Cara Memindahkan Kenalan ke Handphone Baru Semua Jenis, Mudah & Cepat!

Adakah anda mahu menukar telefon bimbit? Keliru bagaimana memindahkan kenalan ke HP baru yang paling praktikal? Ini dia, kaedah terpantas dan termudah untuk memindahkan kenalan ke telefon bimbit baru menjelang 2020.

Salah satu perkara yang mesti anda lakukan semasa mengganti telefon bimbit baru adalah memindahkan data yang terdapat di telefon bimbit lama.

Terutama jika telefon bimbit lama anda menyimpan banyak data penting yang masih diperlukan, seperti nombor hubungan .

Ini tentunya tidak selesa jika anda masih menggunakan cara lama dengan menyimpan satu persatu nombor kenalan ke telefon bimbit baru.

Sebenarnya ada cara untuk memindahkan kenalan ke telefon bimbit baru yang mudah dan pantas, anda tahu. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Ayuh, baca sepenuhnya!

 • Cara Memindahkan Kenalan dari iPhone ke Android
 • Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone
 • Cara Memindahkan Kenalan ke Android Fellow atau iOS Fellow

  Sekiranya telefon bimbit lama dan telefon bimbit baru anda mempunyai sistem operasi yang sama, maka cara untuk memindahkan kenalan ke sel lain akan lebih cepat dan mudah.

  Satu perkara yang mesti anda lakukan ialah akaun Google atau Gmail . Kemudian, anda akan diminta untuk log masuk ke akaun ini untuk memindahkan kenalan.

  Tetapi, jika anda tidak mempunyai akaun Google atau Gmail, jangan risau! Anda boleh membuatnya terlebih dahulu , senang dan percuma juga!

  Sekiranya anda sudah mempunyai akaun google, maka anda boleh mengikuti langkah-langkah yang telah dijelaskan oleh Jaka secara terperinci di bawah.

  • Langkah 1 - Masuk ke menu Tetapan
  • Langkah 2 - Pilih menu Akaun
  • Langkah 3 - Pilih akaun Google. Pada peringkat ini, jika anda mempunyai lebih dari satu akaun Google aktif di telefon bimbit anda, semua akaun akan dilihat.

  Dalam langkah ini, anda hanya perlu memilih satu akaun Google untuk menjadi tujuan menyimpan kenalan kerana kenalan anda akan dipindahkan secara automatik ke akaun yang anda pilih.

  • Langkah 4 - Pilih Segerakkan atau Segerakkan. Senarai ciri akan muncul yang dapat anda selaraskan, mulai dari kenalan, kalendar, hingga dokumen yang disimpan di Drive.

  Untuk memindahkan kenalan, pastikan 'toggle sync kenalan' aktif . Kemudian klik logo penyegerakan .

  • Langkah 5 - Aktifkan telefon bimbit baru dan masukkan akaun yang sama. Pada langkah ini, apabila anda menghidupkan telefon bimbit baru anda, akan ada arahan untuk memasukkan akaun Google anda, masukkan akaun tersebut lebih awal.

  Anda hanya perlu memasukkan akaun yang sama seperti ketika anda menyegerakkan kenalan di telefon bimbit lama. Kemudian telefon Android baru anda akan disegerakkan secara automatik. Tunggu sehingga selesai.

  Sementara itu, untuk memindahkan kenalan dari iPhone ke iPhone, proses pemindahannya hampir sama seperti di atas.

  Ini kerana apabila anda mengganti telefon bimbit yang masih serupa dengan sebelumnya, maka kenalan juga akan diselaraskan.

  Ini boleh berlaku dengan dua nota. Pertama, anda menetapkan kenalan untuk disimpan secara automatik di akaun Gmail anda .

  Kedua, anda log masuk ke iPhone baru menggunakan akaun Gmail yang sama dengan iPhone lama.

  Cara memindahkan kenalan ke telefon bimbit baru cukup praktikal, kerana anda hanya perlu menyegerakkan akaun Google anda, dan menggunakan perkhidmatan ini untuk memindahkan kenalan secara automatik.

  Cara Memindahkan Kenalan dari iPhone ke Android

  Bagaimana jika telefon bimbit lama dan baru anda mempunyai sistem operasi yang berbeza ? Mungkin telefon bimbit lama anda menggunakan iOS dan telefon bimbit baru anda menggunakan Android.

