10 Permainan Java Terbaik di Telefon bimbit Nokia & Sony Ericsson, Buat Nostalgia!

Sebelum era permainan Android, ada permainan Nokia atau Sony Ericsson yang menarik. Berikut adalah senarai permainan Java terbaik sepanjang masa yang menjadikan anda nostalgia!

Untuk generasi 90-an, pastinya telah berlalu hari menjadi pemain permainan mudah alih yang dilengkapi dengan telefon bimbit Nokia atau Sony Ericsson yang sudah berdasarkan pada OS Symbian.

Lebih maju daripada permainan Nokia sekolah lama, permainan Java sudah memiliki grafik yang menakjubkan dengan paparan 3D, suara yang lebih bervariasi, dan juga cerita yang lebih kompleks.

Menjadikan anda nostalgia, kali ini Jaka akan membincangkan koleksi permainan Java terbaik dan berseru pada masanya, di sini! Adakah anda pernah bermain salah satu dari mereka, geng?

 • SimCity: Pengembaraan Dunia
 • Putera Parsi
 • Permainan Java Terbaik yang lain ...
 • Video: Membuat Nostalgia untuk tahun 2000-an? Ini adalah barisan permainan tertua yang akan anda mainkan
 • Koleksi permainan Java yang terbaik dan menyeronokkan yang menjadikan anda nostalgia pada masa lalu!

  Permainan Java di bawah ini berjaya menjadi pembunuh lelah ketika anda bosan atau semasa cuti sekolah, anda tahu. Jaka sendiri pernah mengalaminya.

  Lebih-lebih lagi, sebahagian daripada mereka menawarkan ciri berbilang pemain luar talian dengan sambungan inframerah atau Bluetooth sehingga mereka dapat bersaing dengan rakan anda, kumpulan itu.

  Bermula dari genre perlumbaan, aksi, sukan, hingga pengembaraan, semua Jaka mempunyai ringkasan lengkap di bawah. Pemeriksaan ~

  1. Asfalt 3: Peraturan Jalan

  Pertama, ada permainan perlumbaan kereta terbaik pada masanya, iaitu Asphalt 3: Street Rules dengan grafik yang menakjubkan pada masa itu, geng.

  Permainan 3D Java terbaik ini mempunyai grafik 3 dimensi dengan menghadirkan barisan kereta lumba seperti di dunia nyata, seperti Lamborghini hingga Bugatti yang dapat anda sesuaikan sendiri.

  Asphalt 3 menyediakan banyak peringkat perlumbaan yang mencabar dan dijamin membuat anda lupa masa ketika bermain, deh!

  2. SimCity: Pengembaraan Dunia

  Kemudian ada SimCity: World Adventure yang membolehkan anda menjelajah pelbagai negara di seluruh dunia, geng.

  Permainan simulasi hidup ini mengandungi elemen masa nyata, yang bermaksud ia dimainkan dengan mengikuti waktu di dunia nyata.

  Sama seperti permainan The Sims, seperti The Sims 4 yang kini popular, anda boleh mencari jodoh, berkencan dengan orang lain, untuk melakukan perkara lain yang anda suka.

  3. Putera Parsi

  Sekiranya anda lebih gemar genre permainan pengembaraan Java yang terbaik, sudah tentu Prince of Persia tidak akan ketinggalan permainan di telefon bimbit anda terlebih dahulu.

  Prince of Persia menawarkan pelbagai tindakan tegang dengan latar Timur Tengah di mana anda harus menghadapi musuh yang menghalangi anda.

  Berbekalkan grafik 2D dan permainan gulir sampingan, permainan ini masih menyeronokkan dan tidak membosankan.

  Selain itu, anda bukan sahaja dilengkapi dengan satu senjata, tetapi terdapat pelbagai jenis senjata yang siap digunakan untuk membunuh musuh anda, geng.

  Permainan Java Terbaik yang lain ...

  4. Akidah Assassin

  Mempunyai genre yang serupa dengan Prince of Persia, permainan Assassin's Creed boleh menjadi alternatif lain bagi anda yang menyukai permainan aksi di telefon bimbit Nokia atau Sony Ericsson pertama.

  Mekanisme yang ditawarkan adalah serupa, seperti grafik 2D dan permainan gulir sampingan untuk memainkan permainan Java yang menarik ini.

  Di sini anda akan mengawal watak utama francais utama Ubisoft, Altair Ibn Al Sunday untuk menghadapi musuh sambil menyelesaikan teka-teki sepanjang permainan.

