10 Permainan WhatsApp untuk Rakan dan Teman wanita, Jadikan Sembang Lebih Menarik!

Ingin bermain permainan WhatsApp untuk bersenang-senang? Nah, agar anda dapat mencuba idea permainan melalui WhatsApp, yang kreatif dan pastinya menjadikan perbualan lebih menarik!

Sebagai aplikasi sembang yang popular, WhatsApp tidak mempunyai ciri permainan seperti LINE Messenger atau KakaoTalk.

Anda juga mungkin sukar bertemu bot permainan WhatsApp, seperti yang anda temui di Telegram misalnya ketika bermain permainan Werewolf, geng.

Oleh itu, untuk menjadikan perbualan lebih menarik, terdapat banyak inisiatif dari pengguna WhatsApp untuk mencipta pelbagai cabaran untuk rakan yang kreatif dan menarik di WA .

Nah, bagi anda yang mencari idea permainan melalui WhatsApp, anda boleh merujuk ulasan Jaka di bawah. Apa yang boleh ada?

 • Akan bersambung
 • Permainan "Kiss, Marry, Kill"
 • Permainan WhatsApp yang lain ...
 • Koleksi Permainan Melalui WhatsApp Kreatif, Main ToD atau Tangkap Ayam Benar-benar!

  Permainan kreatif ini juga dapat dijadikan tantangan bagi teman wanita anda di WA, agar hubungan anda dapat menjadi lebih erat kerana perbincangan yang bervariasi dan tidak membosankan.

  Permainan WhatsApp ini pasti memaksimumkan pelbagai ciri yang terdapat dalam aplikasi yang kini dikongsi dengan Facebook dan Instagram.

  Di sini anda boleh menggunakan pelbagai emoji WhatsApp, menggunakan ciri status, atau sekarang berbual menggunakan teks. Lalu, bagaimana bermain? Tenang, Jaka telah mengulas satu persatu di sini!

  1. Tebak Emoji (Guess City Name, Judul Filem di WA)

  Permainan WhatsApp pertama mempunyai tekaan emoji yang telah lama menjadi permainan yang popular, tetapi masih seronok untuk anda bermain sekarang.

  Cara bermain juga mudah, di mana anda boleh menggunakan pelbagai emoji di WhatsApp sebagai petunjuk untuk meneka sesuatu.

  Contohnya, anda boleh meneka nama bandar di WhatsApp , atau perkara lain seperti meneka tajuk lagu, tajuk filem, dan banyak lagi menggunakan emoji.

  Permainan penggoda otak ini juga boleh memecahkan ais dalam sekumpulan rakan lama yang masih canggung untuk berbual panjang.

  2. Untuk diteruskan

  Kemudian anda juga boleh memainkan cerita bersiri , permainan WA yang sangat menggembirakan jika dimainkan dalam kumpulan dan juga anda boleh mencuba dengan teman lelaki untuk menambah kimia.

  Sebelum bermain, pastikan anda menentukan giliran siapa untuk memulakan pertama dan bermain seterusnya agar sembang WA tidak menjadi huru-hara.

  Maka anda masing-masing hanya boleh membuat satu baris ayat , misalnya terdiri dari tiga perkataan, tetapi mesti bersatu untuk membentuk cerita.

  Oleh kerana kandungan kepala dan tahap fesyen setiap orang berbeza, biasanya permainan WhatsApp ini akan menghasilkan cerita lucu yang tidak dijangka, anda tahu.

  3. Permainan "Kiss, Marry, Kill"

  Permainan WA ini dijamin dapat meningkatkan keakraban dengan rakan anda dalam kumpulan! Seperti namanya, permainan "Kiss, Marry, Kill" akan menggunakan ketiga kata kerja ini.

  Kemudian anda hanya menyebut nama seseorang . Bolehkah nama rakan anda, nama orang terkenal, atau sesiapa sahaja.

  Kemudian minta rakan anda yang lain memilih salah satu daripada tiga kata, mencium, berkahwin, atau membunuh . Lihatlah reaksi mereka, pasti akan ada perbahasan!

  Permainan ini juga sesuai untuk anda berbual dengan teman wanita anda atau juga suka. Setelah melihat jawapan mereka, anda boleh bertanya mengapa mereka menjawab seperti itu. Jadi bahan sembangnya panjang kan? Hehe.

  Permainan WhatsApp yang lain ...

  4. Berbual dengan Emoji

  Pernahkah anda terfikir untuk berbual di WhatsApp dengan hanya menggunakan banyak emoji? Sekiranya tidak pernah, saya lebih baik mencuba.

  Untuk memainkannya, anda memerlukan kreativiti, kemampuan berfikir, dan daya imaginasi yang tinggi untuk dapat melakukannya.

  Jemput rakan anda untuk berbual menggunakan emoji untuk berbual . Anda juga dapat membuat peraturan sehingga tidak dapat menggunakan teks sama sekali.

