat berhubung jika anda mencuba kerana anda tidak mempunyai kunci keselamatan. Kunci keselamatan secara automatik dirundingkan antara alat kawalan jauh dan Roku.

Ini memberi peranti cara mudah untuk berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan protokol Wi-Fi standard. Anda tidak perlu melalui prosedur penyediaan yang sukar. Anda tidak perlu memasukkan frasa laluan Wi-Fi ke alat kawalan jauh, kerana proses sambungan berlaku secara automatik.

Kegunaan Lain untuk Wi-FI Direct

Standard paparan tanpa wayar Miracast juga menggunakan Wi-Fi Direct, walaupun ini tidak menimbulkan banyak keyakinan, kerana Miracast nampaknya sangat tidak sesuai antara peranti yang berbeza.

Periferal, seperti tetikus dan papan kekunci, juga dapat berkomunikasi melalui Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct dapat digunakan untuk menghubungkan jarak jauh ke pencetak tanpa wayar tanpa memerlukan pencetak untuk bergabung dengan rangkaian tanpa wayar yang ada.

Android juga menyertakan sokongan bawaan untuk Wi-Fi Direct, walaupun hanya beberapa aplikasi yang menggunakannya.

Banyak peranti sudah menggunakan Wi-Fi dengan radio Wi-Fi terbina dalam . Daripada membina perkakasan yang berbeza, seperti Bluetooth, Wi-Fi Direct membolehkan mereka berkomunikasi tanpa wayar tanpa memerlukan perkakasan khas tambahan. Ini menambahkan fungsi tambahan tanpa memerlukan perkakasan yang berbeza.

** Bagaimana WiFi Direct berfungsi?

Wi-Fi Direct menggunakan sebilangan standard untuk menyelesaikan fungsinya:

  • Wi-Fi: Wi-Fi Direct menggunakan teknologi Wi-Fi yang sama dengan yang digunakan oleh peranti Wi-Fi untuk berkomunikasi dengan penghala tanpa wayar. Peranti Wi-Fi Direct pada dasarnya dapat berfungsi sebagai titik akses, dan peranti berkemampuan Wi-Fi lain dapat disambungkan terus ke dalamnya. Ini sudah mungkin dilakukan dengan rangkaian ad-hoc, tetapi Wi-Fi Direct memperluas ciri ini dengan ciri penyediaan dan penemuan yang mudah.

  • Perisian Wi-Fi Langsung dan Penemuan Perkhidmatan : Protokol ini memberikan cara Wi-Fi Direct untuk mencari antara satu sama lain dan perkhidmatan yang mereka sokong sebelum menyambung. Sebagai contoh. Peranti Wi-Fi Direct dapat melihat semua peranti yang serasi di kawasan itu dan kemudian menyempitkan senarai ke hanya peranti yang membenarkan pencetakan sebelum memaparkan senarai pencetak berkemampuan Wi-Fi Direct yang berdekatan.

  • Penyediaan Dilindungi Wi-Fi : Apabila dua peranti saling terhubung satu sama lain, mereka disambungkan secara automatik melalui Penyediaan Terlindung Wi-Fi, atau WPS. Kami hanya berharap pembuat peranti menggunakan kaedah sambungan selamat untuk sambungan WPS ini dan bukan kaedah PIN WPS yang sangat tidak selamat.

  • WPA2 : Peranti Wi-Fi Direct menggunakan enkripsi WPA2, yang merupakan kaedah paling selamat untuk mengenkripsi Wi-Fi.

Wi-Fi Direct juga dapat disebut Wi-Fi peer-to-peer atau Wi-Fi P2P, karena berfungsi dalam mod peer-to-peer. Peranti Wi-Fi Direct disambungkan secara langsung antara satu sama lain, bukan melalui penghala tanpa wayar.

Adakah anda dapat menggunakannya sekarang?

Tetapi apa sebenarnya yang boleh anda gunakan Wi-Fi Direct buat masa ini? Jika peranti dan periferalnya dirancang untuk menggunakan Wi-Fi Direct, mereka akan menggunakan Wi-Fi Direct tanpa anda perlu memikirkannya. Roku 3 melakukan ini, seperti yang disebutkan di atas.

Walaupun Wi-Fi Direct secara teorinya harus menjadi standard yang membolehkan beberapa jenis peranti yang menyokong standard Wi-Fi Direct berkomunikasi antara satu sama lain, ini sebenarnya tidak berlaku.

Contohnya, anda mungkin mempunyai dua komputer riba baru, masing-masing diiklankan sebagai menyokong Wi-Fi Direct. Anda mungkin berfikir akan ada cara untuk mengatur perkongsian fail yang mudah di antara mereka menggunakan Wi-Fi Direct, tetapi anda salah pada masa ini.

Tidak ada cara mudah untuk menyambungkan telefon pintar Android ke komputer riba Windows dan melakukan banyak perkara terlebih dahulu. Pada masa ini, Wi-Fi Direct bukanlah ciri yang mesti anda perhatikan. Ke depan, ini mungkin standard yang lebih berguna.

Itulah penjelasan Wifi Direct dan bagaimana ia berfungsi. Bagaimana anda bertindak balas? Kongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan