Cara Memasang Remix OS Player, Emulator Android untuk Permainan

Sudah biasa dengan Remix OS Player? Ini adalah emulator Android yang dioptimumkan untuk permainan. Tanpa perlu bersusah payah memasangnya sebagai OS yang berasingan.

Istilah telefon pintar Android dan tablet Android, sudah tentu sudah biasa bagi anda. Tetapi bagaimana dengan komputer riba Android atau PC Android? Kedengarannya seperti projek yang kurang berfungsi, mungkin itu permulaannya. Tetapi siapa sangka, sekarang anda dapat menikmati semua kelebihan Android di PC berkat Remix OS , anak sulung tiga mantan jurutera Google yang akhirnya membentuk syarikat baru bernama Jide Technology .

Nah, pada bulan Julai, syarikat China ini telah mengeluarkan Remix OS versi 3 berdasarkan Android 6.0 Marshmallow. Malangnya, kerana menggunakan dual boot OS, proses pemasangan Remix OS memang agak sukar bagi pengguna biasa. Kerana takut kesalahan komputer riba atau lambat kerana menjalankan dual OS. Lalu apa penyelesaiannya?

BACA JUGA
 • Cara Memasang Remix OS untuk Menggunakan Android pada PC
 • Mini Remix, PC Android Pertama di Dunia
 • Cara Menjalankan Android di Komputer Hanya dengan Flashdisk

Cara Memasang Remix OS Player, Emulator Android untuk Permainan

Sekarang anda tidak perlu risau, artikelnya adalah Jide telah melancarkan emulator yang telah dioptimalkan untuk bermain game Android di PC yang disebut Remix OS Player . Ingin tahu? Kelebihan, ciri, dan cara memasang Remix OS Player berikut.

Apa itu Pemain OS Remix

Remix OS Player adalah emulator Android yang dioptimumkan untuk permainan, jadi anda boleh memasangnya seperti perisian. Remix OS Player secara automatik akan bersaing secara langsung dengan Bluestack . Perbezaannya ialah Bluestack masih menggunakan Android 5.0 Lollipop atau Nox yang masih menggunakan Android 4.4 Kitkat. Bandingkan dengan Remix OS Player yang telah menggunakan Android Marshmallow.

Sebagai tambahan, Remix OS Player menjanjikan prestasi yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan memanfaatkan teknologi Android Studio terbaru untuk ditiru dan untuk aplikasi pengujian. Anda juga boleh menjalankan beberapa aplikasi secara bersebelahan. Dengan sokongan Gaming Toolkit ini membolehkan anda memetakan kunci tanpa had (pemetaan papan kekunci) ke papan kekunci fizikal setiap permainan dengan sistem yang dapat mengingat tetapan anda.

Pada aplikasi Android yang ditiru, jalur kontrol akan memberikan akses ke sistem kontrol seperti papan ketik, volume, dan orientasi layar di layar. Kerana ini dimaksudkan untuk permainan, anda juga dapat mengakses desktop Remix sepenuhnya dengan dok untuk mengesan aplikasi terbuka. Sementara untuk aplikasi lain anda boleh memasangnya melalui Remix Store yang tersedia secara lalai.

Keperluan Sistem untuk Remix OS Player

Sebelum anda memutuskan untuk memuat turun Remix OS Player , pastikan terlebih dahulu bahawa komputer anda menyokongnya. Remix OS Player memerlukan spesifikasi berikut.

 • Pemproses: Intel Core i5 / i7 (Minimum: Intel Core i3).
 • RAM: 4GB atau lebih tinggi.
 • Sistem operasi: Windows 7, 8 dan 10.
 • Storan: 16GB (Minimum: 8GB).
 • Pada masa ini, Remix OS Player tidak serasi dengan pemproses AMD.

Memasang Remix OS Player

Untuk memasang Remix OS memerlukan lebih banyak pengetahuan. Memasang Remix OS Player cukup mudah semasa anda memasang perisian. Bahagian terbaiknya ialah emulator ini juga percuma, dengan langkah-langkah berikut.

 • Muat turun Remix OS Player di laman web Jide rasmi, saiznya 688MB.
 • Setelah muat turun selesai, kemudian pasang Remix OS Player .
 • Anda dapat memilih, memasang secara lalai atau dengan tetapan Lanjutan untuk menyesuaikan CPU, RAM, dan resolusi layar.
 • Proses pemasangan memerlukan masa yang lama, mungkin lebih kurang 15 minit dan anda hanya menunggu

Selesai di sini, sekarang anda dapat menikmati kelebihan Android pada PC tanpa memasang OS yang berasingan. Daya tarikan Remix OS Player sudah menjalankan sistem operasi Android 6.0 Marshmallow . Bandingkan dengan emulator lain yang masih menjalankan OS Android yang lebih kuno. Berminat untuk mencuba?

Baca juga artikel mengenai Android atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan