Inilah Cara Memulihkan Fail Whatsapp yang Dihapus dengan Mudah

Jangan risau jika fail dan foto anda di WhatsApp dihapus. Jaka mempunyai cara mudah untuk memulihkan fail whatsapp yang telah dihapus di telefon bimbit Android (Kemas kini 2020)

Selain chatting dan panggilan telefon, Anda juga dapat menggunakan WhatsApp untuk mengirim foto, video, dan informasi lain antara pengguna.

Namun, kadangkala fail tersebut hilang dari telefon bimbit kami. Penyebabnya juga bervariasi, mulai dari mengemas kini OS telefon pintar, melakukan kilat balik, kerosakan pada kad SD, atau kerana kita sendiri tidak sengaja dan menghapusnya secara tidak sengaja.

Sekiranya anda mengalaminya juga, tenangkan Jaka mempunyai jalan keluar untuk mengatasinya. Ini adalah cara memulihkan fail WhatsApp yang dihapus pada telefon Android .

 • Cara Memulihkan Fail Whatsapp yang Dihapus
 • Mengatasi Fail Whatsapp yang Dihapus di Telefon Pintar Android

  Tidak perlu bersedih kerana ingatan anda sama seperti hilang di WhatsApp. Jaka mempunyai cara untuk memulihkan foto yang dihapus di WA dengan mudah.

  Whatsapp nampaknya telah memahami masalah pengguna ini. Oleh itu, Whatsapp mempunyai sistem sandaran automatik yang selalu berfungsi tanpa anda sedari. Cubalah anda membuka menu Tetapan> Sembang> Cadangan Sembang .

  Anda akan melihat bahawa setiap 2:00 pagi Whatsapp akan membuat sandaran semua fail anda ke pangkalan data. Fail ini akan disimpan di telefon pintar anda selama 7 hari.

  Data akan terus dikemas kini, dan hanya menyimpan data dari aktiviti anda selama 7 hari terakhir .

  Nah, WhatsApp tidak hanya mempunyai ciri sandaran, geng. Terdapat juga fitur pemulihan, alias memulihkan fail dari sandaran yang disimpan.

  Tetapi anda perlu ingat, anda tidak boleh menggunakannya sebagai cara untuk memulihkan fail WhatsApp yang telah dihapus pengirim.

  Sekiranya untuk satu perkara ini, saya rasa anda perlu menggunakan aplikasi mod WhatsApp yang dilengkapi dengan pelbagai ciri yang tidak terdapat di WhatsApp.

  Aplikasi Sosial & Pemesejan JalanTikus MUAT TURUN

  Cara Memulihkan Fail Whatsapp yang Dihapus

  Setelah mendengar penjelasan Jaka di atas, anda mesti tidak sabar untuk mengetahui cara memulihkan fail WhatsApp yang dihapuskan di telefon bimbit Android anda?

  Segera, mari, lihat lebih banyak di bawah!

  Langkah 1 - Nyahpasang Aplikasi

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah menyahpasang aplikasi Whatsapp dari telefon pintar anda. Anda boleh menekan ikon aplikasi pada skrin utama selama beberapa saat, kemudian pilih pilihan Nyahpasang .

  • Sekiranya anda ingin aplikasi dibersihkan, anda boleh menggunakan aplikasi pembersih yang terdapat di Google Play Store.

  Langkah 2 - Pasang Whatsapp Kembali

  • Selepas itu, pasang semula aplikasi Whatsapp dan buka aplikasinya. Anda boleh memuat turunnya di Google Play Store, atau anda juga boleh memuat turunnya terus dari pautan di bawah:
  Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN
  • Setelah dipasang, anda akan memulakan prosesnya dari awal, di halaman permulaan ketik Setuju dan Teruskan .

  Langkah 3 - Daftar untuk Whatsapp

  Seterusnya, adakah proses pengesahan nombor telefon. Masukkan nombor telefon bimbit yang anda gunakan untuk akaun WhatsApp. Sekiranya anda mengetuk Seterusnya , dan pop timbul pengesahan akan muncul, pilih OK .

  Langkah 4 - Sahkan Nombor

  Untuk mengesahkan nombor ini, Whatsapp akan menghantar kod OTP ke nombor telefon anda. Tunggu sehingga proses selesai, kerana ini akan berjalan secara automatik.

  Kod OTP ini berfungsi sebagai Pengesahan Dua Faktor, atau kaedah keselamatan yang menggunakan 2 langkah untuk mengesahkan identiti.

  Langkah 5 - Pulihkan Fail

  Setelah proses pengesahan selesai, WhatsApp akan mengesan sama ada fail sandaran disimpan di telefon bimbit anda. Sekiranya terdapat halaman Restore Backup akan muncul seperti gambar di bawah. Kemudian anda memilih Pulihkan .

  Langkah 6 - Tunggu Proses Pemulihan Selesai

  Tunggu sehingga proses pemulihan selesai, jika sudah ketuk Next untuk meneruskan langkah memulihkan fail Whatsapp yang telah dihapuskan.

  Langkah 7 - Selesai!

  Langkah terakhir ialah Whatsapp akan memaparkan foto dan nama profil anda. Anda boleh menukar atau meneruskan dengan mengetuk Seterusnya .

  Tunggu sehingga proses memuat selesai dan anda akan memasuki ruang sembang Whatsapp. Semua data termasuk foto, video, sembang dan rakaman suara akan kembali ke aplikasi Whatsapp anda.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara mengembalikan fail WA yang sudah lama dihapus pada telefon Android . Bagaimana, sangat mudah, bukan?

  Untuk mengelakkan perkara ini berulang, anda harus membuat sandaran semua data ke Google Drive. Oleh itu, semua data anda akan disimpan walaupun anda menukar telefon.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain! Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk bertanya di ruangan komen yang telah disediakan, ya.

  Artikel Berkaitan