  5. Pro Evolution Soccer 2011

  Sementara untuk peminat sukan, terutamanya permainan bola sepak, sudah tentu anda tidak akan ketinggalan untuk memuat turun permainan Pro Evolution Soccer atau PES .

  Siri terakhir Pro Evolution Soccer 2011 sendiri yang boleh anda mainkan dengan rakan anda menggunakan sambungan inframerah atau Bluetooth.

  Pasti ingat, di mana anda harus bermain berdekatan antara satu sama lain tidak boleh memutuskan hubungan di tengah-tengah perlawanan. Heheheā€¦

  6. Rali Ekstrim 4x4: Jelajah Dunia

  Sekiranya anda bosan bermain Asphalt, pastinya anda juga pernah memuat turun permainan lumba genre Java bertajuk 4x4 Extreme Rally: World Tour , bukan?

  Memang permainan ini hanya bergantung pada grafik 2D dari sudut pandang udara, tetapi tentu saja tidak kurang menarik daripada yang lain.

  Sama seperti permainan perlumbaan rali pada umumnya, terdapat banyak halangan semasa perlumbaan. Contohnya, jalan yang licin, gundukan batu, landasan kereta api, dan banyak lagi.

  4x4 Extreme Rally: World Tour juga menyediakan mod berbilang pemain untuk bermain satu lawan satu dengan rakan anda. Ia menyeronokkan, bukan?

  7. Gangstar Rio: Bandar Orang Suci

  Gangstar Series adalah permainan Java terbaik sepanjang masa dengan permainan yang serupa dengan GTA. Oleh itu, ini adalah alternatif untuk anda yang tidak dapat bermain penyewaan PS3 pada masa lalu, bukan?

  Salah satu siri terbaik menurut Jaka adalah Gangstar Rio: City of Saints di mana anda akan diberi dunia yang cukup luas dengan permainan percuma yang anda mahukan.

  Di samping itu terdapat juga beberapa misi yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan wang dan membuka kunci beberapa item dalam permainan.

  Gangstar Rio sendiri bergantung pada grafik 2D dari sudut pandang udara, mirip dengan permainan GTA ketika pertama kali dilancarkan, geng.

  8. Kisah Lantunan

  Kemudian ada permainan Nokia Java yang diadaptasi dari permainan Nokia sekolah lama dengan nama yang sama, geng.

  Sekarang dalam permainan Bounce Tales ini, anda akan disajikan dengan dunia yang lebih unik dengan jalan cerita yang menyeronokkan.

  Di sini anda akan mengawal bola untuk melompat ke semua arah dan mencapai garisan penamat dengan menyelesaikan misi tertentu.

  9. Sonic the Landak

  Siapa yang tidak kenal watak permainan popular ini? Ya, Sonic the Hedgehog, yang berasal dari pemaju SEGA, juga mendapat adaptasi permainan Java.

  Sama seperti sebelumnya, di sini anda akan bersaing dengan cepat dengan watak Sonic pada lintasan yang unik sambil mengelakkan musuh yang selalu menghalangi.

  Di samping itu, anda juga harus mengumpulkan cincin emas yang menjadi skor anda dalam permainan ini.

  Sekiranya anda terkena halangan atau musuh, cincin emas itu akan hilang serta-merta dan anda harus mengumpulkannya lagi, geng.

  10. Pengembaraan Mojo

  Permainan Java yang menarik seterusnya adalah Mojo's Adventure yang mempunyai grafik 2D, di mana watak anda dalam permainan ini dilengkapi dengan senjata dalam bentuk payung. Unik, bukan?

  Payung di sini berfungsi sebagai pembasmi pada masa yang sama untuk membantu anda melalui pelbagai halangan di dalamnya.

  Latar belakang permainan ini adalah hutan dengan kepingan pohon di dalamnya. Di mana anda dapat mencari pintu masuk tersembunyi untuk menuju ke tahap seterusnya.

  Video: Membuat Nostalgia untuk tahun 2000-an? Ini adalah barisan permainan tertua yang akan anda mainkan

  Nah, itulah koleksi permainan Java terbaik dan menarik yang dijamin akan membuat anda teringat ketika anda mengingatinya.

  Di antara anda mesti bermain permainan di atas bukan? Atau mempunyai pengalaman bermain permainan Java yang menarik?

  Ayuh, tulis pengalaman anda di ruangan komen di bawah dan sampai jumpa lagi di artikel JalanTikus seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Nikko Vandyarto Erlangga .

  Artikel Berkaitan