  Kegembiraan permainan WhatsApp ini akan berlaku apabila anda dapat meneka apa maksud siri emoji, terutamanya jika anda dapat melakukan sembang berterusan. Wow, mesti seronok!

  5. Kebenaran atau Berani (Mainkan WhatsApp ToD Game)

  Pasti anda sudah mengetahui permainan Truth yang terkenal atau Dare alias ToD , bukan? Nah, dengan sedikit ciptaan anda juga boleh memainkannya di WhatsApp.

  Anda boleh melakukan cabaran sembang ToD untuk rakan WA dengan membuat senarai dari nombor 1 hingga 9 terlebih dahulu.

  Dalam setiap nombor, anda harus mengisi soalan yang mesti dijawab (kebenaran) atau tindakan yang mesti dilakukan (berani) . Simpan senarai di buku nota supaya senang disalin-tampal kemudian.

  Kemudian anda hanya meminta rakan anda memilih nombor 1 hingga 9. Selepas semua pilihan, tunjukkan senarai yang anda buat lebih awal.

  Sekarang suka atau tidak, rakan anda mesti melakukan cabaran yang disenaraikan, sama ada mengandungi kebenaran atau berani. Lakukan permainan ini secara bergantian, di mana anda masing-masing mempunyai cabaran yang berbeza, geng.

  6. Permainan Status WhatsApp (Mainkan Permainan Ayam / Ayam Sapi)

  Anda juga boleh menggunakan ciri status WhatsApp untuk bermain permainan di WA. Salah satunya adalah permainan menangkap ayam dan lembu , geng.

  Di sini anda hanya perlu menyediakan templat video ayam dan lembu yang bergerak ke tepi dengan garis dengan gambar yang sama di tengah.

  Hantarkan video di Status WhatsApp anda. Anda hanya perlu mengajak rakan anda untuk 'menangkap' ayam dan lembu dengan mengambil tangkapan skrin di telefon bimbit mereka.

  Sesiapa yang berjaya menangkap ayam dan lembu dengan betul boleh menghantar mesej WA dan anda mesti menghantar gambarnya di status WhatsApp anda . Semua boleh menjadi narsisistik!

  7. Cabaran Matematik

  Permainan seterusnya di WhatsApp yang boleh anda mainkan adalah cabaran matematik yang menggunakan emoji .

  Anda boleh membuat persamaan matematik, misalnya, untuk meneka berapa nilai masing-masing dari epal, pisang, dan kelapa.

  Anda boleh membuat banyak cabaran untuk rakan di WA seperti ini kerana templatnya banyak terdapat di internet. Atau anda boleh membuat sendiri jika anda mahir belajar matematik!

  Beri had masa untuk menjawab setiap soalan. Siapa jawapan terpantas dan paling tepat akan menjadi pemenang, geng.

  8. Teka Tajuk Filem dengan Emoji

  Permainan yang boleh dimainkan dalam sembang seterusnya adalah meneka tajuk filem menggunakan emoji . Walaupun kedengarannya sederhana, permainan ini akan sangat menyeronokkan untuk anda mainkan, geng.

  Di sini anda hanya perlu menerangkan tajuk filem, tetapi hanya menggunakan emoji. Dengan begitu banyak emoji yang tersedia, hampir semua filem dapat digambarkan dengan emoji .

  Permainan ini juga sesuai untuk cabaran untuk teman wanita di WA. Cuba uji doi, doi ingat tidak ingat filem kegemaran anda.

  9. Di mana saya?

  Permainan seterusnya yang tidak kurang menarik bagi anda untuk bermain dalam sembang WA adalah permainan di mana saya berada.

  Di sini anda akan menyebut objek yang ada di sekeliling anda , dan rakan anda yang lain cuba meneka lokasi yang anda gambarkan.

  Lokasi tidak perlu menjadi tempat sebenar anda sekarang, geng. Anda juga dapat membayangkan tempat - tempat tertentu seperti di salah satu restoran kegemaran anda.

  10. Apa Yang Berlaku Sekiranya ...

  WA perlawanan terakhir adalah permainan yang cadangan Jaka What If ... . Permainan ini sangat sesuai untuk lucu dengan rakan-rakan dalam kumpulan WhatsApp anda.

  Cara bermain permainan ini juga mudah. Yang harus anda lakukan ialah menulis senario yang pelik dan meminta rakan anda untuk bertindak balas terhadap apa yang akan mereka lakukan sekiranya ada senario.

  Senario yang dicadangkan juga percuma, sebebas mungkin. Bayangkan peristiwa pelik yang mungkin akan menarik reaksi lucu dari rakan anda.

  Itulah cadangan permainan melalui WhatsApp, yang boleh anda mainkan dengan rakan anda, geng.

  Sebenarnya masih banyak permainan di WhatsApp yang boleh anda lakukan, misalnya dengan bantuan video, gambar, atau suara.

  Ada cadangan permainan WhatsApp yang lain? Jangan ragu untuk menambahkannya ke komen di bawah. Selamat bermain!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Aditya Bagaskara .

  Artikel Berkaitan