  Walaupun sistem operasi HP baru anda berbeza dari yang lama, tetapi anda masih boleh memindahkan kenalan yang anda kenali, geng.

  Untuk pengguna telefon bimbit iPhone yang ingin beralih menggunakan Android, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk memindahkan kenalan ke telefon bimbit baru anda.

  Cuma cara kerjanya agak berbeza dari sebelumnya dan sedikit lebih rumit. Ayuh, lihat lagi!

  • Langkah 1 - Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah log masuk terlebih dahulu ke akaun iCloud anda melalui penyemak imbas di komputer.
  • Langkah 2 - Pilih nombor kenalan yang ingin anda pindahkan ke telefon Android baru. Untuk membuat proses pemilihan nombor kenalan dipindahkan sebentar lagi, tekan kekunci Ctrl + A pada papan kekunci.

  Sekiranya berjaya dipilih, nombor kenalan akan bertukar menjadi biru.

  • Langkah 3 - Setelah semua nombor kenalan berjaya dipilih, klik logo tetapan di sudut kiri bawah, kemudian pilih eksport vCard .
  • Langkah 4 - Setelah eksport berjaya disimpan, langkah seterusnya adalah membuka akaun Gmail , kemudian pilih kenalan . Untuk mencari menu kenalan, klik logo di sebelah foto profil anda.
  • Langkah 5 - Setelah berjaya memasuki menu kenalan, langkah seterusnya adalah mengimport fail kenalan yang telah anda eksport di iCloud. Untuk memaparkan menu 'Import' , klik pada menu 'More' terlebih dahulu.
  • Langkah 6 - Selepas itu, pilih Import . Kemudian paparan akan muncul seperti berikut.
  • Langkah 7 - Kemudian masukkan fail kenalan vCard yang sebelumnya anda eksport dari iCloud.
  * Langkah 8 - Sekiranya fail berjaya dimasukkan, klik 'Import' .

  Setelah berjaya menyelesaikan semua langkah di atas, kenalan dari telefon bimbit iPhone lama anda berjaya dipindahkan ke telefon Android baru.

  Memindahkan kenalan ke telefon bimbit baru dengan cara ini sebenarnya menggunakan prinsip yang sama seperti sebelumnya, di mana Google akan menyegerakkan data pengguna secara automatik.

  Cara Memindahkan Kenalan dari Android ke iPhone

  Hampir sama dengan cara memindahkan kenalan dari iPhone ke iPhone, untuk kes dari Android ke iPhone dapat dilakukan dengan mengimport kenalan vCard .

  Walaupun prinsipnya sama, cara memindahkan kenalan dari Android ke iPhone memerlukan pengendalian dan juga langkah yang berbeza .

  Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk mengeksport kenalan dari Andoid, dan kemudian kenalan ini akan dipindahkan ke iPhone.

  • Langkah 1 - Masukkan menu Kenalan
  • Langkah 2 - Pilih Tetapan.
  • Langkah 3 - Pilih Import / Eksport Kenalan
  • Langkah 4 - Pilih Eksport.
  • Langkah 5 - Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih lokasi di mana kenalan disimpan. Jaka mengesyorkan agar anda memilih Kad SD atau Penyimpanan Peranti .
  • Langkah 6 - Hantar kenalan yang dieksport ke iPhone baru anda, kemudian import kenalan ke iPhone melalui iCloud .

  Untuk mengimport, kaedahnya sama seperti memindahkan kenalan dari telefon bimbit iPhone lain, hanya kali ini anda memilih import vCard .

  Cara memindahkan kenalan ke telefon bimbit lain adalah yang paling berkesan, kerana tidak perlu melibatkan komputer dalam melakukannya.

  Sekarang, itu adalah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk memindahkan kenalan dari telefon bimbit lama ke yang baru. Ia mudah, bukan?

  Memang ada cara yang sedikit berbeza ketika anda ingin memindahkan kenalan ke sistem operasi yang berbeza dari telefon bimbit lama, tetapi sebenarnya tidak memerlukan masa yang lama.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya!

  Artikel Berkaitan