7 Drama Korea mengenai Sekolah, Buat Sekolah Menengah yang Hilang Lagi!

Siapa yang suka menonton drama Korea mengenai sekolah? Selain menarik, drama genre ini juga membuat penonton merasa nostalgia ke era sekolah menengah. Jadi rindu!

Siapa yang sangat suka menonton drama Korea?

Hingga kini, drama Korea tidak pernah menarik minat. Pelbagai genre yang dimainkan selalu menarik peminat besar. Salah satu hits dan ledakan yang paling hebat adalah drama Korea mengenai sekolah .

Dalam drama Korea, anda boleh menemui pelbagai kisah menarik dan membangkitkan nostalgia untuk zaman persekolahan masa lalu. Bermula dari persahabatan, konflik remaja, percintaan, buli, seni persembahan, dan sebagainya.

Bagi anda yang gemar menonton drama Korea, Jaka akan berkongsi 7 cadangan drama Korea mengenai kanak-kanak sekolah yang harus anda tonton. Hanya ingin tahu? Lihat ulasan berikut!

 • Istana Langit (2018)
 • Momen di Lapan belas (2019)
 • Sekolah 2017 (2017)
 • Pewaris (2013)
 • Anak Lelaki Sebelum Bunga (2009)
 • Impian Tinggi (2011)
 • Cadangan Drama Korea mengenai Sekolah

  Siri drama Korea berikut memaparkan kisah cinta dan persahabatan yang kuat. Bukan hanya menarik, drama Korea bertema sekolah mengajarkan kehidupan dan nilai sosial yang bermakna, anda tahu!

  Daripada berlama-lama, dengarkan senarai cadangan drama Korea mengenai kanak-kanak sekolah yang mesti anda tonton!

  1. Penggera Cinta (2015)

  Love Alarm adalah salah satu drama Korea mengenai sekolah yang harus anda tonton, terutama bagi anda yang suka mengikuti komedi drama Korea atau genre romantis.

  Drama ini mengisahkan tentang Kim Jo Jo (Kim So-hyun), seorang pelajar sekolah menengah yang merupakan anak yatim dan mesti mencari nafkah setiap hari. Suatu hari, dia memasang aplikasi popular bernama Joalarm.

  Uniknya, aplikasi ini dapat mengetahui sama ada seseorang yang berada dalam jarak sekitar 10 meter mempunyai perasaan romantis terhadap penggunanya. Dari sini dia bertemu dengan Hwang Sun-oh (Song Kang), seorang anak kaya yang tampan tetapi sejuk.

  Serangkaian konflik yang penuh dengan kesudahan menjadikan drama sekolah bertema Korea ini menarik untuk anda ikuti.

  MaklumatPenggera cinta
  Penarafan 87% (Asianwiki.com)
  Genre Remaja


  Komedi

  Bilangan Episod Episod 8
  Tarikh Tayangan 22 Ogos 2019 - sekarang
  Pengarah Lee Na Jeong
  Pemain Kim So-Hyun


  Song Kang

  2. Istana Langit (2018)

  Salah satu drama Korea terbaik sepanjang masa ditayangkan pada akhir 2018 semalam dan segera berkembang, baik di Korea Selatan dan negara lain, termasuk Indonesia.

  Drama Korea ini mengisahkan sekumpulan keluarga kaya di wilayah elit Korea Selatan yang bernama SKY Castle. Mereka masing-masing mempunyai cita-cita untuk memasukkan anak-anak sekolah menengah mereka di universiti terbaik dan terkemuka di Korea Selatan.

  Tidak bergurau, mereka sanggup melakukan pelbagai cara hanya untuk mencapai obsesi ini. Drama Korea mengenai sekolah ini diwarnai dengan pelbagai intrik dan cerita licik yang dijamin akan sangat menarik untuk ditonton!

  MaklumatIstana Langit
  Penarafan 87% (Asianwiki.com)
  Genre Satira


  Komedi Hitam

  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 23 November 2018 - 1 Februari 2019
  Pengarah Jo Hyun-tak
  Pemain Yum Jung-ah


  Yoon Se-ah

  3. Moment di Lapan belas (2019)

  Pasti anda sudah biasa dengan drama Korea mengenai sekolah terbaru yang satu ini kan? Dikeluarkan pada tahun 2019 semalam, Moment at Eighteen atau juga dikenali sebagai "At Eighteen" telah mendapat tempat di hati para pencinta Korea.

  Kerana pelajar sekolah drama Korea mempunyai jalan cerita yang benar-benar realistik, sesuai dengan apa yang dihadapi oleh anak-anak sekolah menengah pada umumnya.

  Bermula dari keluarga, persahabatan, percintaan, dan masalah sosial yang berkaitan dengan remaja, anda akan menemui semuanya di sini. Dengan Ong Seong-Wu dan Kim Hyang-Gi, anda akan dibawa kembali ke zaman sekolah menengah yang luar biasa.

  MaklumatMomen di Lapan belas
  Penarafan 87% (Asianwiki.com)
  Genre Drama


  Sekolah

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 12 Julai - 10 September 2019
  Pengarah Sim Na-Yeon
  Pemain Ong Seong-Wu


  Shin Seung Ho

  4. Sekolah 2017 (2017)

  School 2017 adalah salah satu drama Korea mengenai sekolah yang mesti anda tonton kerana ceritanya benar-benar baik dan benar-benar berkaitan dengan kisah kanak-kanak sekolah menengah pada umumnya.

  Drama Korea ini mengisahkan seorang pelajar bernama Ra Eun Ho (Kim Se Jong) yang mempunyai cita-cita untuk memasuki universiti impian untuk menjadi sebaik kampus dengan cinta pertamanya.

  Malangnya, nilainya masih tidak layak. Dengan usaha dan kerja kerasnya, terutama bakat melukis yang dimilikinya, dia berusaha mencapai impiannya.

  Drama Korea ini mengajar para penontonnya tentang nilai perjuangan dan semangat kerja keras yang tinggi untuk mencapai tujuan mereka.

  MaklumatSekolah 2017
  Penarafan 89% (Asianwiki.com)
  Genre Semakin matang


  Percintaan

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 17 Julai - 5 September 2017
  Pengarah Taman Jin Suk
  Pemain Kim Se-Jeong


  Jang Dong-Yoon

  5. Pewaris (2013)

  Bagi anda peminat drama Korea, anda tidak akan terlepas satu siri ini, bukan? Drama Korea mengenai sekolah terbaik ini terkenal kerana dihiasi dengan artis ternama, seperti Lee Min-Ho, Park Shin Hye, dan Kim Wo Bin.

  Siri ini juga yang semakin melonjak nama Park Shin Hye kerana The Heirs diminta sebagai salah satu drama terbaik Park Shin Hye yang mesti ditonton .

  Pewaris menceritakan tentang segitiga cinta yang terbentuk di antara mereka. Meski begitu, konflik yang terbentuk bukan hanya masalah percintaan, tetapi juga mengenai fakta kehidupan orang kaya yang tidak senang seperti kisah dongeng.

  MaklumatPewaris
  Penarafan 91% (Asianwiki.com)
  Genre Komedi


  Sekolah

  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 9 Oktober - 12 Disember 2013
  Pengarah Kang Shin Hyo


  Boo Sung-Chul

  Pemain Lee Min Ho


  Kim Woo-Bin

  6. Anak Lelaki Sebelum Bunga (2009)

  Bagi peminat setia Lee Min-Ho, pastinya anda sangat biasa dengan drama yang satu ini. Salah satu drama terbaik oleh Lee Min-Ho dirilis pada tahun 2009 dan sedang berkembang pesat di banyak negara, termasuk Indonesia.

  Drama Korea mengenai sekolah ini mengisahkan Goo Jun Pyo (Lee Min-Ho), pelajar terkaya dan paling tampan di sekolahnya, memandangkan dia juga pewaris syarikat ayahnya, Shin Hwa Group.

  Selidiki kesesuaian, ternyata Goo Jun Pyo menyukai Geum Jan-di (Goo Hye-sun), anak yang memiliki perniagaan dobi biasa. Pelbagai konflik dan kisah cinta yang mengasyikkan yang akan menjadikan anda emosi terbawa-bawa, geng!

  MaklumatAnak Lelaki Sebelum Bunga
  Penarafan 93% (Asianwiki.com)
  Genre Remaja


  Sekolah

  Bilangan Episod Episod 25
  Tarikh Tayangan 5 Januari 2009 - 31 Mac 2009
  Pengarah Jeon Ki-Sang
  Pemain Lee Min Ho


  Kim Hyun-Joong

  7. Impian Tinggi (2011)

  Drama Korea ini juga berkembang pesat! Dream High adalah drama Korea mengenai sekolah dan cinta yang mesti anda tonton kerana ia mengandungi nilai moral dan kehidupan yang sangat besar.

  Bercerita tentang 6 anak Kirin Art High School di Korea Selatan, kemudian, mereka berjuang bersama-sama untuk mencapai impian mereka untuk menjadi bintang terkenal di Korea Selatan.

  Malah, mereka juga bekerjasama dan berjuang bersama demi mencapai cita-cita mereka dalam dunia hiburan. Bagi anda yang menyukai drama Korea mengenai sekolah muzik , siri ini sangat digalakkan untuk anda.

  MaklumatImpian yang tinggi
  Penarafan 93% (Asianwiki.com)
  Genre Muzik


  Semakin matang

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 3 Januari - 28 Februari 2011
  Pengarah Lee Eung-bok
  Pemain Kim Soo-Hyun


  TaecYeon

  Itu adalah siri cadangan drama Korea mengenai sekolah yang mesti anda tonton. Adakah anda bersetuju dengan Jaka atau mempunyai pendapat lain?

  Sekiranya ada, sila tuliskan pendapat anda di ruangan komen di bawah, ya. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan